Cojile de lămâie - beneficii și întrebuințări

Știți ce parte dintr-o lămâie are cele mai multe proprietăți benefice pentru sănătate? Răspunsul este coaja, recomandată în prevenirea cancerului sau a bolilor cardiovasculare, în prevenția retenției de apă și a acumulării de țesut adipos, pentru stimularea imunității, dar și pentru multe alte beneficii.
Cojile de lămâie - beneficii și întrebuințări

Ultima actualizare: 08 Noiembrie, 2018

De aceea, în cele ce urmează vă vom explica cum să folosiți cojile de lămâie, portocală, mandarină, limetă și grepfrut pentru a beneficia de proprietățile lor medicinale, culinare și cosmetice.

Este foarte important ca acestea să fie fructe ecologice sau să fie cultivate acasă, pentru a nu conține pesticide sau alte substanțe toxice in coajă.

Lămâie

Cum se conservă cojile de lămâie

Primul pas este spălarea corectă a fructului, apoi decojirea lui și îndepărtarea părților albe din interior, care pot fi amărui.

O primă metodă de folosire este răzuirea și consumarea crudă a cojilor de lămâie, deoarece astfel va fi mai aromată. Dacă vreți să o conservați pentru o folosire mai rară, puteți să o congelați.

O altă metodă este uscarea lor în mod natural, fie la soare fie în cuptor (la foc mic timp de câteva ore) și, nu în ultimul rând, râșnirea.

Care sunt beneficiile medicinale ale cojii de lămâie

 • Acțiune antioxidantă puternică datorită conținutului de flavonoide, care ajută în mod natural la prevenirea și tratarea cancerului, în special a cancerului de piele sau de sân. De asemenea, cojile de lămâie scad riscul de boli cardiovasculare.
 • Conținutul ridicat de vitamina C ajută la întărirea sistemului imunitar.
 • Efecte depurative atât la exterior, cât și în interiorul corpului. Previn retenția de apă.
 • Au proprietăți relaxante și ușor sedative. Citricele ajută la îmbunătățirea stării de spirit.
 • Ajută sistemul digestiv, în special în cazul grăsimilor.
 • Ajută la asimilarea nutrienților, precum a fierului. Este de ajutor în tratamentul anemiei.

Beneficiile culinare ale cojii de lămâie

Cojile de citrice, crude sau uscate, oferă rețetelor prospețime și aromă, beneficii medicinale și ajută digestia:

 • În torturi, prăjituri și alte deserturi: amestecați coajile de lămâie cu drojdia sau folosiți-le ca decor.
 • În vinegretă sau orice alt tip de sos sau în uleiuri pentru asezonare.
 • Ca și condiment (uscat sau pudră) pentru condimentarea cărnurilor, a peștelui, a supelor sau a tocănițelor.
 • Pentru a da o aromă specială cuburilor de gheață. Adăugați coajile de lămâie proaspăt rase, împreună cu apa din tăvița pentru cuburi.
 • Puteți îndulci cojile de lămâie sau doar bucățele de coajă, fierbându-le cu zahăr ca și cum ați face un sirop. Apoi dați-le prin zahăr si băgați-le în cuptor.
Coajă de lămâie cu zăhăr

Pentru a face un sirop, fierbeți coajile de lămâie cu miere sau zahăr, până ce conținutul va scădea la jumătate. Apoi păstrați siropul la frigider și folosiți-l ca suc pentru copii sau adulți pentru a întări imunitatea și a preveni bolile cauzate de viruși și bacterii.

Care sunt beneficiile cosmetice

Coaja de portocală și lămâie

Datorită conținutului de vitamine și minerale, citricele vă ajută să vă curățați pielea, să-i îmbunătățiți textura, dar și să preveniți lăsarea ei și să o hidratați, să preveniți apariția ridurilor, etc. Toate acestea sunt posibile pentru că ele îmbunătățesc regenerarea celulară și contribuie la producerea colagenului.

 • Exfoliant natural: vă puteți realiza un exfoliant simplu și eficient pentru a curăța pielea și a o ajuta să se regenereze. Amestecați zahăr sau sare de mare, coajă sau pudră de lămâie și ulei de măsline sau migdale (în cazul tenului uscat) și gel de aloe vera (în cazul tenului gras). Vă vom explica proprietățile acestuia într-un articol viitor.

Te-ar putea interesa și:

Cele mai bune 6 exfoliante naturale

 • Dezodorizant: dacă mixați coaja de citrice, zeama obținută poate fi folosită ca dezodorizant natural foarte eficient, fără substanțe dăunătoare. Acesta trebuie păstrat în frigider sau în congelator timp de câteva zile, apoi poate fi folosit puțin câte puțin.
S-ar putea să te intereseze...
Coaja de lămâie – 7 utilizări surprinzătoare
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Coaja de lămâie – 7 utilizări surprinzătoare

Coaja de lămâie conține uleiuri esențiale, acid citric și alți compuși importanți utili pentru sănătate, frumusețe și curățarea locuințelor.