Durerea de sfârcuri: 9 cauze la bărbați și femei
 

Durerea de sfârcuri: 9 cauze la bărbați și femei

Principala cauză a durerii de sfârcuri este frecarea, dar pot exista și patologii mai grave, cum ar fi unele infecții.
Durerea de sfârcuri: 9 cauze la bărbați și femei
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 iunie, 2023

Zona sânilor este o regiune foarte sensibilă atât la bărbați, cât și la femei, în special lângă mamelon. Durerea de sfârcuri poate fi un simptom foarte deranjant. Cauzele care explică apariția acestei manifestări clinice sunt foarte variate.

Durerea la nivelul mameloanelor este un simptom foarte variabil, așadar intensitatea și durata depind de fiecare persoană. În general, durerea este percepută ca un disconfort sau o sensibilitate crescută. În plus, dispare de la sine după 3 sau 4 zile în majoritatea cazurilor, fără a fi nevoie de tratament specific.

Durerea de sfârcuri: 9 cauze la bărbați și femei

Cuplu în pat
Unii oameni pot avea dureri din cauza frecării cauzate de actul sexual.

Din fericire, majoritatea cauzelor durerii de sfârcuri sunt benigne. Cele mai importante sunt următoarele:

1. Frecare

Cea mai frecventă cauză a durerii sfârcurilor atât la bărbați, cât și la femei este frecarea. Frecarea cu îmbrăcămintea apare în cazul activității fizice intense. Mișcarea face ca hainele să se frece de sfârcuri și să le irite.

Durerea de sfârcuri poate apărea și din cauza unui sutien nepotrivit sau din cauza frecării între corpuri în timpul actului sexual. Iritația poate genera o durere ascuțită. De asemenea, pielea poate fi uscată sau crăpată.

Evitați utilizarea materialului care a provocat iritația. De asemenea, lipiți un plasture pe mamelon în timpul exercițiilor fizice pentru a minimiza frecarea. Persoanele care au fisuri sau răni trebuie să spele zona și să aplice o cremă curativă.

2. Modificări hormonale

Femeile suferă schimbări hormonale constante pe parcursul ciclului menstrual. Creșterea nivelului progesteronului și estrogenului în zilele dinaintea menstruației afectează glandele mamare, ceea ce poate provoca dureri la nivelul sfârcurilor. Hormonii fac ca lichidele să se acumuleze în sâni, crescând sensibilitatea acestora.

Disconfortul apare în zilele dinaintea menstruației și dispare de la sine odată cu apariția acesteia. Deși simptomul este autolimitat, se pot folosi comprese reci pentru a reduce inflamația. Dacă durerea nu dispare după câteva zile, trebuie să consultați medicul.

3. Sarcină

Sarcina este o altă cauză comună a durerilor de sfârcuri la femei . Sânii mamei cresc în dimensiune, mai ales în ultimul trimestru, pentru a produce lapte. Această creștere va provoca distensia pielii, durere și mâncărime.

De asemenea, sânii pot suferi și alte modificări în timpul sarcinii. Areolele se închid la culoare, apar mici umflături, iar sensibilitatea crește.

Deși nu se pot face multe pentru a calma durerea, pungile cu gheață sunt foarte utile. De asemenea, femeile trebuie să aplice o cremă hidratantă de cel puțin 2 ori pe zi dacă vor să evite apariția vergeturilor.

4. Alăptare

Femeie care alăptează
O poziție proastă în timpul alăptării este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de sfârcuri la femei.

Alăptarea poate fi un proces cu adevărat frumos în care se formează legătura dintre mamă și copil. Cu toate acestea, alăptarea poate provoca dureri la nivelul mameloanelor atunci când nu se folosește cu tehnica adecvată, conform mai multor studii. Acest fapt este mai des întâlnit în primele luni, când gura mică a bebelușului nu poate acomoda suficient mamelon, iar acesta se freacă de gingii.

Durerea poate apărea și atunci când copilului îi ies dinții, deoarece acest lucru poate schimba modul în care prinde mamelonul. Ambele situații pot provoca fisuri și chiar sângerare. O altă posibilă cauză a durerii în această etapă este utilizarea pompei de sâni.

Dacă aveți dureri în timpul alăptării, cea mai bună opțiune este să consultați un specialist. El vă va putea explica cele mai bune tehnici de alăptare pentru a evita acest simptom.

5. Alergie

După cum am menționat deja, sfârcurile sunt una dintre cele mai sensibile zone ale corpului, ceea ce le face predispuse la iritare. Substanțele chimice din detergenți, săpunuri și chiar îmbrăcăminte pot provoca o reacție alergică. Alergia la nivelul mameloanelor se manifestă prin durere, mâncărime și roșeață.

Cremele antiinflamatoare pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Cu toate acestea, tratamentul definitiv presupune identificarea și eliminarea agentului declanșator. Folosiți săpunuri neutre, spălați zona cu apă caldă și schimbați detergentul de rufe.

6. Eczemă sau dermatită atopică

Dermatita atopică sau eczema este un răspuns autoimun exagerat apărut după expunerea la un anumit alergen. Pe lângă durerile de sfârcuri, eczema are simptome asemănătoare alergiilor, dar mai puternice. Există roșeață, mâncărimi severe, sfârcuri umflate și chiar vezicule.

Lista substanțelor capabile să declanșeze dermatita atopică pe mamelon este foarte lungă. Printre principalele produse se remarcă cremele de ras, loțiunile, săpunurile, detergenții și parfumurile.

Tratamentul dermatitei atopice se bazează pe utilizarea cremelor cu corticosteroizi. Efectele utilizării de lungă durată a acestor substanțe pot fi periculoase, așadar trebuie utilizate numai sub supravegherea unui dermatolog.

7. Infecții

Infecțiile la nivelul glandei mamare sau al pielii sunt o cauză frecventă a durerii de mameloane. Infecțiile pot varia de la foliculită simplă sau mastită, până la infecții mai grave, cum ar fi candidoza mamară. Din fericire, aceasta din urmă constituie o patologie rară, conform mai multor cercetări.

Simptomele și manifestările clinice sunt variate și depind de severitate. Roșeața, inflamația, durerea și scurgerile purulente sunt unele dintre cele mai frecvente. Infecțiile sunt cauzate de microorganisme care pătrund în organism prin leziuni mici.

Tratamentul topic cu unguente specifice este adesea suficient. Cu toate acestea, administrarea de antibiotice orale poate fi necesară pentru a controla infecția.

8. Traumă

Orice lovitură la sâni poate provoca dureri ale sfârcurilor. Cele mai frecvente leziuni apar în timpul contactului sexual. O altă cauză comună a traumei este plasarea unui piercing în mamelon.

Durerea cauzată de piercing durează câteva săptămâni. Folosiți analgezice și mențineți zona curată pentru a evita infecțiile. Durerea cauzată de alte leziuni dispare de la sine după câteva zile, fără a fi nevoie de medicamente.

9. Boala Paget și cancer

Boala Paget și alte tipuri de cancer de sân pot explica durerea de sfârcuri. Boala Paget este o patologie malignă a sânului care se poate manifesta sub formă de focar metastatic al unei tumori.

Principalele simptome care însoțesc cancerul de sân sunt modificările formei mamelonului, iritațiile, ulcerele, coaja de portocală și secrețiile galbene sau cu sânge din mamelon. Consultați imediat medicul.

Din fericire, cancerul de sân poate fi tratat în mai multe moduri, inclusiv prin chirurgie, radioterapie și chimioterapie. Cu toate acestea, tratamentul este mai complicat când boala progresează.

Dacă aveți îndoieli cu privire la durerea de sfârcuri, consultați medicul

După cum puteți vedea, cele mai multe cauze ale durerii de sfârcuri sunt benigne. Simptomul ar trebui să dispară de la sine după câteva zile. Cu toate acestea, dacă durerea nu cedează, se agravează sau este însoțită de alte simptome alarmante, trebuie să consultați un specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kent JC, Ashton E, Hardwick CM, Rowan MK et al. Nipple Pain in Breastfeeding Mothers: Incidence, Causes and Treatments. Int J Environ Res Public Health. 2015 Sep 29;12(10):12247-63.
  • Stamatakos M, Kontzoglou K, Sargedi C, Tsaknaki S, Safioleas M. Mammary candidiasis. A breast infection difficult to handle. Chirurgia (Bucur). 2008 Sep-Oct;103(5):583-6.
  • Berens PD. Breast Pain: Engorgement, Nipple Pain, and Mastitis. Clin Obstet Gynecol. 2015 Dec;58(4):902-14.
  • Di Como J, Tan S, Weaver M, Edmonson D, Gass JS. Nipple pain: Raynaud’s beyond fingers and toes. Breast J. 2020 Oct;26(10):2045-2047.
  • Morland-Schultz K, Hill PD. Prevention of and therapies for nipple pain: a systematic review. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2005 Jul-Aug;34(4):428-37.
  • Niazi A, Rahimi VB, Soheili-Far S, Askari N et al. A Systematic Review on Prevention and Treatment of Nipple Pain and Fissure: Are They Curable? J Pharmacopuncture. 2018 Sep;21(3):139-150.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.