Dovlecelul, perfect pentru slăbit

· 2 septembrie 2015

Dovleceii sunt un ingredient ideal pentru a fi adăugat în mâncarea ta, alături de o doză de proteine și fibre. Beneficiile acestor legume le transformă în soluția perfectă pentru acele momente când vrei să dai jos câteva kilograme.

Mănânci dovlecel în mod regulat? Dacă da, înseamnă că știi deja că această legumă îți menține organismul sănătos, dar pe lângă asta te ajută și să pierzi treptat în greutate. Dovlecelul poate fi adăugat în multe feluri de mâncare și este absolut delicios. 

1. Beneficiile dovlecelului pentru sănătate

Dovlecelul are un gust unic, minunat și trebuie să fie un ingredient indispensabil în dieta ta pentru slăbit. Dar să vedem mai întâi care sunt beneficiile sale pentru sănătate:

  • Dovlecelul este bogat în nutrienți și nu conține grăsimi. Are foarte puține calorii.
  • Este o legumă bogată în calciu, foarte benefică pentru sistemul tău osos!
  • Conține multe fibre, prevenind astfel supărătoarea constipație.
  • Conține o doză mare de potasiu, element care ajută la prevenirea retenției de apă și la eliminarea toxinelor din organism.
  • Este foarte benefic pentru sănătatea creierului, datorită fosforului din compoziția sa.
  • Conține și magneziu, un mineral esențial pentru sănătatea femeilor.
  • Dovlecelul conține și o cantitate considerabilă de vitamina B9 (acid folic), foarte bun pentru copii, de exemplu.
  • Conține multe vitamine, printre care vitamina A, vitamina C și vitamina E, dar și minerale: potasiu, zinc, seleniu și magneziu.
  • Fiind un diuretic excelent, ajută și la prevenirea bolilor de rinichi.

2. Slăbește cu ajutorul dovlecelului

greutatea-ideala

Întâi de toate, trebuie să clarificăm un lucru – nu este recomandat să mănânci numai dovlecel și nimic altceva pentru o lună întreagă. Dovlecelul trebuie adăugat în alimentația ta, dar o masă trebuie să conțină și proteine și fibre. Această legumă are multe beneficii, dar cele mai importante sunt cele pe care ți le vom explica în continuare și care transformă dovlecelul în soluția ideală pentru momentele în care vrem sau avem nevoie să dăm jos câteva kilograme. 

Cum mă ajută dovlecelul să slăbesc?

  • Dovlecelul are numai 17 calorii la 100 de grame. Astfel, putem mânca foarte mult și ne putem simți sătui cu un aport caloric minim.
  • Pe lângă asta, dovlecelul accelerează metabolismul, ajutând la arderea grăsimilor. Acest lucru se datorează conținutului de vitamina A, care stimulează oxidarea lipidelor.
  • Dovlecelul conține fibre solubile și insolubile. Fibrele solubile detoxifiază organismul și întârzie apariția glucozei în sânge. Fibrele insolubile conțin bacterii sănătoase care curăță intestinele și ajută la eliminarea toxinelor și a grăsimilor.
  • Dovlecelul mai conține și iod, un element care asigură o bună funcționare a metabolismului.

3. O rețetă simplă: orez brun cu dovlecel și praz

orez-cu-dovlecelul

Dacă încerci această rețetă, vei vedea că se prepară foarte ușor și este foarte delicioasă. Ia aminte:

De ce ai nevoie?

  • 300 grame orez brun
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 praz
  • 1 dovlecel
  • 1 litru de supă de legume
  • 1/2 cană de vin alb
  • Puțin piper
  • Câteva semințe de pin
  • Câteva stafide

Cum o prepar?

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să speli toate legumele. Taie prazul în bucăți mici, curăță dovlecelul și taie-l în cubulețe. Taie ceapa mărunt. Curăță și mărunțește usturoiul.

Toarnă niște ulei de măsline într-o tigaie. Călește ceapa și prazul la foc mediu pentru câteva minute. Adaugă dovlecelul și usturoiul și amestecă bine. Adaugă puțin piper, o mână de semințe de pin și câteva stafide.

După ce obții un sos dens, mai așteaptă în jur de 5 minute și adaugă o jumătate de cană de vin alb. Acesta va oferi mâncării o aromă deosebită. După ce a mai scăzut alcoolul, adaugă supa de legume și amestecă bine. Nu uita că orezul brun necesită mai mult timp de gătire.

Gustă să vezi dacă e pe placul tău și dacă trebuie să mai adaugi sare sau piper. Dacă nu, adaugă cele 300 grame de orez. Acoperă tigaia cu un capac și lasă mâncarea să fiarbă la foc mare. Nu uita să amesteci din când în când.

După ce orezul a absorbit aproape toată supa, verifică dacă are consistența adecvată. Când îți pui o porție în farfurie, poți să mai adaugi și puțină zeamă de limetă și niște semințe pe deasupra.  În acest fel, îi vei da un gust mai bun și vei include mai multe vitamine în mâncarea ta. Este o rețetă bogată în fibre, foarte sățioasă și excelentă pentru masa de prânz. Dacă o servești cu o salată de spanac cu câteva bucățele de ananas, te vei simți extraordinar.