11 lucruri care nu trebuie aspirate: distrug aspiratorul!
 

11 lucruri care nu trebuie aspirate: distrug aspiratorul!

Aspiratorul are utilizări limitate, deoarece nu este potrivit pentru aspirarea tuturor tipurilor de obiecte. Să analizăm care sunt aceste excepții!
11 lucruri care nu trebuie aspirate: distrug aspiratorul!

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Aspiratorul a devenit unul dintre electrocasnicele preferate ale multor oameni, care îl văd ca pe o modalitate rapidă și eficientă de a curăța diferitele spații ale locuinței sau ale biroului. Deși poate fi folosit pentru aproape toate tipurile de suprafețe și murdărie, există câteva lucruri care nu trebuie aspirate niciodată.

Deși poate fi tentant să aspirăm mobilierul, colțurile și alte spații dificile, puteți strica aspiratorul sau reduce eficiența acestuia. Să trecem în revistă ce nu putem curăța cu acest dispozitiv!

11 lucruri care nu trebuie aspirate: distrug aspiratorul!

1. Mâncare umedă

Deși unele modele de aspiratoare sunt potrivite pentru suprafețe umede, resturile alimentare nu trebuie aspirate. Ne referim la tocănițe, salate și orice altă mâncare de acest tip.

În primul rând, pot înfunda piesele aspiratorului și pot arde motorul. În al doilea rând, în scurt timp de la aspirare, aceste alimente vor atrage ciuperci și bacterii care vor începe să emită un miros neplăcut.

Cu toate acestea, puteți să aspirați sare, piper și anumite legume uscate.

2. Zaț de cafea

Zațul umed de cafea se numără printre lucrurile pe care nu ar trebui să le aspirați niciodată dacă doriți să aveți un aspirator funcțional pentru o lungă perioadă de timp. Știm că nu este ușor de curățat, dar a face asta cu aspiratorul este mai rău. Furtunul și filtrul se vor înfunda și, după un timp, mucegaiul se va dezvolta în interiorul aparatului.

Recomandăm: Cum se curăță casa cu ulei de eucalipt

3. Frunze uscate

Aspirarea frunzelor și florilor care se desprind de pe plante nu este recomandată. La intrarea în sacul de praf, pot înfunda filtrele și alte piese. Prin urmare, pentru sarcinile de grădinărit este mai bine să folosiți o mătură sau o greblă și o lopată.

Frunze uscate
Rezistați nevoii de a aspira frunzele uscate, deoarece rezultatul ar putea fi catastrofal pentru dispozitiv.

4. Cenușă

Nu aspirați niciodată cenușa din șemineu sau sobă, pentru că singurul lucru pe care îl veți face este să o redistribuiți în mediul înconjurător. Sunt niște particule atât de mici, încât prin aspirarea lor riscați ca acestea să fie expulzate din aspirator și să rămână în aer.

Pentru a curăța această cenușă, cel mai bine este să o udați și apoi să o strângeți cu mătura și fărașul. În acest fel, nu există pericolul de a inhala particule toxice.

5. Rămășițe de moloz

Lucrările la domiciliu, cum ar fi renovările și reparațiile, produc resturi și murdărie care nu ar trebui să fie aspirate. În cazul resturilor, praful este atât de fin încât poate ajunge în suspensie în mediu. De asemenea, riscați să aspirați niște resturi mari și să deteriorați aspiratorul.

6. Monede și alte obiecte mici

Se întâmplă ca acestea să fie introduse din greșeală în aspirator și să provoace pagube mari. În cazul jucăriilor, acestea se pot rupe în timpul aspirației și piesele se pot bloca în aspirator.

7. Lichide

Cu excepția cazului în care modelul de aspirator este potrivit pentru așa ceva, nu încercați niciodată să uscați o suprafață prin aspirarea lichidului. Daunele pot fi ireversibile, fără a lua în calcul riscul electric generat.

8. Machiaj

Fardul de pleoape, fardul de obraz, rujul și orice alt element de machiaj trebuie ținute departe de aspirator. Dacă avem o cutie de farduri spartă, este foarte tentant să aspirăm resturile. Cu toate acestea, nu este o idee bună. Fardurile pot provoca multe daune, deoarece sunt o pulbere prea fină. În cazul rujurilor, acestea se pot topi la căldură și pot face multă mizerie.

9. Sol umed

Dacă se sparge un ghiveci de flori sau cineva lasă noroi în urmă pentru ca are pantofii murdari, este foarte ușor să folosim aspiratorul. Cu toate acestea, este o greșeală, deoarece pământul umed se poate lipi și mai bine de covor, pe lângă faptul că poate deteriora motorul aspiratorului.

10. Resturi de păr

Părul este unul dintre principalii inamici ai aspiratoarelor, deoarece înfundă conductele și filtrele. Iată de ce trebuie să adunați firele de păr de pe covor în alt mod.

Părul pe lista de lucruri care nu trebuie aspirate

11. Cioburi de sticlă

Nu aspirați niciodată resturile de sticlă, deoarece puteți provoca daune ireparabile în interiorul aspiratorului. Purtați mănuși și puneți cioburile într-o cutie de carton.

Respectați lista cu lucruri care nu trebuie aspirate!

Am trecut în revistă care sunt lucrurile pe care nu ar trebui să le aspirăm pentru a nu strica dispozitivul. De asemenea, există câteva reguli de bază de care trebuie să țineți cont atunci când utilizați aspiratorul.

De exemplu, încercați să analizați zona înainte de a începe pentru a evita aspirarea obiectelor nedorite. Nu folosiți aspiratorul cu sacul plin, pentru că nu va funcționa corect.

Sperăm să țineți cont de aceste recomandări pentru ca aspiratorul să funcționeze 100% și să fie păstrat în stare perfectă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pérez Alcázar, M. (2015). Análisis e identificación de los impactos ambientales de un equipo eléctrico y electrónico durante su ciclo de vida. Aplicación a una aspiradora doméstica(Doctoral dissertation, Universitat Politècnica de València).
  • Samaniego Paucar, E. J. (2010). Diseño e Implemetación de un Prototipo de Asistente de Hogar, Caso Práctico: Aspiradora Autónoma(Bachelor’s thesis).
  • Salazar, M. T. A., Chalan, R. V. B., Astudillo, D. E. B., & Agurto, A. D. N. (2020). Propuesta de prototipo de robot aspiradora de bajo costo y alta tecnología aplicado a procesos de limpieza de baja escala. Revista Ciencia y Tecnología13(1), 105-112.
  • Bovea Edo, M., Pérez Belis, V., & Quemades-Beltrán, P. (2016). DISEÑO DE PRODUCTOS PARA UN MODELO DE ECONOMÍA CIRCULAR: APLICACIÓN A ASPIRADORES DE USO DOMÉSTICO.
  • Zabalbeascoa, A. (2011). Todo sobre la casa. Editorial Gustavo Gili.
  • Kondo, M. (2015). La magia del orden: Herramientas para ordenar tu casa… y tu vida. Aguilar.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.