Metoda Kaizen: un sistem pentru a obține rezultate - Doza de Sănătate
 

Metoda Kaizen: un sistem pentru a obține rezultate

Metoda Kaizen este una dintre cele mai bune tehnici pentru a face o schimbare în viață și a nu da greș în a face acest lucru. În acest articol, îți vom spune totul despre metoda Kaizen.
Metoda Kaizen: un sistem pentru a obține rezultate
Montse Armero

Scris și verificat de psihologul Montse Armero.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Metoda Kaizen este o strategie care a devenit populară în lumea afacerilor după cel de-al doilea război mondial. De fapt, a avut atât de mult succes, încât și astăzi multe școli de afaceri o predau, deoarece crește semnificativ nivelul de productivitate.

În plus, mulți oameni o aplică și în alte domenii ale vieții. Datorită metodei Kaizen, aceștia continuă să își atingă obiectivele într-un mod mai eficient.

De ce este greu să ne schimbăm?

O parte din experiența de viață a omului înseamnă schimbare. Există mai mulți factori care pot provoca aceste modificări. De exemplu, este posibil să dorim să adoptăm noi obiceiuri, să le eliminăm pe altele, să planificăm proiecte noi sau să închidem un capitol vechi.

În ciuda acestui fapt, oamenii se luptă să se schimbe. Creierul nostru este conceput în așa fel, încât orice provocare poate declanșa o anumită rezistență și teamă.

Este adevărat că unii oameni transformă frica în entuziasm, cresc și devin temerari când se confruntă cu provocări, dar aceasta nu este o trăsătură comună. De fapt, mințile noastre sabotează schimbările și generează lene, amânări și multiple scuze.

Săgeți embosate
Schimbările sunt o parte importantă a vieții, dar avem tendința de a ne opune.

În ce constă metoda Kaizen?

Metoda Kaizen ne poate ajuta să ne schimbăm cu succes. Își bazează strategia pe parcurgerea unor pași foarte mici. O putem folosi pentru a atinge orice obiectiv specific, precum și pentru a ne îmbunătăți continuu.

Motto-ul principal este „o călătorie de un milion de mile începe cu un pas mic”. Aceasta este cheia succesului. Obiectivele pe care le folosește acest sistem sunt atât de mici, încât este dificil să eșuezi.

Deci, ceea ce face metoda Kaizen este să te ajute să începi. Nici nu îți dai seama de efortul pe care îl faci. În acest fel, este mult mai ușor să depășești rezistența mintală pe care o poate provoca schimbarea.

La ce poți folosi metoda Kaizen?

Poți aplica metoda Kaizen în mai multe scenarii. De fapt, orice situație pe care o poți îmbunătăți va beneficia de această strategie. Să aruncăm o privire la câteva exemple în care este posibil utilizezi această metodă:

  • Organizarea casei: În loc să te concentrezi asupra întregului spațiu de locuit și apoi să te plictisești, o opțiune bună este să te concentrezi pe un singur sertar și să-l organizezi timp de cinci minute.
  • Oprirea consumului de alimente ultra-procesate: Această sarcină poate fi foarte complicată, deoarece te-ai obișnuit să faci acest lucru.
  • Îmbunătățirea obiceiurilor de somn: Când vine vorba de îmbunătățirea obiceiurilor de somn, încearcă să te culci în fiecare zi cu un minut mai devreme decât în ziua de dinainte.
  • Cititul mai multor cărți: Dacă te străduiești să încorporezi acest obicei în viața de zi cu zi, citește de fiecare dată un paragraf în plus.
  • Antrenamentul: Pentru a crea această rutină, îmbracă echipamentul complet de antrenament și apoi fă mișcare timp de un minut.

Efectuarea modificărilor în acest fel este mult mai ușoară, deoarece nu simți presiunea sau teama de eșec. Întrucât nivelul cererii este atât de redus și pare aproape ridicol, este mai ușor să te relaxezi, fiind mai simplu să mergi mai departe!

Persoană care apelează la metoda Kaizen
Folosind metoda Kaizen, este mai ușor să ne confruntăm cu schimbările pe care dorim să le implementăm.

Depășirea rezistenței la schimbare

Aplicarea metodei Kaizen te ajută să-ți depășești frica de eșec. Primul obiectiv este de a elimina orice rezistență. Pentru a face acest lucru, fă pași mici care ușurează îndeplinirea sarcinii enorme. Este ca și cum mintea înțelege că nu are rost să activăm alarma, ceea ce înseamnă că putem acționa mai calm.

Când ne propunem să facem o schimbare, ne concentrăm adesea pe obiectivul final și nu pe pașii pe care trebuie să-i facem pentru a ajunge acolo. Este unul dintre motivele pentru care eșuăm atât de des. De fapt, dacă împărțim provocarea în mai multe segmente și ne concentrăm pe realizarea a ceva foarte specific, facem următoarea etapă mai ușoară.

Efectuarea de mici modificări este una dintre cele mai bune strategii pe care le poți folosi pentru a fi mai puțin leneș. Acest lucru te ajută să te apropii de obiectivele tale într-un mod mai realist și mai eficient. Așadar, data viitoare când vrei să atingi un obiectiv și nu știi de unde să începi, nu uita că metoda Kaizen poate fi de mare ajutor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Armero, M. (2019). Aprendiendo a vivir. Uno Editorial.
  • Bahensky, J., Roe, J. and Bolton, R. Lean Sigma— Will It Work for Healthcare? Journal of Healthcare Information Management — Vol. 19, No. 1
  • Maurer, R. (2015). Un pequeño paso puede cambiar tu vida: El método kaizen. Ediciones Urano.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.