Durerile de spate – cele mai frecvente cauze - Doza de Sănătate
 

Durerile de spate – cele mai frecvente cauze

Durerile de spate se poate ameliora sau înrăutăți în funcție de rutina ta zilnică și, în general, nu pot fi tratate foarte ușor.
Durerile de spate – cele mai frecvente cauze

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Din păcate, durerile de spate sunt o problemă de sănătate destul de răspândită. Uneori aceste dureri sunt localizate în regiunea lombară, alteori în cea dorsală, în special între scapulă și coloana vertebrală, dar și în regiunea gâtului și a mușchiului trapez. Durerile de spate se pot ameliora sau înrăutăți în funcție de rutina ta zilnică și, în general, nu pot fi tratate foarte ușor.

În cele ce urmează, te vom ajuta să descoperi care este motivul pentru care te doare spatele. Mai mult, îți vom prezenta și câteva sfaturi pentru a trata durerile de spate în mod natural, astfel încât să-ți poți îmbunătăți calitatea vieții.

Asigură-te că nu este vorba de o leziune

Te doare de câteva zile sau chiar săptămâni? Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să consulți un medic pentru a te asigura că nu ai suferit cumva o leziune. Leziunile sunt o cauză frecventă a durerilor de spate, în special dacă recent ai suferit o contuzie. Așa că ia în considerare această posibilitate.

În situația în care nu este vorba de o leziune (sau chiar dacă suferi de o problemă cronică pe care totuși ai tratat-o de ceva timp), va trebui să iei în calcul și alte cauze posibile, cum ar fi cele pe care urmează să ți le prezentăm.

Cele mai frecvente cauze pentru durerile de spate

Spatele și starea ta emoțională

Deși multe persoane refuză să accepte această realitate, durerile de spate—și problemele localizate în această regiune—își pot avea cauza în diversele stări emoționale negative ce deseori ne cuprind.

Prezența acestui tip de emoții pentru o perioadă îndelungată va cauza o tensiune constantă în regiunea spatelui. Aceasta poate în cele din urmă să devină o problemă cronică.

Dacă și tu te afli în această situație, durerile de spate ți se vor agrava în funcție de stresul și tensiunea emoțională la care ești supus. Nu numai cei nervoși din fire sunt predispuși acestor dureri, ci și cei care obișnuiesc să-și ascundă sentimentele—tocmai pentru că nu-și exprimă nemulțumirile!

Stările emoționale negative ce pot afecta diferite părți ale spatelui sunt:

 • Romboizii: furia
 • Trapezul: sentimentul de incompetență și frustrarea
 • Gâtul: supraîncărcarea cu responsabilități
 • Marele dorsal: frica
 • Lombarii: frustrarea

Pentru a ameliora durerile de spate cauzate de stări emoționale negative, ține seama de faptul că va trebui să fii dispus să faci câteva schimbări pe plan interior. Te sfătuim să consulți un psiholog sau să iei suplimente alimentare naturale pentru a remedia această problemă.

Spatele și restul organelor tale

O altă explicație posibilă pentru durerile de spate este faptul că sunt provocate de inflamația unui organ localizat în apropierea mușchilor acestei regiuni. Astfel se exercită o presiune excesivă asupra porțiunii respective.

Legătura dintre diferite părți ale spatelui și celelalte organe din corp este următoarea:

 • Trapezul și dorsalul drept: ficatul și vezica biliară
 • Trapezul și dorsalul stâng: plămânii și stomacul
 • Gâtul: inima
 • Lombarii: ficatul (partea superioară), intestinele (partea de mijloc) și sistemul respirator (regiunea sacrală)

Suferi și de alte probleme de sănătate care confirmă faptul că unul dintre organele tale este slăbit (nu este neapărat să suferi de vreo boală)? Cheia pentru a ameliora durerile de spate pe care le resimți este să începi să tratezi organul respectiv.

Masajele pot ameliora durerile de spate

Remedii naturiste pentru durerile de spate

Pe lângă simpla căutare a cauzei acestor dureri, poți începe să le tratezi cu următoarele remedii naturiste:

 • Infuzie analgezică și antiinflamatoare preparată din curcuma, salcie sau gheara-diavolului (Harpagophytum).
 • Aplicare de căldură asupra regiunii afectate cu ajutorul unei pungi medicinale sau perne termice electrice.
 • Aplicare de cataplasme cu argilă sau ghimbir.
 • Aplicare de creme antiinflamatoare pe bază de arsenic.
 • Administrare de suplimente alimentare naturale pe bază de flori homeopate, cum ar fi florile lui Bach.
Ameliorează durerile de spate cu un remediu pe bază de păpădie

Terapii benefice pentru a ameliora durerile de spate

O componentă fundamentală a oricărui tratament împotriva durerilor de spate este masarea regiunii afectate. Acest lucru trebuie făcut de către un profesionist, în mod regulat, până când durerea se ameliorează sau de fiecare dată când apar.

Îți recomandăm în special masajele relaxante, urmate de o ședință cu un osteopat sau kinetoterapeut. Aceștia sunt specialiști ce te pot ajuta să înțelegi dezechilibrele fizice care te afectează.

Deseori ne putem îmbunătăți starea de sănătate pur și simplu schimbând anumite obiceiuri zilnice.  Te sfătuim să încerci și terapia cu ventuze. Acest tip de tratament acționează asupra inflamațiilor localizate în organele apropiate mușchilor vizați.

Nu în ultimul rând, benzile kinesio și terapia cu bandaje neuromusculare au devenit foarte populare în ultimii ani. Acest tip de tratament presupune folosirea unor bandaje elastice adezive, ce pot ameliora durerile de spate în mod natural. Mulți sportivi apelează la aceste tratamente, deoarece dau randament în ameliorarea durerilor și vindecarea leziunilor.

Un masaj cu ventuze poate ameliora durerile de spate

Sursa fotografiilor: marketing deluxe, giorgio și winnie3.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.