Frank Cuesta promovează lupta împotriva cancerului la copii
 

Frank Cuesta promovează lupta împotriva cancerului la copii

Martín, un băiețel din Murcia diagnosticat cu cancer incurabil, a primit vizita unuia dintre eroii săi de televiziune. Descoperiți lupta băiețelului și a familiei sale pentru a face cunoscută această problemă infantilă!
Frank Cuesta promovează lupta împotriva cancerului la copii

Ultima actualizare: 14 iunie, 2023

Prezentatorul Frank Cuesta promisese că va înregistra un videoclip exclusiv pentru Martín, un băiat din Murcia care suferă de cancer în stadiu terminal. Însă, Cuesta a decis să parcurgă 3.000 de kilometri pentru a-l vizita personal pe băiețel. De la începutul acestui an, Frank Cuesta promovează lupta împotriva cancerului la copii.

Frank Cuesta a călătorit în Murcia pentru a-l întâlni pe Martín și susține lupta împotriva cancerului la copii

Totul a început când influencerul Ceciarmy, care are peste 3 milioane de urmăritori pe Instagram, i-a transmis un mesaj emoționant lui Frank Cuesta. S-a întâmplat pe 10 mai. Acesta a vorbit despre micuțul Martín, originar din Molina de Segura, care anul trecut a fost diagnosticat cu un tip rar de cancer în stadiu terminal.

Iubește animalele și spune mereu că vă urmărește videoclipurile și că visul lui este să vă cunoască” — spunea influencerul.

Frank Cuesta, cunoscut pentru emisiunea Frank de la jungla, a promis că va crea un videoclip special pentru Martín. Cu toate acestea, pe 30 mai, a surprins comunitatea din Murcia mergând la băiat pentru a-l întâlni personal.

Mediatorul întâlnirii a fost chiar Ceciarmy, care i-a mulțumit prezentatorului pentru gest. Cuesta însuși se luptă cu cancerul de aproape 20 de ani. În 2022, el a dezvăluit publicului că suferă de leucemie și că, în ciuda faptului că i s-a spus că nu mai are mult de trăit, a știut să se ridice și să se bucure de viață.

Martín, băiețelul care a încurajat lupta împotriva cancerului la copii în comunitate

Întreaga familie duce o luptă continuă pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la cancerul terminal la copii. Familia a cerut statului mai multe cercetări în acest sens, bugetul spaniol pentru acest domeniu fiind mai mic decât media europeană. Fratele băiețelului, Rafael López Muela, a avut o inițiativă în acest sens pe site-ul change.org.

Acesta a strâns semnături și a solicitat Ministerului Științei și Inovării o creștere a bugetului pentru cercetarea cancerului. Dorința sa este de a salva viețile unor copii precum Martín. Băiatul a strâns aproape 250.000 de semnături din totalul de 300.000. Comunitatea Molina de Segura este mobilizată de luni de zile în cazul băiețelului de 8 ani.

În ianuarie, Consiliul Local a organizat o paradă a personajelor Star Wars dedicată lui Martín. La începutul lunii februarie, a avut loc un festival la târgul La Fica, sub deviza „O zi pentru Martín”. Toate încasările au fost destinate investigării cancerului infantil.

O boală rară și complexă cu prea puține studii

În octombrie 2022, Martín a fost diagnosticat cu gliom difuz de linie mediană cu mutația H3 QM26. Este un tip de cancer agresiv, cu o speranță de viață maximă de 5 ani de la diagnostic. Deteriorarea sănătății micuțului a fost foarte accelerată în ultimele luni.

Această tumoare primară apare în sistemul nervos central, având originea în cerebel, talamus, trunchiul cerebral sau măduva spinării. Tratamentele pentru această boală depind de fiecare caz și pot include radioterapie și chimioterapie. În unele cazuri, este posibilă îndepărtarea gliomului prin intervenție chirurgicală.

Dar acest lucru nu este întotdeauna fezabil din cauza locației tumorii și riscului implicat. Din păcate, cazul lui Martin nu este operabil. Din acest motiv, lupta familiei sale este axată pe conștientizare și strângerea resurselor pentru realizarea mai multor studii și salvarea altor copii.

O cauză nobilă și necesară

Conform datelor Federației Spaniole a Părinților Copiilor cu Cancer, în fiecare an sunt diagnosticate peste 1.000 de cazuri de cancer infantil. La rândul său, Registrul Spaniol al Tumorilor la Copii indică faptul că există 1.100 de cazuri anuale înregistrate la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani.

Din fericire, rata de supraviețuire a crescut cu 43%. În ciuda acestui fapt, 50% din cazuri prezintă risc de deces la 5 ani de la diagnosticare.

În ceea ce privește gliomul difuz de linie mediană, Institutul Național al Cancerului din Statele Unite are în evidență 6033 de persoane care trăiesc cu această tumoare.

Petiția pentru combaterea cancerului infantil

Petiția menționată mai sus vorbește despre bugetul pe care Spania îl alocă cercetării, dezvoltării și inovației față de media europeană. Acesta este de 1,43% din PIB, în timp ce în restul Europei media este de 2,3%.

Lupta dusă de familia lui Martín împotriva cancerului la copii este esențială. Rețelele sociale și intervenția unor persoane publice celebre contribuie la conștientizarea unei cauze importante.

Sursa imaginii principale: Instagram @ceciarmy


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.