Descrierea și utilizările logopediei - Doza de Sănătate
 

Descrierea și utilizările logopediei

Tulburările de comunicare pot cauza multe probleme personale și sociale. Cu toate acestea, logopedia poate ajuta. Află mai multe despre logopedie și cu ce te poate ajuta în acest articol!
Descrierea și utilizările logopediei

Ultima actualizare: 30 mai, 2021

Ziua Mondială a Vorbirii este un memento și un stimulent al preponderenței comunicării și promovează logopedia. Ok, dar ce anume este acest lucru? În esență, este disciplina responsabilă cu evaluarea, diagnosticarea, prevenirea, cercetarea și tratarea dificultăților de comunicare la om. Descoperă care sunt utilizările concrete ale logopediei!

Logopedia nu are restricții cu privire la vârsta pacientului, deoarece înțelegerea și exprimarea limbajului abordează diferite etape. Astfel, această zi urmărește să ofere informații despre tulburările de comunicare și despre cum să le abordăm.

Utilizările logopediei

Domeniile acoperite de logopedie sunt vaste, deoarece limbajul, vorbirea, vocea, auzul, comunicarea și problemele de înghițire pot fi abordate prin această terapie.

Probleme de limbaj

Această ramură acoperă atât probleme de expresie, cât și mixte. Abordează complicații și întârzieri în exteriorizarea ideilor, precum și în asimilarea acestora. Câteva dificultăți de acest tip sunt disfazia, dislexia și afazia.

Probleme de vorbire

Acestea sunt inconvenientele care pleacă de la articularea și emiterea sunetelor înțelese de receptor. Aceste complicații includ disfemie (bâlbâială) și disartrie. Aceasta din urmă este o deficiență a articulației sunetelor din cauza paraliziei centrilor nervoși care comandă organele de fonație.

Probleme de voce

Vocea începe cu vibrația corzilor vocale. O utilizare incorectă poate duce la mari dificultăți. Consecințele obiceiurilor vocale nocive pot fi pierderea parțială sau totală a timbrului vocii normale, edemul lui Reinke, polipii și nodulii.

Probleme de auz

Vorbim despre persoanele cu deficiențe de auz sau cele care au fost supuse implantului cohlear. Reabilitarea acustică trebuie să se concentreze pe ritmul și intensitatea pe care vocea trebuie să o aibă pentru a comunica eficient.

Probleme de comunicare

Comunicarea necesită strategii și metode fluide și clare în formularea ideilor. Există, de asemenea, expresia sentimentelor. Pe scurt, logopedia ține cont de sistemele comunicative alternative bine-cunoscute.

Probleme de înghițire

Aceste probleme pot fi la nivelul esofagului, al faringelui, al gurii și al diferiților nervi. Logopedul se concentrează pe evaluarea faringelui și a înghițirii orale, precum și asupra mobilității și sensibilității zonei.

Utilizările logopediei în terapia cu copii
Logopedia abordează, printre altele, problemele legate de vorbire, comunicare, înghițire.

Obiectivele Zilei Mondiale a Vorbirii

Obiectivele Zilei Mondiale a Vorbirii sunt atragerea atenției asupra disciplinei logopediei și conștientizarea importanței comunicării la orice vârstă. 15 martie este ziua în care pretutindeni se discută despre comunicare.

Un alt obiectiv este de a găsi modalități de a ajuta persoanele cu dizabilități de comunicare să obțină bunăstarea pe care o conferă socializarea.

Teme comune ale Zilei Mondiale a Vorbirii

Scopul este ca acest eveniment să se concentreze pe diferite subiecte pentru a ajuta la promovarea soluțiilor la problemele de comunicare, cum ar fi:

Multilingvism

Este vorba despre găsirea unor strategii adecvate, astfel încât să extindem opțiunile de comunicare într-un mediu multicultural, mai degrabă decât să le limităm. Accentul se pune pe importanța sprijinului părinților sau al membrilor apropiați ai familiei pentru a încuraja un limbaj adecvat.

Tulburări de comunicare neurologică dobândite

Este vorba despre persoanele cu probleme ale sistemului nervos central și căi de comunicare reduse prin pierderea funcțiilor naturale.

Logopedie pentru dispraxie

Această tulburare afectează planificarea fonetică și fonologică. Cu toate acestea, starea persoanei afectate se poate îmbunătăți semnificativ prin logopedie, iar șansele sale de a se integra în societate cresc.

Disfagie

Presupune dificultatea de a înghiți orice aliment după mestecare. Acest lucru este legat de problemele de înghițire menționate anterior.

Comunicare augmentativă și alternativă

Una dintre cele mai interesante strategii ale logopezilor este comunicarea augmentativă și alternativă. Nu este altceva decât orice contribuție sau complement care facilitează înțelegerea interlocutorului. Cuprinde scriere, gesturi cu ajutorul membrelor și expresii faciale, printre altele.

Logopedie pentru tulburările din spectrul autist

Această tulburare neurologică previne comunicarea normală și interacțiunea socială. Este un subiect destul de sensibil pentru patologia vorbirii, deoarece există dificultăți în a ști ce se întâmplă cu certitudine în mintea unui pacient. De asemenea, comunicarea augmentativă și alternativă este una dintre cele mai utilizate metode în acest caz.

Dizabilități de citire și scriere

Mulți părinți ignoră dizabilitățile de învățare și nu știu că motivul poate fi o problemă de comunicare. Astfel, ei etichetează greșit copiii în loc să caute tratamente logopedice.

Logopedie pentru tehnologiile digitale

Izolarea fizică în urma pandemiei a făcut ca rutina și obiceiurile oamenilor să se schimbe. Aceasta a dat naștere la „noua normalitate” care prevalează în prezent, una în care tehnologiile digitale de telemuncă și-au făcut simțită prezența. În acest sens, logopedul dorește să acorde tot mai mult spațiu acestei practici, astfel încât evoluția pacientului să continue pe măsură ce acesta lucrează în siguranță.

 

Fetiță care cunoaște utilizările logopediei
Ziua Mondială a Vorbirii promovează telepracticile pentru a continua terapia persoanelor afectate, în ciuda măsurilor de izolare.

Când ai putea beneficia de utilizările logopediei?

Unul dintre obiectivele Zilei Mondiale a Vorbirii este de a te face să înțelegi când este timpul să mergi la logoped pentru a trata dificultățile de comunicare. Mergi la logoped atunci când apare oricare dintre următoarele simptome:

  • Inconvenient de înghițire neîncetat
  • Dificultăți asociate vocii
  • Deficiență în înțelegerea și interpretarea informațiilor
  • Utilizarea incoerentă și disjunctă a limbajului
  • Probleme de articulare a sunetelor de bază
  • Modulare confuză

Lucruri de reținut despre Ziua Mondială a Vorbirii și utilizările logopediei

Scopul acestei zile este de a încuraja reflecția și de a trage un semnal de alarmă asupra comportamentelor ciudate de comunicare. Depistarea timpurie a unei probleme majore este vitală pentru aplicarea unui tratament adecvat.

Pe scurt, obiectivul este tratarea majorității tulburărilor de comunicare existente. La rândul său, aceasta are ca scop îmbunătățirea calității vieții și a relațiilor sociale ale persoanelor cu tulburări de vorbire.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.