14 curiozități despre sfârcurile masculine și feminine
 

14 curiozități despre sfârcurile masculine și feminine

Există multe curiozități despre sfârcurile masculine și feminine. Nervii din această zonă sunt mai lungi și mai adânci la femei decât la bărbați. Află mai multe!
14 curiozități despre sfârcurile masculine și feminine

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Sfârcurile masculine și feminine sunt o zonă a corpului despre care nu se vorbește prea mult. În ciuda acestui fapt, ar fi multe de spus despre ele, începând cu faptul că sunt aproape la fel de particulare și individuale ca o amprentă.

Există sfârcuri feminine și masculine. La femei, ele îndeplinesc rolul evolutiv de a facilita alăptarea. Ceea ce este uimitor este că nu sunt atât de diferite de cele ale bărbaților.

Sfârcurile masculine și feminine variază foarte mult ca mărime, formă și volum de la persoană la persoană.

Unul dintre faptele amuzante despre sfârcurile masculine și feminine este că se formează înaintea organelor sexuale. Pot rămâne erecte, fie din cauza stimulilor erotici, fie din cauza acțiunii frigului.

14 curiozități despre sfârcurile masculine și feminine

1. Există între 4 și 8 tipuri de mameloane masculine și feminine

În general, mameloanele masculine și feminine pot fi plate, proeminente, inversate sau neclasificate. Acestea din urmă corespund celor care sunt divizate sau multiple.

O persoană poate avea un mamelon de un tip și celălalt de alt tip. Există cel puțin 8 configurații de bază.

2. Este normal să ai mameloanele inversate

Majoritatea sfârcurilor sunt alungite, adică ies în afară. Sfârcurile inversate sunt invers: intră înăuntru. Un mamelon poate fi inversat și celălalt nu sau se poate schimba în timp.

Bebeluș care suge la sân

3. Sfârcurile își pot schimba dimensiunea

Sfârcurile femeilor se pot schimba în timpul sarcinii. Un studiu realizat în 2013 pe un grup de femei însărcinate a constatat că mameloanele au crescut la fel ca și areola.

4. Un lucru este mamelonul și altul este areola

Este obișnuit ca atunci când vorbim despre sfârcurile masculine și feminine să ne referim la zona care include atât mamelonul, cât și areola. Aceasta din urmă corespunde zonei de culoare mai închisă care înconjoară mamelonul. În schimb, mamelonul este zona care se află în centrul sânului și care este conectată la glandele mamare.

5. Da, mamelonul poate fi păros

În jurul mameloanelor sunt foliculi de păr. Aceasta înseamnă că poate exista păr pe sfârcurile masculine și feminine.

Nu este nimic anormal în acest sens, deși acele fire de păr sunt puțin mai închise la culoare. Ele pot fi îndepărtate dacă nemulțumesc sau provoacă orice disconfort.

6. Există mameloane duble

Unul dintre cele mai uimitoare aspecte despre sfârcurile masculine și feminine este că nu există întotdeauna doar unul pe fiecare sân. Sunt oameni care au câte două în fiecare areolă și ambele pot produce lapte pentru bebeluși. Vorbim despre mamelonul dublu și bifurcat.

7. Pot exista mai multe mameloane

Poate suna ciudat, dar 1 din 18 persoane poate avea mai multe mameloane. Se aplică sfârcurilor masculine și feminine. Există un caz raportat al unui bărbat cu 7 sfârcuri. De asemenea, există cazul unei femei cu un mamelon la picior și al alteia cu un mamelon pe coapsă. Acesta din urmă, în ciuda locației sale, producea lapte după naștere.

8. Există oameni fără sfârcuri

Așa cum există oameni care au mai mult de un mamelon în fiecare areolă și chiar mai multe în diferite părți ale corpului, există și oameni care nu au deloc. Aceasta este o afecțiune foarte rară numită athelia. Poate fi tratată doar prin intervenții chirurgicale de corecție a sânilor.

9. Nodulii în jurul mameloanelor sunt normali

Este normal ca în jurul mameloanelor să existe noduli, care corespund glandelor Montgomery. Mențin întreaga zonă mamelonului și areola lubrifiate. Prin urmare, acele denivelări nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

10. Sfârcurile bărbaților produc și lapte

Deși este foarte rar, există cazuri de bărbați care produc lapte prin mameloane. Această afecțiune se numește galactoree și doar câteva cazuri au fost înregistrate de-a lungul istoriei.

11. Sfârcurile participă la stimularea sexuală

Sfârcurile masculine și feminine sunt sensibile la stimulii sexuali și cresc excitația. Acest lucru a fost verificat într-un studiu în care 82% dintre femei și 52% dintre bărbați au confirmat aspectul.

De asemenea, atingerea sfârcurilor este enervantă sau inconfortabilă pentru unii oameni.

12. Durerea este normală la femei

Durerea mameloanelor este un simptom foarte frecvent la femei. Este adesea parte a sindromului premenstrual sau a altor modificări hormonale.

Poate fi și efectul purtării sutienului, o iritație sau o alergie. În timpul alăptării, nu este neobișnuit ca mamele să experimenteze dureri în acea zonă. Dacă disconfortul persistă sau este foarte sever, consultă medicul.

13. Secrețiile nu trebuie trecute cu vederea

Toate scurgerile din sfârcurile masculine și feminine trebuie raportate medicului. Acesta este un indicator al problemelor de sănătate. Dacă secreția este însoțită de sânge, mergi imediat la control.

Femeie cu durere de sâni
Sfârcurile dor uneori, ceea ce poate fi normal. Dacă există diferite secreții în momentul alăptării, este necesar un consult medical.

14. Erau la modă

Între secolul al XV-lea și al XVIII-lea, afișarea sfârcurilor în public era la modă. Rochiile pentru femei erau concepute pentru ca sfârcurile să fie expuse. Tendința a fost impusă de Agnes Sorel, amanta regelui Carol al VII-lea, și a fost adoptată de femeile din toate clasele sociale.

O mică parte foarte importantă

Sfârcurile masculine și feminine sunt o parte foarte mică a corpului, dar sunt implicate în multe funcții importante. Printre acestea, avem alăptarea, dar și excitația sexuală.

Ca orice altă regiune a corpului, dacă o persoană simte că există ceva ciudat, observă schimbări foarte bruște sau percepe un disconfort, trebuie să consulte medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bezanilla F, Armstrong CM. Kinetic properties and inactivation of the gating currents of sodium channels in squid axon. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 1975 Jun 10;270(908):449-58. doi: 10.1098/rstb.1975.0022. PMID: 238241.
  • Conde, D. M, Kashimoto, E., Torresan, R. Z, & Alvarenga, M. (2006). Pseudomamma on the foot: An unusual presentation of supernumerary breast tissue. Dermatology Online Journal, 12(4). http://dx.doi.org/10.5070/D339n411b8 Retrieved from https://escholarship.org/uc/item/39n411b8.
  • Levin R, Meston C. Nipple/Breast stimulation and sexual arousal in young men and women. J Sex Med. 2006 May;3(3):450-4. doi: 10.1111/j.1743-6109.2006.00230.x. PMID: 16681470.
  • Alviar-Rueda, J. D. (2018). Patología mamaria benigna: diagnóstico y tratamiento. Médicas UIS, 31(3), 61-71.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.