Ce să faci când simți că îți iubești partenerul mai mult decât te iubește el pe tine

· 28 aprilie 2017
Ai avut vreodată impresia că îți iubești partenerul mai mult decât acesta te iubește pe tine? Cum te-a făcut să te simți acest gând? Această situație nu este neobișnuită și nu a trebui să te îngrijoreze. În fond, dacă sunteți împreună și fericiți, de ce te-ai lăsa copleșit de griji, creând conflicte din cauza propriei tale nesiguranțe?

Într-o relație de cuplu se întâmplă uneori ca partenerul să aibă impresia că el sau ea este mai implicat decât celălalt. Cât de satisfăcătoare ți se pare următoarea idee: „Te iubesc mult mai mult decât tu mă iubești pe mine”? Dragostea ar trebui să fie echilibrată, dar, după cum probabil știi deja, lucrurile nu stau mereu așa.

Partenerul care iubește mai mult prezintă un risc mai mare de a fi rănit. Dacă te identifici cu această situație, vei deveni conștient că afecțiunea ta nu este împărtășită în aceeași măsură. Acest fapt este dureros și probabil te va face să pui întreaga relație sub semnul întrebării.

Este firesc să auzi un cuplu certându-se în glumă astfel: unul dintre parteneri spune „Tu iubesc mai mult”, iar celălalt spune „Nu, EU te iubesc mai mult”. Dar la ce punct gluma devine realitate?

Poate pare o chestiune minoră, dar multe persoane se simt ofensate când simt că oferă mai mult decât partenerul lor. Din păcate, aceasta este o realitate pe care trebuie să o acceptăm. În fond, egalitatea perfectă nu este mereu posibilă într-o relație de cuplu.

„Te iubesc mai mult, iar acest fapt mă umple de îndoieli”

Și partenerul tău ar putea fi chinuit de îndoieli

Unii se consideră norocoși să aibă alături o persoană pe care o iubesc și căreia îi pot dărui tot ce au mai bun. Însă deseori competitivitatea care ne înconjoară pătrunde și în această latură a vieții noastre. Trebuie să ținem cont de faptul că dragostea nu este o competiție.

O problemă frecventă într-o relație de cuplu apare când unul dintre parteneri începe să se îndoiască de dragostea celuilalt. Dacă devii obsedat cu privire la acest aspect, riști să începi să observi „dovezi ale lipsei de iubire” care, de fapt, există doar în imaginația ta.

Așadar, este important să nu te gândești excesiv la asta. Acceptând situația, îți vei putea accepta și partenerul. Nu uita, iubești atât calitățile, cât și defectele acestuia. Ambele sunt părți esențiale care îl definesc.

Dacă îți este greu să depășești aceste gânduri, analizează-ți relația dintr-un alt punct de vedere. Gândește-te la relațiile tale din trecut, la ce ar fi putut să se întâmple. Chiar ești convins că tu vei fi mereu cel care oferă mai mult? Cu siguranță răspunsul la această întrebare este „nu”. În fond, fiecare relație este diferite și unică.

Citește și: Dragostea are vârstă sau este atemporală?

Comunică ceea ce simți

Tu și partenerul tău trebuie să comunicați deschis

Dacă sentimentul că partenerul tău nu te iubește la fel de mult cât îl iubești tu pe el te deranjează, comunică-i acest lucru. El sau ea probabil nu bănuiește cum te simți sau cum percepi situația. Este posibil ca opinia sa să te ajute să privești situația cu alți ochi.

Ținându-ți sentimentele ascunse, riști să îți pui în pericol relația. Poate ești supărat că nu primești la fel de multă iubire pe cât oferi, că partenerul tău nu te tratează corect… În realitate însă, greșeala pe care o comiți este lipsa de comunicare.

Exprimându-ți sentimentele cu voce tare, nu este exclus să realizezi că ai reacționat într-un mod exagerat. Cu cât ții ceea ce trebuie să spui ascuns, cu atât grijile și nesiguranța ta vor fi mai mari.

Comunicându-i partenerului tău nemulțumirile tale cele mai adânci, acesta ar putea reacționa cu generozitate, oferindu-ți tot ceea ce ai nevoie pentru a putea scăpa de îndoieli.

Totuși, nu este indicat să te bazezi pe ideea că vei primi un asemenea răspuns. Situația se poate desfășura cu totul altfel. Nu uita însă că o relație de cuplu nu poate funcționa fără comunicare.

Și partenerul tău are nevoie de spațiu

Partenerul tău are nevoie de spațiu personal

Spațiul este un aspect foarte important. Poate subscrii credinței false că „Te iubesc” este sinonim cu „Ești proprietatea mea”, că a iubi înseamnă a „consuma” ființa iubită sau că a iubi presupune ca partenerii să fie mereu împreună. În timp, aceste concepții greșite pot distruge orice relație de cuplu.

Din moment ce simți că tu ești cel care oferă mai multă iubire, cu siguranță vrei ca partenerul tău să îți fie permanent alături. Astfel, veți putea trece împreună peste așa-zisele „teste ale iubirii”, care vor risipi toate îndoielile.

Însă ceea ce obții ar putea fi tocmai opusul a ceea ce îți dorești. Partenerul tău se va distanța de tine și se va simți copleșit. El sau ea va dori să se refugieze în spațiul său personal, iar aceste „teste” nu vor putea fi promovate așa cum ți-ai dori.

Te întrebi de ce nu te-a sunat încă? De ce continuă să te evite? Trebuie să ai mare grijă deoarece riști să devii dependent de partenerul tău, încercând permanent să îl controlezi. Fiecare dintre noi are nevoie de spațiu pentru a putea respira.

Așadar, ai avut vreodată impresia că îți iubești partenerul mai mult decât acesta te iubește pe tine? Cum te-ai simțit în acel moment? Această situație este normală și chiar nu este cazul să îți faci griji. În fond, atât timp cât sunteți fericiți împreună, de ce ai permite nesiguranței tale să vă creeze probleme?