Cele mai bune plante pentru dormitor - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune plante pentru dormitor

Valeriana este una din cele mai bune plante pentru locuința ta. Pe lângă faptul că o poți utiliza pentru a prepara infuzii, ea te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine.
Cele mai bune plante pentru dormitor

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Îți este greu să adormi și ai tendința să te trezește frecvent în timpul nopții? Dacă răspunsul tău la această întrebare este „da”, te sfătuim să începi să iei măsuri pentru a învinge insomnia. O idee excelentă este să folosești plante pentru dormitor ce induc o stare de relaxare în mod natural.

Somnul nesatisfăcător îți reduce nivelul de energie fizică și mintală, îți modifică dispoziția și te împiedică să te concentrezi. Această problemă are numeroase efecte negative ce reduc calitatea vieții. Din fericire, avem la dispoziție numeroase metode pentru a trata insomnia și a ne odihni suficient.

În articolul de azi te invităm să descoperi cele mai bune șase plante pentru dormitor, acestea fiind soluții eficiente și 100% naturale pentru a-ți îmbunătăți somnul. Mai mult, următoarele plante au proprietăți ce reduc stresul și curăță organismul. Alege-o pe cea care te atrage cel mai mult și nu vei regreta!

6 plante pentru dormitor

1. Iasomia

Plante pentru dormitor frumos mirositoare

Iasomia este o plantă exotică ce poate calma corpul și mintea. S-a demonstrat că aceasta poate ține sub control anxietatea, îmbunătățind astfel calitatea somnului. Dacă alegi să pui un ghiveci de iasomie pe noptieră sau în colțul dormitorului tău, vei adormi mai repede și te vei simți mai relaxat.

2. Lavanda

Grație proprietăților sale aromatice și relaxante, lavanda este una dintre cele mai populare plante pe care le poți crește în locuință. Aceasta este utilizată în numeroase terapii pentru a ține sub control anxietatea și a induce somnul.

Florile de lavandă emană o mireasmă ce încetinește ritmul cardiac și previne producția de cortizol (hormonul stresului). Deși multe persoane optează pentru uleiuri sau parfumuri cu lavandă, te sfătuim să profiți de această plantă decorativă în forma sa naturală.

3. Aloe vera

Plante pentru dormitor fără flori

Conform NASA, aloe vera este una dintre cele mai bune plante pentru a purifica aerul din locuință. Aceasta emite oxigen pe timp de noapte, susținând somnul adânc și revigorant. Aloe vera este ușor de crescut și întreținut, neavând nevoie de îngrijire specială sau udare constantă.

Egiptenii numeau aloe vera „planta nemuririi” deoarece are numeroase aplicații în medicină și frumusețe. Poți crește aloe vera la tine în dormitor, dar te sfătuim să o pui aproape de fereastră, astfel încât să obțină suficientă lumină solară.

4. Gardenia

Gardenia (Gardenia jasminoides) are frunze luminoase și perene și flori parfumate ce au un efect relaxant. Această plantă este ideală pentru dormitor, facilitând somnul odihnitor.

Diverse studii au demonstrat că gardenia este la fel de eficientă ca diazepamul pentru a ameliora anxietatea, stresul și insomnia. Trebuie însă să ții cont că această plantă este greu de întreținut, frunzele și florile ei necesitând îngrijire constantă.

5. Valeriana

Plante pentru dormitor ce te ajută să te odihnești

Valeriana este o frumoasă plantă perenă, cu flori roz sau albe ce emană o mireasmă superbă. Aceasta a fost utilizată încă din secolul al XVI-lea ca ingredient activ pentru a prepara parfumuri, iar mai târziu rădăcina plantei a fost inclusă în ceaiuri și tincturi pentru a trata insomnia.

Descoperirea proprietăților relaxante ale valerianei a fost atribuită medicului și filozofului german Galen, care a fost primul care a recomandat-o împotriva insomniei. Tratamentul inventat de acesta a avut mare succes, mireasma valerianei fiind foarte eficientă pentru a remedia tulburările de somn.

Ține seama de faptul că valeriana trebuie pusă într-un loc în care va obține cel puțin șase ore de lumină solară în fiecare zi.

6. Palmierul bambus

Un palmier bambus mic este ideal pentru a purifica aerul și a aduce armonie în dormitorul tău. Proprietățile acestei plante îți permit să împrospătezi aerul din încăpere în timpul zilei și să creezi o atmosferă relaxantă pe timp de noapte.

Fiind o plantă exotică, palmierul bambus te va face să simți că dormitorul tău a devenit un spațiu tropical. Asigură-te că pământul din ghiveci este umed și pune planta într-un loc în care să nu fie expusă la lumină solară în exces.

Înainte să optezi pentru una dintre cele șase plante pentru dormitor pe care ți le-am prezentat în acest articol, asigură-te că varianta aleasă nu va cauza reacții alergice. Curăță frunzele plantei în fiecare săptămână și pulverizează pe ele apă pentru a preveni uscarea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ferre Navarrete, F., & Vilches Aguirre, Y. (2012). Diagnóstico y tratamiento del insomnio. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70483-3.
  • Ortiz, O., Sánchez-Mora, N., Fraguas, D., & Arango, C. (2008). Valeriana en el tratamiento a largo plazo del insomnio. Revista Colombiana de Psiquiatría.
  • Kaufman, D. M. (2008). Trastornos del sueño. In Neurología clínica para psiquiatras. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1917-3.50017-2.
  • Pedraza Martínez, I. (2021). El cuidado de la planta de interior.  Barcelona, España: Universitat de Barcelona.
  • Browning, B & Cooper, C (2015) The Global Impact of Biophilic Design in the Workplace. Human Spaces
  • Wilson, E.O. (1984). Biophilia: The human bond with other species. Cambridge: Harvard University Press.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.