Patch proteic capabil să creeze țesut muscular nou după un atac de cord
 

Patch proteic capabil să creeze țesut muscular nou după un atac de cord

Un plasture proteic, realizat dintr-o moleculă a membranei epiteliale, ar putea genera un nou țesut funcțional după un atac de cord.
Patch proteic capabil să creeze țesut muscular nou după un atac de cord
José Gerardo Rosciano Paganelli

Scris și verificat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 20 septembrie, 2021

Aceasta este una dintre acele știri pline de speranță pe care ne place să le împărtășim. Oamenii de știință de la Universitatea Stanford și Columbia (Statele Unite) au proiectat un patch proteic capabil să creeze țesut muscular nou după un atac de cord.

Cercetările și rezultatele au fost publicate în prestigioasa revistă Nature. Descoperirile înseamnă speranță pentru cei care au suferit un infarct. Deși procedura nu a fost aplicată la oameni, acest avans deschide noi orizonturi.

Astăzi, vrem să vă povestim despre acest plasture de proteine. Sperăm că în câțiva ani va deveni o opțiune disponibilă pentru oamenii cu aceste tipuri de afecțiuni cardiace.

Patch proteic capabil să creeze țesut muscular nou după un atac de cord

Știți câți oameni mor în fiecare an din cauza problemelor cardiace? Atacurile de cord, de exemplu, afectează în fiecare an aproximativ 865.000 de persoane din Statele Unite și provoacă peste 179.000 de decese.

Bolile de inimă afectează milioane de oameni din întreaga lume. Hipertensiunea și colesterolul ridicat sunt foarte frecvente astăzi. De asemenea, este obișnuit ca aceste probleme să afecteze mai mult de o persoană per familie, deoarece implică o componentă genetică. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu se poate face ceva pentru a le combate.

Afecțiunile cardiace sunt una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Cel mai bun antidot împotriva lor este prevenirea și aceasta începe cu un stil de viață sănătos, bazat pe o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate.

Medic ce explică cum se crează țesut muscular nou după un atac de cord

 

Costul asistenței medicale

Există un fapt care merită luat în considerare: costul asistenței medicale. Directorul Programului de cercetare în procesele inflamatorii și cardiovasculare de la IMIM-Parc de Salut de Barcelona (Spania) a afirmat că în fiecare an se face o investiție de milioane de euro pentru tratarea infarctului miocardic.

Alte boli cardiovasculare implică și ele costuri ridicate pentru sistemul de sănătate. La fel, trebuie luat în considerare faptul că nu este vorba doar de salvarea de vieți, ci și de promovarea calității vieții oamenilor. Dacă apare un atac de cord, este nevoie de o recuperare adecvată. Din acest motiv, descoperirea efectuată de universitățile din Stanford și Columbia este, fără îndoială, foarte promițătoare,

Este posibil ca inima să se regenereze după un atac de cord?

După cum știți, unul dintre organele capabile de regenerare este ficatul. Dar ce spuneți de inimă? Are capacitatea de a crea țesuturi noi?

 • Capacitatea regenerativă a inimii este limitată. Majoritatea cardiomiocitelor rămân aceleași de la naștere și doar o mică parte se poate regenera.
 • După ce a suferit un atac de cord, capacitatea de regenerare a țesutului cardiac este foarte scăzută.
 • După un atac de cord, o parte a mușchiului inimii moare. Prin urmare, acest organ își pierde elasticitatea. În acest fel și în funcție de cantitatea de mușchi afectată, pomparea sângelui devine mai dificilă.
 • Scopul oamenilor de știință din Stanford și Columbia a fost de a crea noi celule stem capabile să reînnoiască țesutul afectat după un atac de cord. Până în prezent, nu s-a demonstrat că introducerea celulelor stem în inimă are un efect regenerator la om, după cum indică experții.

Doriți să citiți mai multe? Sfaturi pentru reducerea hipertensiunii

Pentru ce este plasturele proteic?

După cum probabil ați dedus deja, scopul plasturelui este de a genera noi celule cardiace. Pentru a face acest lucru, a fost studiat un tip specific de proteine: FSTL1.

 • Această moleculă biologică se găsește în membrana epitelială care înconjoară inima vertebratelor. În momentul în care apare un atac de cord, aceasta nu mai funcționează.
 • Această moleculă este, de asemenea, esențială pentru a promova dezvoltarea inimii.
 • Ideea acestei cercetări este de a reveni la „activarea” proteinei FSTL1 pentru a genera un nou țesut funcțional după un atac de cord.

Potrivit dr. Gordana Vunjak-Novakovic, directorul proiectului, experimentele efectuate pe șoareci și porci au arătat că plasturele creat cu această proteină reușește să creeze țesut nou.

S-a folosit două metode. Prima a constat în utilizarea unei foi de colagen în inimă. În al doilea caz, acest plasture a fost aplicat cu proteină purificată, printr-un sistem de expresie bacteriană.

Și care au fost rezultatele?

Stetoscop și inimă roșie

 • Inimile animalelor s-au regenerat patru săptămâni mai târziu. În plus, au căpătat elasticitate și rezistență.
 • Lucrarea, potrivit autorilor, este încurajatoare. Având în vedere rezultatele, există posibilitatea ca în viitor inima să se poată recupera în mod funcțional după un atac de cord datorită acestui plasture proteic.
 • Cel mai mare risc după un infarct este cicatricea pe inimă, care o face mai puțin funcțională și mai puțin elastică.
 • Plasturele cu proteina FSTL1 acționează ca un element regenerator natural. Tratează epicardul pentru a-l vindeca și a-i promova activitatea.

Țesut muscular nou după un atac de cord

Datele, după cum puteți vedea, sunt foarte încurajatoare. Studiile au fost făcute doar la nivel de laborator pe animale . Totuși, ceea ce s-a realizat cu acest studiu este un avans remarcabil. Cu siguranță, va servi drept bază pentru viitor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.