De câte ori au fost suspendate Jocurile Olimpice? - Doza de Sănătate
 

De câte ori au fost suspendate Jocurile Olimpice?

De-a lungul istoriei și mai precis de la prima ediție din 1896, au fost foarte puține ocazii în care Jocurile Olimpice au fost suspendate. Vom vorbi mai multe despre aceste situații excepționale în rândurile de mai jos.
De câte ori au fost suspendate Jocurile Olimpice?

Ultima actualizare: 19 mai, 2020

După știrea că au fost suspendate Jocurile Olimpice și reprogramate pentru anul viitor din cauza pandemiei de coronavirus, vom trece în revistă și alte ocazii în care „cel mai mare eveniment din lumea sportului” a fost amânat din motive de forță majoră.

Momente în care au fost suspendate Jocurile Olimpice

Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 au fost amânate pentru anul viitor, așa cum a confirmat în urmă cu câteva zile Comitetul Olimpic Internațional. Este adevărat că este prima dată când COI a fost nevoit să amâne acest eveniment mondial din motive de sănătate publică. Cu toate acestea, au existat și alte ediții olimpice anulate sau amânate.

De-a lungul istoriei, Comitetul Olimpic Internațional și Mișcarea Olimpică au avut de a face cu războaie care au dus la o schimbare a datelor edițiilor programate. Acestea au fost evenimentele afectate:

1. Olimpiada din Berlin din anul 1916

Aceasta a fost a șasea ediție a Jocurilor Olimpice moderne. Jocurile au fost anulate pentru că a izbucnit Primul Război Mondial, ce a durat din 1914 până în 1918.

Capitala Imperiului German de atunci a primit responsabilitatea organizării jocurilor în 1912, în timpul unei întâlniri la Stockholm. La scurt timp, nemții au început să construiască stadionul olimpic: Deutsches Stadion, cu o capacitate de 18.000 de spectatori.

Chiar dacă aceste jocuri nu au avut loc, Berlinul a avut posibilitatea să găzduiască cele 11 Jocuri Olimpice 20 de ani mai târziu. Un sportiv american negru pe nume Jesse Owens a fost vedeta evenimentului.

2. Jocurile Olimpice din Helsinki din 1940

Acestea ar fi fost ca de-a XII-a ediție a Jocurilro Olimpice din istorie, dar competiția a fost anulată din cauza celui de-al doilea război mondial. Acest conflict a avut loc între 1939 și 1945. Dacă totul s-ar fi desfășurat conform planului, Jocurile ar fi avut loc între 21 septembrie și 6 octombrie 1940.

Torța Jocurilor Olimpice stinsă

Capitala finlandeză a devenit orașul gazdă după ce orașul Tokyo a renunțat. Capitala Japoniei fusese desemnată gazda inițială prin decizie unanimă, dar a trebuit să facă un pas înapoi din cauza izbucnirii celui de-al doilea război sino-japonez în 1937. În scurt timp, finlandezii au fost nevoiți să-și crească capacitatea hotelieră și să construiască un sat olimpic; ei nu au reușit însă să termine niciun proiect.

Ediția Jocurilor Olimpice din 1940 nu a mai avut loc, dar Helsinki a putut să găzduiască Jocurile Olimpice în 1952 (și Tokyo în 1964).

3. Jocurile Olimpice din Londra din 1944

De asemenea, organizatorii au fost nevoiți să anuleze ediția care a urmat celei suspendate din Helsinki. Motivul a fost faptul că Al Doilea Război Mondial era încă în desfășurare. Comitetul Olimpic Internațional a desemnat Londra ca gazdă în 1939, cu puțin timp înainte de izbucnirea războiului. În compensație, capitala engleză a putut organiza jocurile în 1948.

Comitetul Olimpic Internațional le-a oferit englezilor oportunitatea de a organiza o nouă ediție a Jocurilor Olimpice fără ca celelalte state să voteze. Deoarece Londra nu a avut timp să construiască sau să organizeze nimic pentru ediția precedentă, englezii au fost nevoiți să se grăbească pentru a construi facilitățile necesare până în 1948.

Alte Jocuri Olimpice care au fost aproape suspdendate

Am vorbit deja despre cele trei Jocuri Olimpice suspendate din cauza războiului. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei, acest eveniment sportiv a trebuit să se confrunte cu diferite boicoturi și atacuri care i-au periclitat continuitatea.

1. Olimpiada din Munchen din anul 1942

Acest lucru s-a întâmplat după atacul terorist care a dus la moartea a 11 membri ai echipei olimpice israeliene; teroriștii i-au ucis în satul olimpic după ce i-au luat ostatici. Organizatorii au suspendat Jocurile Olimpice timp de 36 de ore. În ciuda acestei tragedii, președintele Comitetului Olimpic Internațional de atunci, Avery Bundage, a decis să continue programul.

Au fost suspendate Jocurile Olimpice din cauza coronavirusului

2. Jocurile Olimpice din Moscova din anul 1980

La această ediție a Jocurilor Olimpice, multe țări au decis să nu le permită sportivilor să participe ca o modalitate de a protesta împotriva invaziei sovietice în Afganistan. Au existat doar 81 de comisii participante, iar 65 dintre ele nu s-au prezentat. Comitetul Olimpic Internațional a fost pe punctul de a suspenda jocurile, dar în cele din urmă acest lucru nu s-a întâmplat.

3. Jocurile Olimpice din Atlanta din 1996

În timpul acestei ediții, a avut loc un atac în Parcul Olimpic Centenar. Două persoane au murit și peste 100 de persoane au fost rănite. Jocurile Olimpice au fost suspendate pentru 24 de ore. După acest interval detimp, președintele Juan Antonio Samaranch a dispus reînceperea competiției.

Jocurile Olimpice de la Tokyo mai au de așteptat încă 1 an

În ceea ce privește ultima ediție de la Tokyo, știm că va avea loc anul viitor, dar noile date sunt deocamdată incerte. Comitetul Olimpic Internațional a anunțat că numele ediției va continua să fie Tokyo 2020, din motive de înregistrare a mărcilor. Sperăm cu toții că lucrurile vor decurge normal!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.