Depresia – durerea întunecată care ne macină

· 3 iulie 2016
Deși ne imaginăm că persoanele care suferă de depresie zac toată ziua în pat și își plâng de milă, acestea pot trăi o viață aparent normală. Însă ele nu reușesc să obțină plăcere din ceea ce fac și absolut totul le copleșește.

Depresia este acea durere întunecată care își devorează victimele. Asemenea unui fular imens și sufocant, această boală poate izola un om de viața sa obișnuită, acționând ca o pătură de întuneric care asfixiază bolnavul și persoanele din jurul acestuia.

Simptomele depresiei includ tristețe, iritabilitate, apatie, inabilitatea de a simți plăcere, scăderea poftei de mâncare, sentimente de vinovăție și dificultăți de concentrare și de luare a deciziilor. Gândurile recurente legate de moarte și suicid pot fi și ele simptome produse de această boală.

Aceste senzații pot dura foarte mult timp, iar cei care suferă de depresie le pot experimenta zilnic. Depresia este o durere intensă care stinge toate sursele de lumină din viața celui bolnav.

Depresia poate cauza tristețe excesivă

Depresia nu presupune să zaci în pat tot timpul

Cu toții avem tendința să ne imaginăm că cei care suferă de depresie zac în pat toată ziua și își plâng de milă. Însă tristețea intensă și frecventă reprezintă doar una dintre modalitățile prin care depresia se manifestă.

De fapt, multe persoane care suferă de această boală nu sunt triste. În cazul acestora depresia se manifestă sub forma unei atitudini autoritare, a iritabilității excesive, a insensibilității, a agresivității și nu numai. Uneori depresia se poate manifesta sub forma unei proaste dispoziții constante și intense.

Conform Manualului de diagnostic și statistică ale tulburărilor mentale, ed. a V-a (DSM-5) și a Clasificării statistice internaționale a bolilor și problemelor de sănătate conexe, a X-a revizuire (ICD-10), nu este de ajuns ca o persoană să fie doar tristă sau recalcitrantă pentru a fi diagnosticată cu depresie.

Te sfătuim să citești și: 4 tipuri comune de depresie

Depresia te poate face să te simți copleșit

Depresia poate afecta orice persoană

Ni se poate întâmpla tuturor. Într-o dimineață ne putem trezi lipsiți de energie și incapabili să ne ridicăm din pat. Parcă a avut loc o schimbare în viața noastră și în suflet nu simțim decât angoasă.

Urmează un sentiment de neputință, de parcă totul din jurul nostru ne copleșește și ne epuizează. Simți că nu poți să mergi mai departe decât dacă te forțezi să ignori durerea interioară care te urmărește peste tot ca o umbră malefică.

Ai zile în care te simți bine și zile în care te simți rău. Instabilitatea emoțională devine o trăsătură caracteristică a ta. Nu înțelegi ce ți se întâmplă, dar experimentezi anxietate intensă, care te adâncește și mai mult în depresie.

Ești confuz, nici măcar nu-ți poți aminti ultima dată când te-ai simțit bine. Pe dinăuntru ești gol. De fiecare dată când ieși din casă, atunci când cineva se oferă să te ajute sau atunci când demarezi un nou proiect, ți se face rău împotriva voinței tale.

Depresia te poate face să resimți singurătate intensă

Însă durerea va trece. Este necesar să apelezi la serviciile unui profesionist care să te poată ajuta să-ți înțelegi situația și să o depășești. Ajutorul psihologic este o unealtă puternică pentru a-ți vindeca corpul și mintea.

Depresia comorbidă și anxietatea

Știm deja că depresia este deseori asociată cu anxietatea, rezultatul fiind o stare anxios-depresivă care este foarte dureroasă și tulburătoare pentru cei afectați.

Principalele caracteristici ale anxietății sunt senzația de frică, panica, nervozitatea, comportamentul de evitare, instabilitatea, hiperstimularea, tensiunea musculară, hipervigilența și percepția că există un pericol sau o amenințare imediată.

Depresia și anxietatea au anumite simptome comune, precum iritabilitatea, grijile, lipsa concentrării, insomnia, oboseala, agitația psihomotorie, plânsul, senzația de inferioritate și de vină și o stima de sine scăzută.

Vezi și: Adio irascibilitate, anxietate și depresie!

O metaforă pentru a înțelege durerea produsă de depresie

Una dintre cele mai puternice metafore pentru depresie este celebrul „câine negru”. În videoclipul de mai jos (va fi tradus în limba română în curând) vom descoperi împreună cum depresia poate fi reprezentată cu ajutorul unui câine negru care continuă să crească din ce în ce mai mult, devenind în cele din urmă o umbră ce acoperă întreaga viață a bolnavului.

Videoclipul a fost realizat de către Organizația Mondială a Sănătății pentru a ilustra în mod grafic câteva dintre situațiile de zi cu zi pe care persoanele ce suferă de depresie le privesc într-un mod aparte.

Dacă simți că te identifici cu cele discutate în acest articol sau dacă bănuiești că suferi de depresie, consultă-ți medicul și împarte-ți grijile cu cei dragi. Caută un tratament care să te ajute să-ți focalizezi gândurile către ceva constructiv.

Tratarea depresiei va marca un moment de răscruce în viața ta.