8 exerciții pentru tratarea venelor varicoase
 

8 exerciții pentru tratarea venelor varicoase

Mișcarea este cea mai eficientă modalitate de a combate apariția varicelor, deși este esențială și menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate.
8 exerciții pentru tratarea venelor varicoase
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Varicele sunt dilatații ale venelor care îngreunează circulația sângelui. Este foarte obișnuit ca persoanele, în principal femeile, care lucrează la birou în fiecare zi să sufere din cauza lor. Unul dintre cele mai recomandate tratamente sunt cele 8 exerciții pentru tratarea venelor varicoase pe care le vom prezenta mai jos.

Considerată cea mai frecventă afecțiune circulatorie după hipertensiunea arterială, varicele sunt cauzate în principal de statul în picioare sau jos timp îndelungat. Trecând dincolo de partea estetică, dacă varicele nu sunt tratate, pot cauza probleme grave de sănătate, precum tromboze sau ulcere.

Cele mai bune exerciții pentru tratarea venelor varicoase

Medic ce tratează varice

Varicele sunt o problemă de sănătate ale cărei cauze frecvente sunt vârsta, modificările hormonale (în special la femei), supraponderalitatea, problemele congenitale de circulație sau statul prea mult timp în picioare sau jos în aceeași poziție.

Importanța acestor factori este confirmată de un studiu publicat de Annals of Epidemiology. De asemenea, această problemă este mai frecventă în țările occidentale… Este produsul unui stil de viață nesănătos?

Excesul de greutate este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile venoase, potrivit unui studiu publicat de European Journal of Vascular and Endovascular Surgery. Prin urmare, schimbarea obiceiurilor devine esențială la începerea tratamentului.

Activitatea fizică este una dintre cele mai eficiente modalități de a preveni apariția sau de a ameliora varicele. Exercițiile fizice ajută la întărirea mușchilor picioarelor și promovează circulația sângelui, conform unui articol din Manualul Merck.

Nu este necesar să se efectueze un antrenament intens și riguros; sunt suficiente doar rutine ușoare care pot fi efectuate acasă fără a fi nevoie de vreun dispozitiv special.

Consultați medicul înainte de a face exerciții pentru tratarea venelor varicoase

Dincolo de beneficiile activității fizice, dacă varicele pe care le aveți sunt foarte pronunțate și în număr mare, este recomandat să consultați un medic. Profesionistul vă va evalua simptomele și, pe baza lor, vă va prescrie un anumit tip de medicamente și o rutină specială de exerciții.

De multe ori, persoanele cu varice au tendința de a suferi de crampe sau spasme, asociate cu problema circulatorie pe care o presupune această patologie. Aceste exerciții de tratare a varicelor vor ajuta la ameliorarea tuturor afecțiunilor.

1. Pedalat

Acesta este un exercițiu utilizat pe scară largă pentru tratamentul venelor varicoase. Constă în a simula pedalatul cu picioarele în aer.

Puteți face acest lucru în pat sau pe un covoraș de yoga. Pedalați de 30 de ori și repetați cât de des doriți, cu odihnă între serii. Puteți începe cu mai puține repetări.

2. Bicicletă

Femeie care face exerciții pentru tratarea venelor varicoase

 

Acesta este un exercițiu excelent pentru întregul corp, dar mai ales pentru picioare. Ieșiți în parc sau faceți cumpărăturile cu bicicleta în fiecare zi. În plus, puteți merge și cu un alt membru al familiei sau cu un prieten.

Puteți opta pentru biciclete staționare, care vor îndeplini aceeași funcție ca una obișnuită, dar fără a ieși în aer liber.

3. Destinderea picioarelor

Acest al treilea exemplu de exercițiu pentru tratarea venelor varicoase poate fi făcut stând pe scaun sau covoraș sau direct în pat. La început, poate fi puțin dificil pentru că necesită ceva forță. Cu timpul, vă veți întări picioarele și nu va mai fi atât de complicat. Pașii pe care trebuie să îi urmați sunt următorii:

 • Ridicați picioarele și coborâți-le în mod repetat, aducând degetele de la picioare împreună.
 • Puteți încerca să faceți 20 de repetări ale acestui exercițiu, deși totul va depinde de condiția fizică.

4. Rotiri

Pentru a efectua acest exercițiu, stați pe un covoraș de yoga, covor sau pat și ridicați un picior. Faceți mișcări în sensul acelor de ceasornic. Faceți aproximativ 20 de rotiri și apoi repetați cu celălalt picior, dar în sens invers.

5. Flotări călcâi-degete

Acest exercițiu este bun pentru circulație. Prin urmare, dacă suferiți de crampe, îl puteți face în fiecare seară înainte de culcare sau dimineața, după trezire. Este recomandat să stați jos.

 • Puneți călcâiele pe podea și ridicați degetele picioarelor.
 • Coborâți degetele și ridicați călcâiele.
 • Repetați de 20 sau 30 de ori.

6. Onduleuri ale degetelor de la picioare

Acest exercițiu de tratare a venelor varicoase este destul de asemănător cu cel anterior. Este recomandat pentru a îmbunătăți întoarcerea venoasă, pe lângă faptul că ajută la tonifierea mușchilor gambei. Se face astfel:

 • Întindeți-vă pe pat sau pe un covor pe podea și întindeți picioarele.
 • Apoi, flexați degetele înainte și înapoi; repetați de aproximativ 20 de ori cu fiecare picior.

7. Picioare împreunate

Această penultima alternativă se poate face stând jos sau întins. Constă pur și simplu în unirea și separarea în mod repetat a vârfurilor picioarelor; repetați exercițiul de 20 de ori.

8. Ridicări pe vârfuri

Bărbat care face exerciții pentru tratarea venelor varicoase

 

Deși nu este dovedit științific, mersul pe degete sau călcâie ajută la întinderea mușchilor și la prevenirea spasmelor. Puteți rămâne într-un singur loc sau puteți merge pe degetele de la picioare sau pe călcâie. Repetați acest lucru de câte ori doriți și odihniți-vă între sesiuni.

Obiceiuri pentru a completa aceste exerciții pentru tratarea venelor varicoase

Dincolo de beneficiile incontestabile ale activității fizice pentru prevenirea și tratarea varicelor, este necesar să adoptați un stil de viață sănătos pentru a reduce șansele de a suferi de această patologie.

În acest sens, profesioniștii Clinicii Mayo recomandă să nu fiți supraponderali, să nu purtați haine strâmte și să nu petreceți perioade lungi de timp fără a mișca picioarele. Nu uitați că aceste obiceiuri vă vor aduce beneficii și la modul general!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • van Rij A, De Alwis C, Jiang P, Christie R, Hill G, Dutton S et al. Obesity and Impaired Venous Function. European Journal of Vascular and Endovascular Surgery. 2008;35(6):739-744.
 • Beebe-Dimmer J, Pfeifer J, Engle J, Schottenfeld D. The Epidemiology of Chronic Venous Insufficiency and Varicose Veins. Annals of Epidemiology. 2005;15(3):175-184.
 • Raetz J, Wilson M, Collins K. Varicose Veins: Diagnosis and Treatment. Am Fam Physician. 2019 Jun 1;99(11):682-688.
 • Tisi PV. Varicose veins. BMJ Clin Evid. 2011 Jan 5;2011:0212.
 • Bolton L. Exercise and Chronic Wound Healing. Wounds. 2019 Feb;31(2):65-67.
 • Hamdan A. Management of varicose veins and venous insufficiency. JAMA. 2012 Dec 26;308(24):2612-21.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.