Ce este succesul?
 

Ce este succesul?

Se spune că suntem fericiți când suntem persoane de succes. Dar ce înseamnă mai exact asta?
Ce este succesul?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Întreaga societate este construită pe obținerea succesului. Pentru a fi un cetățean recunoscut, trebuie să fii un om de succes. Să fii fericit, prosper și norocos. Toată lumea vorbește despre succes, și despre cum ar trebui obținut. Problema este că mulți îl caută cu disperare fără să se oprească mai întâi să se gândească ce este sau cum poate fi definit succesul.

Desigur, aceasta nu este o problemă minoră.  Dacă nu știi ce este, este foarte probabil să nu reușești să ajungi niciodată la el. Îți promitem că părerea ta despre ceea ce înseamnă să fii o persoană de succes se va schimba complet la sfârșitul acestei postări.

Poți defini ce este succesul?

Bărbat care știe ce este succesul

Desigur. Succesul este un cuvânt care derivă din latinescul exitus, al cărui sens este „termen”, „sfârșit” sau „ieșire”. A fost adaptat între secolele al XVI-lea și al XVII-lea și are omologi în diferite limbi. Pe scurt, putem spune că succesul este realizarea unui lucru, depășirea lui sau rezultatul final.

Dar această definiție este incompletă. Acest termen este folosit ca sinonim pentru triumf, victorie și glorie. Ceva are succes în măsura în care este interpretat astfel. Opusul este înfrângerea, eșecul și dezamăgirea.

Succesul este înțeles ca rezultatul triumfător sau victorios al unei acțiuni. Aici trebuie să facem mai multe aprecieri: ce este considerat ca fiind triumfător sau victorios și în ce contexte putem folosi acest termen?

Succesul este subiectiv?

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem este că succesul este în mod clar subiectiv. Nu depinde de coordonatele obiective pe care le putem analiza din exterior.

În acest moment, apare un termen capital care ne va permite să înțelegem mai bine toate acestea. Etimologic, așteptarea este o expresie derivată din latină, care se referă la speranța că se va întâmpla ceva. Când spui că ai așteptări, spui că speri că o anumită acțiune sau eveniment va avea loc.

Din acest motiv, a avea succes depinde de așteptări. Având în vedere că notele pot varia și că nu toate obiectivele și proiectele sunt aceleași, putem spune că succesul va fi întotdeauna subiectiv.

Imaginează-ți că ai o afacere și așteptările tale pentru ziua de azi sunt 100 de vânzări. Într-o zi vei avea succes, în alta nu. O altă persoană, cu o afacere identică în ceea ce privește cheltuielile și profiturile, ridică așteptările la 200 de vânzări. Este al doilea vânzător mai de succes decât primul? Nu, deoarece ambii îndeplinesc așteptările, proiectele și obiectivele.

În concluzie, succesul va fi întotdeauna subiectiv deoarece constă în realizarea unui proiect sau a unor obiective care au fost stabilite prin așteptări. Nu este vorba despre rezultate din ce în ce mai mari, ci despre îndeplinirea așteptărilor de la început.

Câte tipuri există?

Cuplu care simte ce este succesul

Am stabilit deja ce este succesul și de ce se spune adesea că este subiectiv. Acum trebuie să aprofundăm tipurile de succes care există. Succesul este adesea asociat cu mediul de afaceri. Deci, vorbim despre o companie de succes, o afacere de succes sau o creștere de succes.

Cu toate acestea, orice atingere a obiectivelor poate fi considerată un succes. Prin urmare, succesul nu se reduce la afaceri. Acesta este motivul pentru care putem vorbi despre următoarele:

  • Succesul personal: succesul personal apare în toate aspectele vieții. Este general, deoarece cuprinde așteptări ample. Se caracterizează printr-o anumită pozitivă atitudine față de viată.
  • Succesul profesional: constă în îndeplinirea așteptărilor la locul de muncă. Poate fi aplicat în mod izolat în alte aspecte ale vieții.
  • Succesul în dragoste: dragostea este una dintre cele mai importante experiențe din viața unei ființe umane. Acesta variază în funcție de fiecare persoană. Pentru unii, succesul înseamnă căsătoria, o relație pe termen lung, construirea unei familii sau suma mai multor experiențe romantice.
  • Succesul în domeniul sănătății: se manifestă atunci cand ai atins anumite obiective legate de bunăstarea fizică sau emoțională. De exemplu, pierzi în greutate cu ajutorul dietelor, treci de o boală sau atingi anumite obiective în sala de sport.

Exemplele de mai sus sunt doar o mostră a modului în care succesul poate fi prezent în viața ta. Există și alte contexte în care se manifestă, precum studiu, prietenii sau relații de familie. Aproape toate aspectele vieții pe care le poți interpreta prin așteptări și obiective pot fi evaluate folosind criteriul succesului.

Cercetătorii au descoperit că oamenii au moduri diferite de a evalua ceva ca fiind de succes, așa că acest lucru confirmă ceea ce am discutat. Rezultatele, obiectivele și așteptările tale determină succesul. Ceea ce este succes pentru alții poate să nu fie pentru tine și invers.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Collins, A., & Baccarini, D. Project success—a survey. Journal of construction research. 2004; 5(02), 211-231.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.