Cultivarea și îngrijirea gazaniei pentru a înflori mai mult
 

Cultivarea și îngrijirea gazaniei pentru a înflori mai mult

Gazaniile au atributele necesare pentru a înfrumuseță orice spațiu, fie că le plantați în ghivece sau direct în gradină. Floarea este rezistentă, dar nu înseamnă că putem uita de îngrijirea de bază.
Cultivarea și îngrijirea gazaniei pentru a înflori mai mult

Ultima actualizare: 14 aprilie, 2023

Aparținând familiei Asteraceae, această plantă de origine africană captivează privirile prin aspectul său sălbatic, asemănător margaretelor. Gazania este o specie ornamentală ușor de întreținut. Dacă sunteți începători în cultivarea ei, îngrijirea gazaniei nu vă va da bătăi de cap.

Gazania are capacitatea de a se adapta în aproape orice mediu. Are nevoie de irigare regulată, amplasare adecvată și fertilizare periodică.

Frumusețea gazaniei

Herbario Virtual del Mediterráneo Occidental ne explică faptul că gazaniile au flori relativ mari, cu petale de culoare galben, portocaliu, lila, alb, roșu și roz.

Planta ajunge până la înălțimea de 30 cm, dar există și specii târâtoare, care cresc adesea pe stânci. Este o plantă perenă care include 79 de specii. Cea mai folosită este Gazania splendens.

După apus, florile de gazania își închid petalele și le redeschid în zori. Datorită acestui spectacol al naturii, sunt deseori numite „sleepyheads”. Cresc în medii urbane, rurale și chiar lângă plajă, putând tolera diferite climate.

Cultivarea și îngrijirea gazaniei pentru a înflori mai mult

Acordând mai multă atenție unei plante, contribuiți la înflorirea acesteia. Să vedem ce nevoi are gazania!

Îngrijirea gazaniei în grădină
Unele combinații de gazanii sunt optime pentru înfrumusețarea grădinii.

Amplasare optimă

Gazaniile nu sunt stricte sau pretențioase în privința spațiului; se potrivesc perfect în interior sau exterior. Locația trebuie să le ofere soare.

Gazaniile își deschid petalele în timpul zilei, atunci când simt lumina. Când sunt lăsate la umbră, gazaniile produc mai puține flori.

Fertilizare

Un experiment publicat de Plant Archives a analizat efectul potasiului asupra creșterii vegetative și florale a speciei Gazania. Rezultatele au relevat o creștere semnificativă în ceea ce privește înălțimea, numărul de frunze, greutatea și rădăcinile; cu alte cuvinte, furnizarea de potasiu favorizează dezvoltarea gazaniei.

Fertilizarea la fiecare două săptămâni și furnizarea de materie organică, compost sau humus prelungesc perioada de înflorire a gazaniilor.

Înmulțire prin butași

Reproducerea gazaniei se face prin butași, care sunt luați toamna și pregătiți pentru iarnă în interior. Plantați butașii în ghivece de aproximativ 10 cm adâncime și îngropați-i până când stau în picioare.

Reglarea condițiilor

Această plantă provine din sudul Africii și este obișnuită cu mediile extrem de însorite. Dacă gazaniile din grădină prezintă frunze arse sau deteriorate, mutați-le la semiumbră. Verificați periodic vârfurile frunzelor, deoarece acestea sunt primele care suferă arsuri.

Irigare

Rezistența gazaniei la climatele aride nu înseamnă că planta nu are nevoie de udare permanentă. Când substratul este uscat la suprafață, udați gazania.

Introduceți o scobitoare sau un deget cel puțin 5 cm în sol. Dacă acesta este uscat, udați planta. Irigarea în exces crește șansele de putrezire a plantei. Programați udarea la fiecare două săptămâni vara.

În grădină, puteți opta pentru irigarea prin aspersie.
Irigarea prin aspersie
Puteți folosi aspersia pentru a regla cantitatea de apă pe care gazania o primește în grădină.

Gazaniile nu sunt imune: trebuie să aveți grijă la dăunători

Dăunătorii afectează orice plantă, inclusiv gazaniile. Această specie este vulnerabilă la paraziți sau ciuperci, care pot provoca pete pe frunze.

Făinarea este una dintre ciupercile care atacă gazania. Universitatea din Illinois explică faptul că această boală afectează plantele erbacee și lemnoase. Arată ca o pulbere albă pe tulpini, frunze și flori.

Insecticidele naturale sunt de mare ajutor pentru a scăpa de ciupercă în faza inițială. Dacă infecția este avansată, planta poate muri. Analizați periodic gazania pentru a vedea dacă apar modificări ale aspectului.

Ce să rețineți despre cultivarea și îngrijirea gazaniei

Pe scurt, îngrijirea gazaniilor pentru ca acestea să înflorească mai mult presupune așezarea lor la soare fără ca acesta să le ardă, furnizarea de îngrășăminte și irigarea moderată.

Ca ultime recomandări, tăiați părțile bolnave și îndepărtați frunzele și petalele căzute din ghiveci sau din zona de plantare. Dacă există dăunători, schimbați substratul. Tăierea buruienilor care înconjoară planta este esențială pentru a stimula nutriția de care gazaniile au nevoie pentru înflorire.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.