Cum se fac măsurătorile corporale? Instrucțiuni pas cu pas
 

Cum se fac măsurătorile corporale? Instrucțiuni pas cu pas

Măsurătorile corporale ghidează dietele și antrenamentele. De asemenea, servesc drept model pentru confecționarea hainelor. Vă vom explica cum să vă măsurați corect corpul!
Cum se fac măsurătorile corporale? Instrucțiuni pas cu pas

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Cum se fac măsurătorile corporale? Dimensiunile corpului sunt importante pentru a confecționa un costum, pentru a ține evidența unui antrenament fizic sau a unei diete. Măsurarea funcționează ca un ghid și este precisă atât timp cât luați datele corect. Aveți nevoie de un centimetru de croitorie și de un loc unde să înregistrați rezultatele. Metodele variază în funcție de partea corpului.

Cum se fac măsurătorile corporale? Instrucțiuni pas cu pas

Talie

Această dimensiune este măsurată în cel mai subțire punct al taliei, adică între baza cutiei toracice și partea superioară a șoldurilor. Persoana stă în poziție verticală, cu pielea la vedere. Fără a apăsa, uniți capetele centimetrului până se întâlnesc în dreptul buricului.

Pentru a afla dacă ați măsurat corect, repetați procesul și verificați dacă valorile se potrivesc.

Înălțimea taliei

Măsurați de la linia taliei până la podea. Persoana trebuie să fie desculță. Dacă vreți să faceți o haină lungă, sunt necesari și pantofii.

Șolduri

Șoldurile sunt sub talie. Este partea care se remarcă cel mai mult din trunchi. Aceasta este una dintre măsurătorile corpului care este luată în moduri diferite.

Există oameni care măsoară doar partea inferioară a taliei și oameni care iau în considerare lățimea maximă a părții laterale, inclusiv fesele. Banda este ținută pe o parte a șoldului, iar celălalt capăt se înfășoară în jurul șoldurilor.

Înălțimea șoldului

Măsurarea începe de la talie și culminează cu fragmentul lateral care iese cel mai mult în profil din șold.

Abdomen

La măsurarea abdomenului, centimetrul se poziționează imediat sub buric.

Cum se fac măsurătorile corporale la persoanele obeze
Măsurarea abdomenului, taliei și șoldurilor este utilă pentru monitorizarea rutinelor de exerciții fizice și a dietelor.

Brațe

Pentru a calcula grosimea brațelor, centimetrul înconjoară centrul bicepsului. Lungimea se obține trecând centimetrul de la umăr până la vârful degetului mijlociu al mâinii.

Amplitudinea membre este calculată în picioare, extinzând brațele în cruce cu sprijin pe perete. Banda se întinde de la vârful degetului mijlociu al mâinii stângi la vârful aceluiași deget din dreapta.

Bust

Măsurarea pieptului se obține prin trecerea benzii de măsurare peste bust și sub brațe. Înălțimea se măsoară de la baza gâtului, coborând vertical până la partea proeminentă.

O măsură suplimentară în cazul femeilor este cea a circumferinței mamare. Aceasta constă în măsurarea cupei sutienului.

Talie frontală

Măsurătoarea se realizează prin trecerea benzii de măsurare de-a lungul părții laterale a decolteului și alunecarea spre talie, ținând seama de zona cea mai proeminentă a pieptului.

Picioare

Măsurați lungimea ambelor picioare pe o parte, chiar de deasupra taliei și până la gleznă. Lățimea coapselor se măsoară înconjurându-le cu banda în partea cea mai groasă, în timp ce lungimea acestora este calculată de la genunchi până la începutul feselor.

Măsurătorile corporale ale coapselor sunt frecvente pentru a urmări creșterea masei musculare. Dincolo de măsurare, trebuie să obțineți o greutate sănătoasă cu o dietă echilibrată și îndrumarea unui nutriționist.

Măsurarea cu centimetrul nu arată fidel evoluția unui antrenament. O modalitate de a determina acest lucru este cu ajutorul indicelui de masă corporală (IMC), folosind calculatoare oferite de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Înălțimea genunchiului

Este o măsurătoare verticală de la talie până la genunchi.

Gât

Pentru a măsura conturul gâtului, partea de jos a acestuia este luată ca referință (acolo unde se închide gulerul cămășii).

Spate

La fel ca celelalte părți ale corpului, dimensiunea spatelui este calculată în lățime și lungime. Pentru lățime, așezați banda de măsurare acolo unde încep brațele, treceți peste partea lată a spatelui și mergeți de la umăr la umăr în linie dreaptă. Lungimea se obține prin poziționarea centimetrului la baza gâtului și glisarea acestuia până la talie.

Umeri

Există cel puțin două moduri de a măsura umerii. În față, extindeți banda de măsurare de la umăr la umăr. De asemenea, puteți calcula dimensiunea de la începutul gâtului până la osul umărului.

Lungimea brațului

Lungimea brațului se măsoară de la osul umărului. Lăsați cel puțin 3 centimetri în plus pentru un confort mai mare atunci când purtați îmbrăcămintea.

Cum se fac măsurătorile corporale corect

Dacă aveți nevoie de măsurători pentru a face haine adaptate corpului vostru, este important să respectați anumite recomandări:

  • Nu strângeți banda de măsurare: cel mai bine este să nu faceți calcule fixe. De asemenea, nu lăsați banda de măsurare prea largă.
  • Stați în poziție relaxată: poziția trebuie să fie relaxată.
  • Purtați îmbrăcăminte strâmtă: trebuie să purtați îmbrăcăminte mulată sau să descoperiți zona prin care va trece banda de măsurare.
  • Marcați reperele: Legarea unei sfori în talie este bună pentru măsurători verticale, deoarece calculele se vor baza pe linia acesteia. Creta de țesătură este excelentă pentru marcare.
  • Luați în calcul variațiile: este esențial să adăugați centimetri în plus atunci când vine vorba de piese precum jachete, paltoane, pelerine sau ceva care este purtat deasupra. Diagramele de mărime vă ajută să calculați.
Persoană care coase la mașină

Ce nu trebuie să ignorați atunci când luați măsuri

Înainte de a începe să măsurați, scrieți pentru ce părți ale corpului trebuie să cunoașteți dimensiunea. De asemenea, asigurați-vă că banda de măsurare este flexibilă, deoarece cele metalice limitează curburile.

Nu uitați să măsurați cel puțin de două ori, astfel încât să confirmați rezultatul. Nu vă grăbiți!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.