Descoperă 10 beneficii ale smochinelor
 

Descoperă 10 beneficii ale smochinelor

Smochinele sunt alimente care, pe lângă faptul că au un gust plăcut, au proprietăți medicinale susținute de știință. Descoperiți-le mai jos!
Descoperă 10 beneficii ale smochinelor
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Smochina este un fruct cu gust dulce folosit ca gustare sau desert. Cu toate acestea, mulți nu cunosc cele 10 beneficii ale smochinelor pentru sănătate. Le vom prezenta mai jos, astfel încât să le includeți regulat în alimentație.

Valoarea nutritivă a smochinei

Potrivit experților de la Asociația 5 a Day, ca și banana, smochina este un fruct bogat în carbohidrați. Prin urmare, consumul ei dimineața la micul dejun sau ca gustare de după-amiază vă poate ajuta să obțineți energie pentru a îndeplini diferite sarcini.

În plus, deși conținutul de proteine nu este mare (sub 1 gram de proteine la 100 grame de fructe), are toți aminoacizii esențiali. În plus, smochina se remarcă prin conținutul de calciu.

În afară de toate cele de mai sus, smochina oferă fibre, componentă necesară pentru menținerea unei bune digestii și a sănătății inimii.

Potrivit unui studiu al Universității din Cuenca, 250 grame de smochine oferă aproximativ 1.300 calorii și 12 grame de proteine.

De asemenea, studiul indică faptul că fructul proaspăt este alcătuit din 80% apă și 12% zaharuri. Uscat, aceste proporții variază foarte mult, până la mai puțin de 20% apă. Caracteristicile nutriționale sunt sporite odată cu procesul de uscare.

Smochina este un fruct capabil să ofere mai multe beneficii pentru sănătate. În plus, contribuie la pierderea în greutate, în cadrul unei alimentații sănătoase și al unui stil de viață activ.

Beneficii ale smochinelor pentru sănătate

Smochina poate fi consumată crudă, uscată, murată sau gem. După cum am menționat mai sus, oferă o anumită cantitate de calciu și fibre alimentare.

1. Ajută la reducerea hipertensiunii arteriale

Datorită conținutului lor de fibre, smochinele sunt recomandate pentru a completa alimentația și pentru controlul hipertensiunii arteriale.

2. Contribuie la pierderea în greutate

Unul dintre avantajele smochinelor este faptul că ajută la înlocuirea deserturilor fără prea mult efort. Conțin zaharuri naturale care calmează pofta de dulciuri. Zaharurile pe care le oferă smochinele, glucoza, fructoza și zaharoza, nu sunt zaharuri adăugate și, prin urmare, nu dăunează sănătății.

În plus, smochinele conțin fibre. Acest lucru facilitează procesul de digestie și contribuie la pierderea în greutate. O dizertație academică de la Universitatea Tehnologică din Chile ICANAP confirmă că smochina este un aliment sățios și că poate fi folosită ca desert, dar nu este recomandată la micul dejun pentru a slăbi.

3. Cresc nivelul de energie

Fată care aleargă

 

Fructele care conțin zaharuri naturale ajută la creșterea nivelului de energie și la îmbunătățirea stării de spirit. Smochinele sunt o sursă bună de zaharuri naturale.

A consuma câteva smochine în fiecare dimineață, proaspete sau uscate, este o modalitate de a combate oboseala. Pot oferi acel impuls necesar pentru a începe ziua în cel mai bun mod posibil.

Într-un interviu, Francisco Pérez Jiménez, doctor în medicină și profesor la Universitatea din Córdoba, precum și șef al Serviciului de medicină internă la Spitalul Reina Sofía și director științific al Institutului de Cercetare Biomedicală Maimónides din Córdoba, a susținut proprietățile smochinei ca aliment energizant.

4. Oferă antioxidanți

Pe lângă faptul că furnizează o anumită cantitate de calciu și fibre, smochinele oferă și o anumită cantitate de antioxidanți, care ajută la prevenirea îmbătrânirii premature și la menținerea sănătății tuturor organelor și sistemelor.

5. Reduc riscul problemelor cardiovasculare

Potrivit unor ipoteze, smochinele conțin omega 3 și 6 care, împreună cu calciul și potasiul, ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular.

Într-un document academic de la Escuela Superior Politécnica del Chimborazo, se menționează că acest fruct contribuie la întărirea cardiovasculară.

Smochinele conțin cantități semnificative de fibre solubile care sunt ușor absorbite de organism. Cea mai importantă fibră este pectina, care ajută la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge.

Un document academic de la Universitatea din Insulele Baleare subliniază că conținutul ridicat de fibre al smochinelor ajută la reducerea nivelului de colesterol în mod indirect. 

6. Protejează împotriva degenerescenței maculare

Consumul regulat de smochine în cadrul unei alimentații echilibrate previne degenerarea maculară și alte tulburări oculare. Din acest motiv, se recomandă consumul a 2-3 porții de smochine pe zi.

7. Ajută la prevenirea diabetului

Beneficii ale smochinelor în diabet

 

Smochina este un aliment care conține zaharuri naturale. Totuși, persoanele care o consumă în mod regulat au tendința de a avea un nivel scăzut de zahăr în sânge.

Acest fruct (împreună cu frunzele arborelui) reduce necesarul de insulină. Cu toate acestea, diabeticii ar trebui să consulte medicul înainte de a include smochine în dietă.

O investigație prezentată la Întâlnirea Națională de Cercetare privind Resursele Biotice ale Zonelor Aride susține proprietățile smochinelor pentru prevenirea diabetului.

8. Acționează ca un laxativ natural

Ca și în cazul altor fructe, smochinele promovează o bună digestie. Acest lucru se datorează conținutului lor de fibre și efectului laxativ ușor. În acest sens, sunt un aliment foarte eficient pentru prevenirea constipației.

Un articol publicat de Facultatea de Farmacie a Universității Centrale din Venezuela, susține proprietatea laxativă a smochinei.

9. Previn anemia

Smochine proaspete tăiate

 

Smochinele au devenit populare ca aliment pentru prevenirea și reducerea anemiei. Culoarea fructului se datorează în mare măsură conținutului ridicat de fier, componentă esențială în tratamentul acestei boli. Cu toate acestea, nu există nicio cercetare științifică care să susțină efectul smochinelor asupra prevenirii anemiei.

Persoanele cu anemie ar trebui să urmeze dieta indicată de medicul curant și să evite consumul de alimente noi fără sfatul unui profesionist.

10. Reduc inflamația

Smochinele au proprietăți antiinflamatorii și ajută la reducerea durerii în diferite zone ale corpului. De asemenea, ar putea ajuta la tratarea ulcerelor gastrice.

Un studiu de la Universitatea din Messina, Italia, recunoaște proprietățile antiinflamatorii ale smochinei, deși nu menționează posibile efecte pozitive asupra ulcerului.

Mulți cred că efectul antiinflamator este foarte vizibil pe piele. Se recomandă aplicarea de smochine proaspete pe zona afectată pentru a reduce inflamația pielii într-un mod simplu și natural.

Beneficii ale smochinelor pentru sănătate: concluzie

Smochina este un fruct cu o aromă plăcută, care poate oferi diverși nutrienți și fibre alimentare cu diverse avantaje pentru sănătate. Prin urmare, profitați în mod regulat de principalele beneficii ale smochinelor!

Consumul oricărui aliment trebuie făcut întotdeauna cu moderație, în cadrul unei diete echilibrate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.