Ceaiul de salată contra insomniei: te ajută să dormi mai bine?
 

Ceaiul de salată contra insomniei: te ajută să dormi mai bine?

De câteva săptămâni, pe TikTok circulă un truc viral care pretinde a fi soluția pentru a dormi mai bine: ceaiul de salată verde.
Ceaiul de salată contra insomniei: te ajută să dormi mai bine?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Este ceaiul de salată verde soluția contra insomniei? Un clip viral de pe TikTok susține că această băutură este ideală pentru a induce somnul în cel mai scurt timp. De fapt, înainte de a deveni un trend, era deja un remediu cunoscut în cultura populară.

Potrivit susținătorilor săi, consumul acestui ceai cu 30 până la 40 de minute înainte de a merge la culcare poate promova o calitate mai bună a somnului. Astfel, cu hashtag-ul #lettucewater, acest preparat a ajuns la peste 12 milioane de vizualizări.

Dar ce spune știința? Studiile? Ei bine, spre deosebire de alte remedii populare pe TikTok, există unele studii științifice care vorbesc despre aceste efecte. Chiar și așa, nu este o licoare „magică”.

Ceaiul de salată contra insomniei: ce spune știința?

În medicina populară, ceaiul de salată verde a fost folosit zeci de ani ca supliment pentru un somn mai bun. Recent, un videoclip de pe TikTok a reamintit rețeta și mii de oameni din întreaga lume au decis să o încerce. Desigur, ca și în cazul altor remedii casnice, părerile despre efectele sale sunt împărțite.

În timp ce mulți utilizatori susțin că funcționează, dovezile științifice privind eficacitatea sa sunt limitate. În acest sens, un studiu publicat de Food Science Biotechnology a raportat că unele soiuri de salată verde, în special cea roșie, induc o creștere a duratei somnului.

Mai exact, s-a observat că unii compuși fitochimici, precum lactucina, lactucopicrina, triterpenoidele și saponinele, au un efect pozitiv în promovarea odihnei. Se crede că acţionează ca sedative naturale, dar mecanismul lor nu este complet clar.

Aceste rezultate au fost însă contestate, nu numai din cauza metodei utilizate în cercetare, ci și pentru că testul a fost efectuat pe șoareci. Pentru început, rozătoarelor li s-a administrat o doză de pentobarbital – un sedativ – la scurt timp după ce li s-a administrat extractul pe cale orală.

Nu s-a stabilit dacă această legumă ar putea reduce timpul în care șoarecii au adormit. Scopul specialiștilor a fost de a face o comparație între efectele de inducere a somnului ale salatei verzi și roșii.

Acest lucru este, de asemenea, controversat atunci când este folosit pentru a justifica efectele apei de salată, deoarece în studiu a fost folosit un extract și nu băutura artizanală. De asemenea, din moment studiul ce a fost făcut pe șoareci, nu cunoaștem exact efectele la om.

În concluzie, nu există un suport științific convingător.

Proprietățile atribuite apei de salată provin în mare parte din literatura populară. Totuși, această legumă conține ingrediente cu potențial antiinflamator, analgezic și antioxidant, ceea ce este benefic pentru sănătate.

Salată cu frunze roșii

Există vreun risc?

Deși nu există dovezi care să arate că apa de salată te ajută să dormi, este o băutură inofensivă pentru majoritatea oamenilor. Prin urmare, cei care vor să o încerce, o pot face fără niciun inconvenient.

Desigur, trebuie să avem în vedere că este un lichid. În consecință, nu este bine să consumăm cantități mari înainte de culcare deoarece acest lucru poate crește nevoia de a merge la baie în mijlocul nopții – ceea ce întrerupe odihna.

Desigur, ca și în cazul altor legume, salata trebuie spălată și dezinfectată bine înainte de a o consuma. În plus, este necesar să consulți medicul dacă iei medicamente sau dacă ai o boală diagnosticată.

Cum se prepară ceaiul sau apa de salată verde?

În acest moment, trebuie menționat faptul că provocarea virală de pe TikTok ne sugerează să facem apă de salată iceberg. Cu toate acestea, având în vedere studiul menționat mai sus, cel mai bine este să folosim salată romană.

Ingrediente

 • 3 sau 4 frunze de salată romană bio
 • Miere și lămâie după gust (opțional)
 • 1 cană de apă (250 mililitri)

Preparare și consum

 1. Pentru început, pune frunzele de salată într-o cană de apă și lăsă-le să fiarbă la foc mic timp de 3 până la 5 minute.
 2. Ia vasul de pe foc, acoperă băutura și las-o să se odihnească timp de 10 minute.
 3. Se trece apoi printr-o strecurătoare și se consumă.
 4. Deși se sugerează să bei ceaiul cu 30 până la 40 de minute înainte de culcare, este recomandat să faci acest lucru cu cel puțin o oră înainte.

Ce altceva poți face pentru a dormi mai bine?

Dacă vrei să încerci ceaiul de salată contra insomniei, este în regulă. Cu toate acestea, există și alte strategii utile pentru a promova o calitate mai bună a somnului:

 • Asigură un mediu curat și confortabil pentru odihnă.
 • Evită expunerea la lumini perturbatoare și zgomot.
 • Mută dispozitivele tehnologice din cameră, deoarece îți distrag atenția.
 • Menține o dietă sănătoasă și echilibrată.
 • Fă exerciții fizice, dar evită să le faci cu puțin timp înainte de a merge la culcare.
 • Încearcă ședințe relaxante de aromaterapie. Unele parfumuri, precum levănțica, te pot ajuta.
 • Practică tehnici de relaxare, cum ar fi yoga, pilates, meditație sau o baie fierbinte. Acest lucru ajută la reducerea tensiunilor care afectează odihna.
 • Păstrează un program regulat de somn.
 • Dacă suferi de insomnie sau de altă tulburare de somn, consultă medicul.
Bărbat care ar trebui să consume ceaiul de salată contra insomniei

Ce ar trebui să reții despre ceaiul de salată contra insomniei?

În ciuda faptului că este un remediu popular, nu există dovezi clare care să arate că apa de salată te ajută să dormi mai bine. Este important să o consumi cu moderație, deoarece în exces poate duce la efectul opus, prin creșterea urinării nocturne.

În general, acest preparat este sigur și nu are efecte secundare. Dovezile anecdotice sugerează că poate funcționa, dar cercetătorii nu sunt siguri. Deocamdată, numeroasele mărturii de pe rețelele de socializare sunt explicate prin efectul placebo.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Jo K, Kim S, Ahn Y, Suh HJ. Effects of Green Lettuce Leaf Extract on Sleep Disturbance Control in Oxidative Stress-Induced Invertebrate and Vertebrate Models. Antioxidants (Basel). 2021;10(6):970. Published 2021 Jun 17. doi:10.3390/antiox10060970
 • Kim HD, Hong KB, Noh DO, Suh HJ. Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep. Food Sci Biotechnol. 2017;26(3):807-814. Published 2017 May 29. doi:10.1007/s10068-017-0107-1
 • Kim, M. J., Moon, Y., Tou, J. C., Mou, B., & Waterland, N. L. (2016). Nutritional value, bioactive compounds and health benefits of lettuce (Lactuca sativa L.). In Journal of Food Composition and Analysis (Vol. 49, pp. 19–34). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2016.03.004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.