Care sunt stările conștiinței umane?
 

Care sunt stările conștiinței umane?

Știați că există diferite stări ale conștiinței umane? Descoperiți-le mai jos!
Care sunt stările conștiinței umane?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Până acum, am auzit doar de diferența dintre conștiință și inconștiență. Dar, în interiorul conștiinței, pot exista stări diferite? Este foarte interesant, nu-i așa? Descoperiți stările conștiinței umane!

Desigur, vom analiza mai întâi definiția conștiinței umane înainte de a aprofunda diferitele sale stări.

Ce este conștiința umană?

Din punct de vedere al psihologiei, conștiința umană este acea stare în care toate funcțiile neurocognitive sunt active. Definiția oferită de Academia Regală Spaniolă (RAE) este adecvată, dar este scurtă: „capacitatea ființei umane de a recunoaște realitatea înconjurătoare și de a se raporta la ea”.

Este adevărat că datorită conștiinței putem recunoaște realitatea care ne înconjoară. Totuși, în spatele acesteia se află o serie de funcții active, precum percepția, limbajul, atenția, memoria sau coordonarea, printre altele. Toate aceste funcții sunt esențiale pentru stările conștiinței umane.

Stările conștiinței umane: conștientizare scăzută și atenție

Femeie care meditează pe plajă

Există doar două stări, care sunt cunoscute sub numele de conștiință scăzută și atenție. Atenția este una dintre cele mai folosite stări ale conștiinței umane atunci când vorbim despre meditație sau yoga.

Conștiință scăzută, instinct

V-ați trezit vreodată dimineața și ați realizat că ați dat deoparte pătura? Corpul vostru, deși dormeați, a trimis un semnal creierului. Erați într-o stare de conștiință scăzută. O altă circumstanță similară este atunci când sunteți la o petrecere înconjurați de oameni care vorbesc tare.

Dacă vă auziți numele, atenția se concentrează pe deplin asupra lui. Nu contează zgomotul din jur. Conștiința scăzută este activă și vă ajută să acționați, de multe ori instinctiv. Acest lucru este destul de diferit de ceea ce de întâmplă dacă practicați mindfulness.

Atenție, concentrare

Mindfulness este considerată o stare de conștiință superioară. Conștiința nu mai acționează în mod liber, ci este controlată. Pentru a face acest lucru, vă puteți concentra toată atenția asupra gândurilor pentru a le gestiona, a le observa ca spectator și a le lăsa să treacă asemenea norilor de pe cer.

Acest tip de atenție trebuie antrenat. De fapt, dacă ați meditat vreodată, poate v-ați dat seama că nu este ușor să vă mențineți concentrarea. Cu toate acestea, există anumite avantaje. Datorită atenției profunde, puteți limita actele impulsive, puteți reflecta asupra gândurilor, vă puteți cunoaște mai bine și puteți trăi în pace.

Ce poate altera stările conștiinței umane?

Medalion folosit pentru hipnoză
Stările de conștiință pot fi modificate calitativ sau cantitativ.

Stările conștiinței umane pot fi modificate. Visul este o stare alterată (sau alternativă) de conștiință. Când visați, de exemplu, vă aflați într-o stare de conștiență scăzută care poate fi alterată dacă întrerupeți ciclul natural de somn.

Acest lucru vă face să vă simțiți mai obosiți și mai iritați în cursul zilei. Acestea s consecințele pe care acest tip de modificări le provoacă în conștiință. Conștiința poate fi modificată cantitativ și calitativ.

Un alt element care poate altera stările de conștiință umană este hipnoza. În timpul hipnozei, pacientul pare că doarme, dar nu este așa. Unii terapeuți folosesc hipnoza pentru a combate sugestiile sau gândurile automatizate.

Consumul de droguri are un efect semnificativ asupra modificării stărilor conștiinței umane. În unele cazuri, o pot stimula, dar în altele pot provoca o stare profundă de tristețe și depresie. De asemenea, există medicamente care pot provoca halucinații. Modalitățile în care drogurile schimbă conștiința sunt diverse.

Subiectivitatea în stările de conștiință umană

Conștiința este subiectivă pentru că este vorba despre modul în care ne percepem pe noi și lumea din jur. Când conștiința este alterată prin consumul de droguri sau hipnoză, depășește toate barierele fizice. Acest lucru este foarte interesant, pentru că a ști cum funcționează mintea este uimitor.

Știați că aceste stări ale conștiinței umane există și ce factori le pot altera? Vă încurajăm să intrați în lumea interesantă a mindfulness-ului, unde veți descoperi colțuri ascunse ale conștiinței și abilități care vor fi foarte utile în viața de zi cu zi. Conștiința este uimitoare!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kotchoubey B. La conciencia humana: de dónde es y para qué sirve.  Psicología frontal . 2018;9. doi:10.3389/fpsyg.2018.00567
  • Rossi, E. L., & Rossi, K. L. (2008). La nueva neurociencia de la psicoterapia, la hipnosis terapéutica y la rehabilitación: Un diálogo creativo con nuestros genes. California: Instituto Milton H. Erickson de la Costa Central de California.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.