Ce este, cum se folosește și care sunt beneficiile uleiului uscat?
 

Ce este, cum se folosește și care sunt beneficiile uleiului uscat?

Se numește ulei uscat, dar hidratează pielea într-un mod excepțional. Oricât de ciudat ar părea, vă prezentăm toate beneficiile uleiului uscat!
Ce este, cum se folosește și care sunt beneficiile uleiului uscat?

Ultima actualizare: 05 noiembrie, 2022

Este posibil ca un ulei de corp cunoscut pentru textura sa uleioasă să fie uscat? Deși sună paradoxal, uleiul uscat este un produs cosmetic care câștigă din ce în ce mai mulți fani. Ce este, cum se folosește și care sunt beneficiile uleiului uscat pentru piele și păr?

Termenul de ulei uscat nu se referă la textura sa, ci la modul în care acest produs acționează asupra pielii și părului. Aspectul pielii se schimba radical. Departe de a lăsa grăsime pe piele și păr, uleiul uscat se absoarbe imediat, hidratând, hrănind și reparând țesuturile.

Rezultatul este o piele fină la atingere și un păr mătăsos. Acest lucru contrastează cu efectul uleiului umed, cu care suntem cu toții familiarizați. Uleiul uscat funcționează ca hidratant și antioxidant și hrănește și oferă fermitate și elasticitate pielii și părului.

De ce este diferit uleiul uscat de uleiurile convenționale?

Majoritatea uleiurilor uscate provin din diferite ierburi, semințe, fructe și legume. Acestea conțin ingrediente naturale care nu sunt dăunătoare sănătății. Uleiurile uscate sunt absorbite imediat în piele, spre deosebire de uleiurile umede, care funcționează diferit.

Uleiurile convenționale formează o peliculă protectoare pe suprafața pielii pentru a o menține umedă și pentru a reduce pierderea transepidermică de apă. Sunt ideale pentru tenul extrem de uscat și deshidratat, deoarece pătrunde mai greu în diferitele straturi ale pielii.

În schimb, uleiurile uscate sunt bogate în acizi grași polinesaturați care pătrund rapid și ușor în piele, fără a o lăsa grasă. Deși sunt folosite foarte mult vara, când pielea nu este uscată sau descuamată, sunt utile pe tot parcursul anului.

În funcție de nevoile fiecărui tip de piele și păr, acestea sunt câteva dintre uleiurile uscate existente pe piață:

  • Migdale
  • Jojoba
  • Caise
  • Argan
  • Muşeţel
  • Avocado
  • Floarea soarelui

Uleiul uscat întinerește pielea datorită componentelor sale antioxidante.

Cum se folosește uleiul uscat?

Ulei de floarea soarelui
Multe uleiuri uscate sunt ieftine, așa cum este cazul uleiului de floarea soarelui. Acesta poate fi găsit cu ușurință.

Uleiul uscat poate fi achiziționat sub diferite forme:

  • Spray: este unul dintre cele mai practice moduri de a-l aplica atât pe piele, cât și pe păr.
  • Picături: sunt foarte utile pentru a folosi cantități mici pe față, unghii sau păr.
  • Șampon: există șampoane care conțin uleiuri uscate.
  • Cremă: multe creme au deja încorporat un tip de ulei uscat.

Puteți folosi aceste produse direct pe piele sau păr. Dacă aveți pielea mai uscată decât de obicei, amestecați câteva picături de ulei uscat cu crema hidratantă zilnică. De asemenea, dacă aveți vârfurile despicate, aplicați ulei uscat pe ele cu 10 minute înainte de spălare. Pentru a oferi picioarelor un efect satinat vara, puneți câteva picături de ulei uscat pe piele și veți observa schimbarea.

Îngrijirea părului

Vopselele, tratamentele chimice, variațiile de temperatură și poluarea afectează părul. Uleiul uscat poate fi folosit pe orice tip de păr. Este foarte apreciat de persoanele cu părul uscat, cu frizz și bucle deshidratate. Acest studiu a arătat că uleiurile care conțin grăsimi mononesaturate pătrund mai bine în fibrele părului decât cele care conțin alte tipuri de acizi grași. Uleiul de avocado este o opțiune ideală.

Aplicați câteva picături de ulei uscat pe părul umed și pieptănați-vă pentru a distribui produsul în mod uniform. O alternativă bună este să amestecați câteva picături de ulei uscat cu balsamul de păr.

Ulei uscat pe față

Unii agenți externi, precum smogul și praful, deteriorează aspectul și sănătatea pielii. Pe față, uleiurile uscate funcționează ca o doză suplimentară de hidratare care redă strălucirea și tinerețea.

Uleiurile uscate sunt potrivite pentru toate tipurile de ten. Trebuie doar să-l găsiți pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor voastre: hidratare, reducerea ridurilor, nutriție, etc. Cel mai bun mod de a-l aplica este prin amestecarea cu un ser sau cu crema de zi obișnuită.

Îngrijire corporală

În general, uleiurile uscate sunt bogate în acid linoleic ce asigură hidratarea și păstrează umiditatea pielii. În acest sens, s-a constatat că uleiul de floarea soarelui hidratează pielea mai bine decât uleiul de măsline.

Uleiul uscat aplicat pe corp are un efect de regenerare care îmbunătățește structura pielii și reduce vergeturile și anumite cicatrici. După baie, puteți aplica ulei uscat pe tot corpul pentru a vă hidrata pielea și a obține un aspect luminos și mătăsos.

Îngrijirea unghiilor

Uleiul uscat poate fi aplicat pe cuticule pentru a le hidrata, pentru a preveni crăparea și pentru a elimina descuamarea unghiilor. Puneți câteva picături de ulei uscat pe mâini și masați mai ales zona unghiilor.

Beneficiile uleiului uscat

Femeie care profită de beneficiile uleiului uscat
Dacă este aplicat în mod constant pe piele, uleiul uscat poate ajuta la îmbunătățirea aspectului și sănătății sale.

Există multe beneficii ale folosirii uleiului uscat pentru îngrijirea pielii și a părului:

  • Hidratare: acizii grași hidratează pielea și părul.
  • Producția de colagen: conform unui studiu pe animale, uleiul uscat de avocado promovează producția de colagen și calmează inflamația. De asemenea, acest ulei este ideal pentru tratarea pielii extrem de uscate.
  • Efect anti-îmbătrânire: fiind bogat în antioxidanți, uleiul uscat combate eficient radicalii liberi care afectează pielea.
  • Protecție solară: unele uleiuri uscate, precum uleiul de măceșe, protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete.

Recomandări și contraindicații

În general, uleiurile uscate nu au efecte secundare. Cu toate acestea, pot provoca reacții alergice, cum ar fi mâncărimea, erupțiile cutanate, roșeața, transpirația și iritarea pielii. În caz de alergie, este indicat să aplicați multă apă și să nu mai utilizați produsul.

Profitați de beneficiile uleiului uscat

Aplicați o cantitate mică pe piele și așteptați 24 de ore pentru a vedea dacă apar reacții negative. Dacă nu se întâmplă nimic, puteți folosi uleiul uscat cu încredere. Alegeți unul de calitate care să conțină componente derivate din petrol. Pentru aceasta, este important citiți cu atenție eticheta sau să alegeți un produs ecologic.

S-ar putea să te intereseze...
Utilizările și beneficiile uleiul esențial de Palmarosa
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Utilizările și beneficiile uleiul esențial de Palmarosa

Uleiul esențial de Palmarosa este popular. Descoperă beneficiile uleiului esențial de Palmarosa și cum poate fi folosit acasă!



  • Dias, M. F. R. G. (2015). Hair cosmetics: an overview. International journal of trichology, 7(1), 2.
  • Accame, M. E. C. Plantas medicinales y derivados en dermatología (I).
  • Danby, S. G., AlEnezi, T., Sultan, A., Lavender, T., Chittock, J., Brown, K., & Cork, M. J. (2013). Effect of olive and sunflower seed oil on the adult skin barrier: implications for neonatal skin care. Pediatric dermatology, 30(1), 42-50.
  • de Oliveira, A. P., Franco, E. D. S., Rodrigues Barreto, R., Cordeiro, D. P., de Melo, R. G., de Aquino, C. M. F., … & Maia, M. B. D. S. (2013). Effect of semisolid formulation of Persea americana Mill (avocado) oil on wound healing in rats. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013.
  • Silva-Flores, P. G., Galindo-Rodríguez, S. A., Pérez-López, L. A., & Alvarez-Román, R. (2017). Aceites esenciales libres y encapsulados como potenciales antioxidantes en piel. Revista Mexicana de Ciencias Farmacéuticas, 48(2), 7-15.
  • Ziboh VA, et al. (2000). Metabolism of polyunsaturated fatty acids by skin epidermal enzymes: Generation of antiinflammatory and antiproliferative metabolites.