Ceaiul de țelină te ajută să slăbești - Doza de Sănătate
 

Ceaiul de țelină te ajută să slăbești

Țelina este sățioasă, ajută la eliminarea toxinelor, conține puține calorii și reduce inflamația abdomenului. Toate aceste beneficii contribuie la pierderea în greutate. 
Ceaiul de țelină te ajută să slăbești
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Faptul că o băutură precum ceaiul de țelină stimulează pierderea în greutate nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Știm cu toții că legumele sunt printre cele mai bune opțiuni alimentare atunci când vine vorba de slăbit. 

Aceste alimente sunt surse importante de vitamine, minerale, antioxidanți, precum și alte substanțe esențiale care îmbunătățesc funcționarea organismului, stimulând arderea grăsimilor și eliminarea toxinelor din corp.

Țelina este printre cele mai recomandate legume pentru slăbit. Este săracă în calorii, nu conține grăsimi și are o valoare nutrițională bogată, îmbunătățind mai multe funcții ale organismului și facilitând pierderea în greutate. 

Multe persoane nu cunosc încă proprietățile benefice ale țelinei și modul în care aceasta ajută la slăbit. Tocmai de aceea îți prezentăm astăzi compoziția acestei legume, avantajele oferite de consumul său, precum și modul de preparare a ceaiului de țelină.

Ceaiul de țelină: proprietăți nutriționale

Ceaiul de țelină are numeroase proprietăți benefice

Țelina este compusă în proporție de 90-95% din apă. Prin urmare, aceasta are foarte puține calorii: numai 16 la 100 g. 

Compoziția sa o face să fie foarte ușor de digerat, fiind una dintre cele mai bune opțiuni pentru hidratarea organismului și hrănirea celulelor.

Țelina are proprietăți antiinflamatoare ce combat inflamația abdomenului sau alte tipuri de inflamații care afectează sănătatea mușchilor și a articulațiilor.

Mai mult, țelina este bogată în nutrienți esențiali precum:

 • Vitaminele A, B1, B2, B6 B9 și C.
 • Minerale precum calciu, potasiu, magneziu și fier.
 • Aminoacizi esențiali.

Datorită valorii sale nutriționale și a conținutului ridicat de apă, țelina poate fi considerată una dintre cele mai sănătoase legume, putând fi introdusă în dieta oricărei persoane.

În prezent, țelina este una dintre cele mai valorificate legume, atât pentru pierderea în greutate, cât și pentru utilizările sale medicinale. Ceaiul de țelină îți permite să beneficiezi de toți nutrienții legumei. 

Beneficiile ceaiului de țelină pentru slăbit

Ceaiul de țelină este un supliment în curele de slăbire

Există mai multe motive pentru care țelina este o alegere excelentă pentru persoanele care vor să elimine kilogramele în plus:

 • În primul rând, țelina are proprietăți diuretice și detoxifiante. Acest lucru se datorează uleiurilor esențiale din compoziția sa: limonină, selinină și asparagină. Acestea sunt localizate în special în tulpină și în semințe, dar sunt prezente în cantități mai mici și în frunze.
 • Datorită conținutului bogat de apă și de fibre, țelina este un aliment foarte sățios. Consumând țelină, nu vei mai fi tentat/ă să îți umpli stomacul cu calorii în exces.
 • Are proprietăți antibacteriene și antivirale care combat diferite infecții gastrointestinale, îmbunătățind sănătatea aparatului digestiv.
 • Contribuie la eliminarea toxinelor, ajutând organele să funcționeze mai bine.
 • Echilibrează nivelul de lichide din organism, îmbunătățind funcțiile renale, fapt ce duce la reducerea inflamațiilor cauzate de retenția de apă.
 • Proprietățile sale ajută la echilibrarea nivelului de colesterol și trigliceride, reducând riscul apariției bolilor cardiovasculare.
 • Stimulează procesele digestive, îmbunătățind absorbția nutrienților și prevenind gazele, inflamațiile și alte simptome care apar la nivelul acestui sistem.
 • Consumat în mod regulat, ceaiul de țelină ajută la reglarea proceselor metabolice din corpce depind în mare parte de abilitatea organismului de a elimina grăsimile în exces.
 • Pe lângă toate aceste beneficii, consumul de țelină oferă nutrienți esențiali pentru piele, păr și vedere.

Cum să prepari ceaiul de țelină

Ceaiul de țelină este o băutură hidratantă și hrănitoare

Ceaiul de țelină este o băutură răcoritoare care poate fi consumată atât fierbinte, cât și rece, ca supliment în curele de slăbire. Rețeta tradițională conține doar apă și țelină, dar noi am adăugat și puțină zeamă de lămâie pentru a-i întări efectele detoxifiante.

Ingrediente

 • 3 tije de țelină
 • 1 litru de apă
 • 1 lămâie
 • 1/2 linguriță de ghimbir măcinat (opțional) (2,5 g)

Instrucțiuni

 • Spală bine tijele de țelină, pentru a te asigura că acestea sunt curate și că ai îndepărtat toți germenii.
 • Pune apa la fiert. Când dă în clocot, adaugă țelina tăiată cubulețe. Lasă focul mic și așteaptă ca întreaga compoziție să fiarbă pentru încă cinci-zece minute.
 • Dacă vrei să adaugi și ghimbir, presară-l în ibric cu un minut sau două înainte de a lua vasul de pe foc.
 • La final, ia amestecul de pe foc și lasă-l să stea deoparte timp de 10 minute. Adaugă apoi zeama de lămâie.

Cum se consumă

 • Bea o cană înainte de micul dejun.
 • Bea restul de ceai de-a lungul întregii zile, fie înainte de fiecare masă principală, fie între mese.
 • Este indicat să adaugi ceaiul de țelină în dieta ta timp de 15 zile consecutive, apoi să faci o pauză de 15 zile, după care să repeți acest ciclu.

Ține minte că acest ceai nu este o băutură minune. Abilitatea sa de a stimula pierderea în greutate depinde în mare măsură de stilul tău de viață și de toate alegerile făcute în vederea slăbirii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.