Exerciții simple pentru pacienții cu artrită psoriazică
 

Exerciții simple pentru pacienții cu artrită psoriazică

Exercițiile fizice pot ajuta persoanele cu artrită psoriazică să țină sub control simptomele acestei boli.
Exerciții simple pentru pacienții cu artrită psoriazică
Eva María Rodríguez

Scris și verificat de instructorul de fitness și yoga Eva María Rodríguez.

Ultima actualizare: 19 aprilie, 2023

Practicarea exercițiilor fizice poate completa tratamentul artritei psoriazice. Acestea favorizează reducerea durerii și a rigidității, precum și creșterea rezistenței fizice și reducerea stresului și anxietății produse de această afecțiune. Ce exerciții simple sunt recomandate pentru pacienții cu artrită psoriazică?

În primul rând, trebuie să menționăm faptul că această formă de artrită este o afecțiune autoimună care este adesea bilaterală, adică afectează atât partea stângă, cât și cea dreaptă a corpului.

De obicei, se manifestă prin durere, rigiditate și inflamație a articulațiilor. Deși nu există leac, există anumite terapii utile. Exercițiile fizice sunt printre cele mai benefice. Să vedem de ce!

Beneficiile exercițiilor fizice în artrita psoriazică

Exercițiile fizice executate în mod regulat ajută pacienții cu artrită psoriazică să-și mențină flexibilitatea și mobilitatea articulară. Nu trebuie să pierdem din vedere faptul că această boală provoacă inflamație, durere și rigiditate.

Prin urmare, cei care suferă de această afecțiune se confruntă adesea cu limitări în ceea ce privește mișcarea. Cu toate acestea, practicarea exercițiilor fizice ajută la contracararea lor.

Întinderile și activitățile cu impact redus ajută la îmbunătățirea condiției fizice, reglarea greutății corporale, creșterea flexibilității articulațiilor și prevenirea complicațiilor cardiovasculare.

Sfaturi generale pentru a face exerciții fizice în caz de artrită psoriazică

Pacienții cu artrită psoriazică pot preveni complicațiile bolii prin exerciții fizice regulate. Chiar și așa, trebuie să ia în considerare câteva sfaturi.

Exerciții cu impact redus

Exercițiile cu impact redus sunt cele mai recomandate în caz de artrită psoriazică. Acestea cuprind activități care nu pun presiune excesivă asupra articulațiilor și care prezintă un risc mai mic de accidentare. Mersul pe jos, ciclismul, înotul și yoga sunt câteva exemple.

Clinica Mayo subliniază faptul că această formă de antrenament întărește mușchii și țesuturile care înconjoară articulațiile. În acest fel, ajută la prevenirea rigidității. De asemenea, contribuie la prevenirea și tratarea supraponderalității, factor care este legat de agravarea simptomelor acestei boli.

Exerciții de încălzire

Mobilizarea gleznelor, genunchilor, șoldurilor, încheieturilor, umerilor și gâtului va pregăti corpul pentru mișcare. După cum arată o recenzie împărtășită în Medicina Sportivă, încălzirea este cheia pentru performanța optimă în timpul antrenamentului. Are efect asupra temperaturii, metabolismului, nervilor și minții.

Suporturi

Dacă este necesar, puteți să folosiți bastoane. Acest lucru permite o mai mare stabilitate și reduce presiunea asupra articulațiilor. Există multe tipuri de bastoane. Este important să le alegeți pe cele care se potrivesc cel mai bine nevoilor proprii.

Ajutor de specialitate

O discuție cu kinetoterapeutul și medicul este cheia pentru alegerea activităților potrivite. Trebuie să rețineți că antrenamentul în timpul unui focar nu este același lucru cu cel în afara acestuia.

Hidratare

Hidratarea este esențială pentru pacienții cu artrită psoriazică în orice circumstanță și mult mai mult în timpul activității fizice. A fi bine hidratat este cheia pentru reglarea proceselor inflamatorii și menținerea articulațiilor lubrifiate. Cea mai potrivită băutură este apa.

Exerciții simple pentru pacienții cu artrită psoriazică: mâini și încheieturi

Persoană care face exerciții pentru artrită psoriazică
Exercițiile pentru mâini pot fi dureroase la început, dar este important să le executați.

Exerciții pentru mâini, degete și încheieturi pentru persoanele cu artrită psoriazică includ următoarele:

 • Pumn deschis și închis. Folosiți o minge mică și moale sau o șosetă făcută ghem pentru a întări și mai mult mușchii.
 • Apropiați degetul mare pe rând de fiecare dintre celelalte degete.
 • „Mergeți cu degetele pe o suprafață netedă. Puteți folosi degetele adiacente în perechi sau puteți merge cu toate dacă aveți suficient control și coordonare. Puteți merge înainte și înapoi și, de asemenea, dintr-o parte în alta.
 • Așezați antebrațul pe masă și lăsați încheietura mâinii să atârne controlat în timp ce o flexați în sus și în jos. Exercițiul poate fi efectuat cu o greutate mică (cu o ganteră ușoară sau o sticlă de apă).
 • Așezați antebrațul și palma pe o masă și, cu mâna opusă, trageți ușor degetele înapoi, astfel încât acestea să fie îndreptate în sus, menținând poziția timp de 30 de secunde.

Exerciții pentru picioare în caz de artrită psoriazică

Unele exerciții specifice pentru picioare pentru persoanele cu artrită psoriazică includ următoarele:

 • Așezați-vă pe podea pe un prosop sau covoraș și apăsați marginea îndepărtată cu degetele de la picioare timp de 2 până la 3 minute.
 • Puneți bile pe pământ și ridicați-le cu degetele de la picioare.
 • Întindeți-vă și desenați litere sau cifre în aer cu fiecare picior.
 • Stând lângă un obiect cu rolul de suport, ridicați călcâiele și apoi degetele de la picioare de mai multe ori, mutând greutatea din față în spate și invers.
 • Efectuați zilnic întinderi ale gambelor, ducând un picior îndoit înainte și ținând spatele drept. Mențineți poziția cel puțin 30 de secunde.

Activități fizice recomandate

Unele activități fizice sunt ideale pentru persoanele cu artrită psoriazică. Cele mai potrivite sunt următoarele:

Mers pe jos

Mersul pe jos
Mersul pe jos este o activitate fizică ideală pentru persoanele cu artrită psoriazică.

Rheumatology and Therapy evidențiază faptul că mersul pe jos, combinat cu educația continuă pentru sănătate, scade șansele de apariție a complicațiilor la pacienții cu artrită psoriazică.

Această activitate se poate face în ședințe mici de doar 10 minute, de mai multe ori pe zi. Pentru a reduce presiunea asupra articulațiilor, este indicat să mergeți pe suprafețe plane.

De asemenea, trebuie să acordați atenție încălțămintei, deoarece aceasta poate avea un impact pozitiv sau negativ, în funcție de design. Trebuie să alegeți pantofi concepuți pentru a practica această activitate.

Înot

Înotul este un sport ideal pentru pacienții cu artrită psoriazică, deoarece întărește mușchii și crește flexibilitatea fără a pune presiune asupra articulațiilor. Programul de sprijin pentru artrita psoriazică (PsA) din Australia evidențiază următoarele efecte:

 • Confort mai mare și libertate de mișcare
 • Reducerea durerilor articulare
 • Încălzirea mușchilor și articulațiilor
 • Rezistență crescută

Antrenament cu greutăți

Un studiu împărtășit în Clinical Rheumatology evidențiază faptul că antrenamentul de rezistență ajută la îmbunătățirea capacității funcționale și calității vieții pacienților cu artrită psoriazică.

Programele de antrenament cu greutăți sunt o opțiune bună pentru artrita psoriazică. Sunt considerate siguri, deși este indicat să cereți sfatul antrenorului și să lucrați treptat, cu zile de odihnă între ședințe.

Câteva beneficii ale acestei activități sunt următoarele:

 • Scăderea tensiunii articulare
 • Corectarea posturii corpului
 • Creșterea mobilității și echilibrului
 • Creșterea densității osoase
 • Rezistență fizică mai mare
 • Pierdere în greutate

Yoga

Yoga ajută la îmbunătățirea forței și flexibilității și este un instrument foarte util pentru a reduce durerile articulare. Prin urmare, este un tip de antrenament care poate ajuta persoanele cu artrită psoriazică să facă față simptomelor.

În plus, majoritatea pozițiilor pot fi modificate pentru a se potrivi nevoilor fiecărei persoane. De asemenea, puteți folosi cărămizi și benzi în timpul antrenamentului. Dacă problemele de mobilitate sunt avansate, pozițiile pot fi executate de pe un scaun.

Este important să discutați cu medicul

Afecțiuni precum artrita psoriazică necesită control medical permanent. Este important ca medicul să fie informat despre orice modificare a rutinei care presupune încorporarea unor activități fizice noi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Kessler J, Chouk M, Ruban T, Prati C, Wendling D, Verhoeven F. Psoriatic arthritis and physical activity: a systematic review. Clin Rheumatol. 2021 Nov;40(11):4379-4389. doi: 10.1007/s10067-021-05739-y. Epub 2021 Apr 29. PMID: 33913069.
 • Psoriatic arthritis – Symptoms and causes [Internet]. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriatic-arthritis/symptoms-causes/syc-20354076.
 • McGowan CJ, Pyne DB, Thompson KG, Rattray B. Warm-Up Strategies for Sport and Exercise: Mechanisms and Applications. Sports Med. 2015 Nov;45(11):1523-46. doi: 10.1007/s40279-015-0376-x. PMID: 26400696.
 • Psoriatic arthritis [Internet]. nhs.uk. www.nhs.uk/conditions/psoriatic-arthritis/.
 • Perrotta FM, Scriffignano S, Benfaremo D, Ronga M, Luchetti MM, Lubrano E. New Insights in Physical Therapy and Rehabilitation in Psoriatic Arthritis: A Review. Rheumatol Ther. 2021 Jun;8(2):639-649. doi: 10.1007/s40744-021-00298-9. Epub 2021 Mar 12. PMID: 33710586; PMCID: PMC8217348.
 • Water exercise. (n.d.). Arthritis Australia: Psoriatic Arthritis (PsA) support program. Available in https://www.mypsoriaticarthritis.org.au/article/things-you-can-do-exercise/water-exercise
 • Roger-Silva D, Natour J, Moreira E, Jennings F. A resistance exercise program improves functional capacity of patients with psoriatic arthritis: a randomized controlled trial. Clin Rheumatol. 2018 Feb;37(2):389-395. doi: 10.1007/s10067-017-3917-x. Epub 2017 Nov 28. PMID: 29185133.
 • Nguyen TT, Jensen CG, Khoury L, Deleuran B, Blom ES, Breinholt T, Christensen R, Skov L. Effectiveness of Mind-Body Intervention for Inflammatory Conditions: Results from a 26-Week Randomized, Non-Blinded, Parallel-Group Trial. J Clin Med. 2021 Jul 14;10(14):3107. doi: 10.3390/jcm10143107. PMID: 34300273; PMCID: PMC8305779.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.