Ce este terapia cu protoni pentru cancerul de sân?
 

Ce este terapia cu protoni pentru cancerul de sân?

Terapia cu protoni este o alternativă la radioterapia convențională în cazurile de cancer de sân cu risc crescut de boli de inimă. Vă spunem totul despre această nouă opțiune!
Ce este terapia cu protoni pentru cancerul de sân?
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 12 februarie, 2023

Terapia cu protoni sau radioterapia cu protoni pentru cancerul de sân este o formă avansată de radioterapie utilizată pentru a ucide celulele canceroase într-o manieră țintită. Diferența dintre terapia cu protoni și radioterapia convențională este faptul că prima metodă utilizează particule încărcate numite protoni, în loc de radiații ionizante sau raze X. Acest lucru permite direcționarea tratamentului către locul cu celule maligne.

Ce este terapia cu protoni pentru cancerul de sân?

Terapia cu protoni pentru cancerul de sân este administrată folosind un dispozitiv numit ciclotron. Acest dispozitiv trimite un fascicul de protoni prin piele către celulele canceroase.

Utilizarea fasciculului de protoni, ca și în cazul radioterapiei convenționale, provoacă deteriorarea ADN-ului celulelor. Această terapie pătrunde direct în tumoră și permite o dozare mai bună a tratamentului, reducând riscul efectelor secundare.

În cancerul de sân, terapia cu protoni previne ajungerea radiațiilor la inimă și plămâni. Este o alternativă utilă în cazul pacienților care prezintă un risc mai mare de afectare cardiacă. În plus, permite utilizarea unei doze mai mari pentru a crește șansele de a ucide celulele maligne.

Femeie cu durere de sân
Unii pacienți au un risc crescut de reacții adverse cardiace. La aceștia, terapia cu protoni poate fi foarte benefică.

Cum se administrează terapia cu protoni?

Înainte de începerea tratamentului, este nevoie de un CT sau un RMN pentru a crea o hartă tridimensională a tumorii. Oncologii sunt responsabili de calcularea modului de livrare a tratamentului în dozele optime și în locul potrivit.

Locul ideal pentru aplicarea tratamentului este marcat pe piele, astfel încât să poată fi identificat cu ușurință.

Terapia cu protoni se efectuează într-o cameră specială. Pacientul stă într-o poziție exactă pe masa de tratament, astfel încât fasciculul de protoni să poată fi direcționat. Ședința este destul de rapidă și durează aproximativ 30 de minute. Este nevoie de 5 aplicații săptămânale pe o perioadă de 6 săptămâni.

Nu este un proces dureros.

Efecte adverse asociate

În general, efectele sunt similare cu cele ale radioterapiei convenționale:

 • Oboseală
 • Pierdere în greutate
 • Durere în zona de aplicare
 • Înroșirea pielii

Beneficiile terapiei cu protoni în cancerul de sân

În cancerul de sân, cei care beneficiază cel mai mult de terapia cu protoni sunt acei pacienți care prezintă cel mai mare risc de efecte secundare asupra inimii și vaselor coronariene. Factorii de risc sunt:

 • Mastectomie anterioară
 • Istoric de boli cardiace
 • Radioterapie anterioară la nivelul ganglionilor limfatici
 • Tumori pe partea stângă sau în cadranul inferior al sânilor

Terapia cu protoni este indicată în caz de cancer mamar cu următoarele caracteristici:

 • Recurent
 • Inflamator
 • Triplu negativ
 • Carcinom ductal in situ
 • Carcinom ductal sau lobular invaziv
 • Stadii incipiente (stadiul I)
 • Local avansat (stadiile II și III)

Terapia cu protoni este deosebit de utilă în stadiile incipiente ale cancerului de sân, mai ales atunci când intervenția chirurgicală conservatoare a fost deja efectuată. Recurența sau răspândirea celulelor canceroase poate fi prevenită prin această abordare.

Terapia cu protoni este folosită și în recidive. Este o alternativă bună pentru acele persoane care au trecut prin radioterapie convențională într-o zonă apropiată de cea care indică o recidivă a tumorii.

Medic care folosește terapia cu protoni pentru cancerul de sân
Metodele imagistice fac posibilă delimitarea extinderii tumorii. Biopsia stabilește dacă este vorba despre un grad de boală în care se poate folosi terapia cu protoni.

Este suficientă terapia cu protoni pentru cancerul de sân?

Nu, terapia cu protoni este doar o parte a tratamentului, care include și intervenții chirurgicale (mastectomie cu sau fără îndepărtarea ganglionilor limfatici), radioterapie convențională, chimioterapie și terapie hormonală, biologică sau țintită.

Această tehnică este utilizată și în alte tipuri de cancer:

 • Prostată
 • Creier
 • Plămâni
 • Ficat
 • Esofag

Deoarece terapia cu protoni pătrunde direct în tumoră, reduce riscul efectelor secundare ale radiațiilor asupra țesutului sănătos. În cazul cancerului de sân, previne afectarea inimii și plămânilor. Este un tratament non-invaziv, convenabil pentru a putea reveni mai repede la viața de zi cu zi. Oferă rezultate similare sau superioare radioterapiei convenționale și reduce riscul de răspândire sau recidivă a cancerului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.