Coastele fracturate: exerciții și sfaturi de recuperare
 

Coastele fracturate: exerciții și sfaturi de recuperare

Managementul durerii și kinetoterapia respiratorie sunt pilonii tratamentului coastelor fracturate. Cum ajută aceste strategii la vindecare?
Coastele fracturate: exerciții și sfaturi de recuperare
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 11 martie, 2023

Coastele fracturate reprezintă o ruptură o oaselor din cutia toracică. Fractura poate implica una sau mai multe coaste. De asemenea, poate exista o singură ruptură sau o scindare în bucăți foarte mici.

Cea mai frecventă cauză a coastelor fracturate este traumatismul toracic. De cele mai multe ori, este vorba despre o traumă închisă, adică fără ca țesuturile interne să comunice cu exteriorul.

Rănile toracice deschise sunt cauzate în general, de obiecte ascuțite.

Coastele fracturate din cauza traumelor

Coastele fracturate ca urmare a unui traumatism toracic pot apărea în următoarele scenarii:

  • Traumă directă: este cazul accidentelor de mașină, agresiunilor fizice sau căderilor.
  • Repetiție: în sporturi de mare impact sau în caz de tuse cronică. Traumele minime repetate culminează cu o fractură de stres.
  • Traumatisme indirecte: sunt traumatisme care nu au afectat toracele. Transmiterea forțelor se poate întâmpla în accidentele auto.

Complicații

Coastele fracturate la adulții în vârstă au adesea la bază osteoporoza. La copiii mici, acestea sunt secundare lipsei de consolidare osoasă.

În funcție de implicarea altor organe, riscurile și recuperarea sunt variabile. Cu toate acestea, cu cât pacientul este mai în vârstă, cu atât mai mare este riscul de a dezvolta pneumonie.

Simptome și diagnostic

Coastele fracturate tind să fie foarte dureroase și chiar să interfereze cu tiparele normale de respirație. În plus, poate apărea voletul toracic. Când două sau mai multe coaste succesive se fracturează în mai multe bucăți, apare instabilitatea toracelui.

Pieptul se mișcă în direcția opusă restului cutiei toracice. Acest lucru previne expansiunea adecvată a plămânilor și este asociat cu leziuni adiacente severe.

La examenul fizic, există durere la palpare sau la inspirație, tuse și strănut. Din cauza disconfortului, pacienții par adesea încordați atunci când respiră.

Pot exista vânătăi sau răni deschise pe piept.

Pentru a diagnostica coastele fracturate, este nevoie de o radiografie toracică. Dacă imaginea nu prezintă modificări, dar suspiciunea este prezentă, trebuie efectuată o tomografie computerizată.

Bărbat cu coastele fracturate
Durerea toracică intensă poate fi confundată cu cea produsă de alte boli, cum ar fi afecțiunile cardiace.

Sfaturi pentru recuperarea coastelor fracturate

Tratamentul coastelor fracturate include controlul durerii și exerciții de respirație pentru a preveni complicațiile. Tratamentul farmacologic include medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și terapia stimulativă cu spirometru.

Procesul de vindecare durează între 6 și 8 săptămâni. Exercițiile de respirație sunt folosite pentru a menține expansiunea plămânilor și a evita acumularea de secreții, care poate genera pneumonie.

Gestionarea durerii este primordială

Coastele fracturate pot fi atât de dureroase, încât ajung să împiedice inspirația și expansiunea adecvată a plămânilor. De aceea, managementul durerii este esențial.

Analgezicele prescrise includ medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen și diclofenac). Dacă acestea nu sunt suficiente, se adaugă opioide precum tramadolul (numai sub strictă supraveghere și indicație medicală).

Uneori, se recomandă și gabapentina. Totuși, nu există date științifice despre această opțiune care să-i valideze pe deplin utilitatea. Relaxantele musculare sunt eficiente în îmbunătățirea efectului analgezicelor menționate mai sus.

Uneori, infiltrarea de anestezice (lidocaina) este necesară pentru a controla durerea.

De obicei, intervenția chirurgicală nu este indicată, cu excepția cazului în care deplasarea uneia dintre coastele fracturate perforează plămânul. În acest caz, se realizează fixarea cu plăci metalice.

Aplicarea de gheață

Se recomandă aplicarea compreselor reci timp de 20 de minute la fiecare oră, fără a întrerupe somnul, în primele două zile. Apoi, frecvența scade la 20 de minute de trei ori pe zi.

Acest lucru ajută la reducerea durerii și a inflamației. Gheața trebuie înfășurată într-o cârpă înainte de a o aplica, deoarece poate provoca arsuri ale pielii.

Odihnă activă

Coastele fracturate au nevoie de timp pentru a se vindeca. Se recomandă odihnă completă în prima săptămână și exerciții cu impact redus.

Sporturile de mare impact trebuie autorizate de medic.

A fi activ după prima săptămână de odihnă scade riscul de a contracta pneumonie sau alte infecții respiratorii. De asemenea, scade riscul de embolie.

Exercițiile de respirație sunt esențiale în recuperarea coastelor fracturate

Exercițiile de respirație, împreună cu analgezicele, sunt cele care vor ajuta cu adevărat la vindecarea coastelor fracturate. Pot fi folosite și exerciții de întindere a pieptului. Acestea trebuie executate lent, cu o creștere treptată a dificultății.

Femeie cu coastele fracturate
Kinetoterapeutul ghidează executarea exercițiilor de recuperare.

Folosirea spirometrului stimulativ

Spirometrul stimulativ este un dispozitiv care ajută la realizarea corectă a inspirațiilor profunde. Se folosește la fiecare 1 sau 2 ore și se efectuează 10 până la 15 cicluri respiratorii.

În timpul utilizării, piesa bucală a spirometrului stimulativ este plasată în gură, cu buzele lipite. Exercițiul constă în inhalarea (inspirarea) profundă. La pacienții în stare gravă, o alternativă este sticla cu presiune pozitivă. Aceasta este utilă atunci când există mai mult de trei fracturi costale concomitent.

Respirația diafragmatică

Cunoscută și sub denumirea de respirație abdominală, permite extinderea completă a plămânilor. Aerul inhalat este capabil să ajungă în cea mai extinsă parte a parenchimului pulmonar. Aerul blocat nu va provoca probleme sau complicații viitoare.

Respirația profundă

Acest tip de exercițiu de respirație urmărește ridicarea și extinderea coastelor. Mărește diametrul transversal al cutiei toracice, permițând inspirații mai profunde.

Yoga

Există anumite poziții de yoga care pot întări mușchii dintre coaste (mușchii intercostali):

  • Cobra sau bhujangasana
  • Pisica/vaca sau marjaryasana/bitilasana
  • Câinele sau adho mukha svanasana

Aceste poziții trebuie practicate cu atenție și sub îndrumarea unui specialist. Întinderea excesivă poate agrava leziunea.

Coastele fracturate se recuperează treptat

Exercițiile de respirație și chiar yoga pentru coastele rupte necesită perseverență. Rezultatele nu sunt imediate. Ele pot reduce disconfortul, dar este nevoie de 6-8 săptămâni pentru recuperare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.