Descrierea și utilizările cazeinatului de sodiu - Doza de Sănătate
 

Descrierea și utilizările cazeinatului de sodiu

Cazeinatul de sodiu este un compus derivat din proteina din lapte. Știi ce este și la ce servește? Continuă să citești pentru a afla!
Descrierea și utilizările cazeinatului de sodiu
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Este posibil să fi auzit deja despre cazeinatul de sodiu. Acesta este un compus derivat din proteinele lactate. În articolul de astăzi, vei afla ce este și care sunt utilizările cazeinatului de sodiu. Citește mai departe pentru a afla o mulțime de informații interesante!

Această substanță provine din cazeină, așadar are o valoare biologică ridicată. În acest sens, utilizarea sa ca supliment nutritiv este foarte populară în industria alimentară. Acest lucru se datorează faptului că poate modifica și îmbunătăți textura mai multor produse.

Ce este cazeinatul de sodiu?

Cazeina este principala proteină din laptele de vacă, reprezentând 80% din totalul acestui nutrient. Cazeinatul de sodiu este extras printr-un proces chimic. În general, oamenii fac acest lucru prin utilizarea unor enzime specializate sau prin adăugarea unei substanțe acide, precum sucul de lămâie sau oțetul. Scopul este scăderea acidității și formarea cheagului. Astfel, poți obține sare de hidroxid de sodiu după separarea lichidului.

Proprietăți

Cazeinatul de sodiu conține aproximativ 90% proteine. Acest produs conține toți aminoacizii esențiali, având o valoare biologică ridicată și calități nutriționale excepționale. De asemenea, cazeinatul de sodiu se remarcă datorită proprietăților sale funcționale, deoarece are capacitatea de a reține apa, de a forma geluri, de a emulsiona grăsimile și de a stabiliza substanțele.

Pahar și sticlă cu lapte
Cazeinatul de sodiu este derivat din cazeină, care este proteina din lapte.

Utilizările cazeinatului de sodiu

Industria alimentară folosește cazeinatul de sodiu în produse care necesită grăsimi, cum ar fi deserturile. Acest lucru se datorează caracteristicilor sale, în special potențialului de a forma emulsii stabile. Astfel, această sare este o alternativă interesantă în producția de alimente sănătoase, după cum menționează studiul Gelificación de Emulsiones de Caseinato de Sodio como Alternativa a las Grasas Trans.

Această substanță este folosită într-o varietate de alimente, cum ar fi gustările cu aromă de brânză, margarina, batoanele de cereale, carnea procesată, ciocolata, crema de cafea, înghețata, pâinea și pudra de proteine.

În plus, sarea este un produs anticatabolic – previne descompunerea mușchilor. Astfel, cazeinatul de sodiu este minunat în perioadele de post și în timpul odihnei nocturne, deoarece ajută la menținerea masei musculare atunci când urmezi o dietă restrictivă.

Acțiunea cazeinatului de sodiu este remarcabilă în cazul persoanelor active fizic care urmează o dietă sau încearcă să-și definească masa musculară. Nu numai că ajută la regenerarea fibrelor musculare, ci ajută și la relaxare.

Această substanță se găsește de obicei în alimentele procesate și este, de asemenea, utilizată pentru modificarea texturii și a stabilității chimice a unei mari varietăți de produse, cum ar fi produsele farmaceutice, machiajul, igiena și produsele de îngrijire personală.

Contraindicații

Cazeinatul de sodiu este sigur pentru majoritatea oamenilor, dar unii sunt alergici la acesta. De fapt, diverse studii sugerează faptul că acest produs poate duce la intoleranță din cauza potențialului său inflamator semnificativ.

Alergii la cazeină

Există momente în care sistemul imunitar identifică cazeinatul de sodiu ca fiind o componentă dăunătoare și eliberează histamina pentru a-l neutraliza. Răspunsul alergic variază de la persoană la persoană, dar poate include simptome precum:

  • Congestie nazală și cantitate crescută de mucus
  • Mâncărimi oculare
  • Dureri de stomac, crampe și diaree

Afectarea rinichilor

Cazeina scade funcția rinichilor, ceea ce la rândul său crește aciditatea metabolică. Potrivit unui studiu efectuat pe șobolani, cei care au urmat o dietă bogată în această proteină și derivații săi au dezvoltat o scădere progresivă a filtrării renale. Cu toate acestea, consumul moderat de cazeină la persoanele cu organe sănătoase nu duce la probleme de sănătate.

Femeie care face salată
Veganii ar trebui să evite utilizarea cazeinatului de sodiu, deoarece acesta este un produs secundar obținut din laptele animal.

Vegani

Cazeinatul de sodiu este derivat din laptele de vacă, așadar nu este potrivit pentru persoanele care urmează diete fără lactate sau vegane. Cazeinatul de sodiu este un ingredient des întâlnit în produsele pe bază de cafea îmbuteliate, brânza fără lactate și batoanele de cereale. Citește etichetele alimentelor pentru mai multe lămuriri.

Note finale despre utilizările cazeinatului de sodiu

După cum ai putut vedea, acest tip de sare este utilizat în multe produse prelucrate industrial datorită numeroaselor sale proprietăți. În plus, având în vedere că este un compus cu o mare valoare biologică, poate fi un supliment ideal pentru cei care doresc să-și crească masa corporală slabă. Desigur, trebuie să consulți un profesionist în nutriție pentru a te asigura că nu există contraindicații înainte de a-l adăuga în dieta ta obișnuită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Domínguez-Meléndez, V., Aguiñiga-Sánchez, I., Moreno-Fierros, L., Torres, B., & Osorio, E. S. (2017). Sodium caseinate increases the number of B lymphocytes in mouse. Biomédica37(4), 571-576.
  • Phisitkul, S., Hacker, C., Simoni, J., Tran, R. M., & Wesson, D. E. (2008). Dietary protein causes a decline in the glomerular filtration rate of the remnant kidney mediated by metabolic acidosis and endothelin receptors. Kidney international73(2), 192-199.
  • Weiss-Steider, B., Córdova, Y., Aguiñiga-Sánchez, I., Ledesma-Martínez, E., Domínguez-Melendez, V., & Santiago-Osorio, E. (2019). El caseinato de sodio y la caseína α inhiben la proliferación de la línea celular mieloide de ratón 32D clone 3 (32Dcl3) mediante el TNF-α. Biomédica39(2), 291-299.
  • What Is Sodium Caseinate? Everything You Need to Know. Disponible en Healthline.com
  • Huck Iriart, C., Rincón Cardona, J. A., Montes de Oca Avalos, J. M., & Candal, R. J. (2014). Gelificación de Emulsiones de Caseinato de Sodio como Alternativa a las Grasas Trans.
  • Bagés, María Catalina M., et al. “Recomendaciones sobre el diagnóstico y el tratamiento de la alergia a la proteína de la leche de vaca en población pediátrica colombiana-Posición de expertos.” (2019).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.