Patchwork: ce este și cum să-l practici acasă?
 

Patchwork: ce este și cum să-l practici acasă?

Păturile realizate din resturi, perdelele vintage și fețele de masă colorate sunt câteva exemple de artă patchwork. Această tehnică de cusut oferă o nouă viață țesăturilor pe care le credeam pierdute.
Patchwork: ce este și cum să-l practici acasă?

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cusutul este o practică distractivă, profitabilă, relaxantă și utilă dacă vrei să vă faceți propriile piese vestimentare sau să vă decorați casa. O tehnică populară este patchwork, ce implică coaserea bucăților de țesătură pentru a obține un articol complet nou.

Nu este nevoie de multă experiență, ci doar de o idee și multă răbdare. Puteți face lenjerii de pat, accesorii, carpete și multe altele. Descoperiți cum să profitați de această artă!

Ce înseamnă patchwork?

Două cuvinte în engleză au format termenul patchwork. Patch înseamnă „bucată sau petic de pânză”, iar work înseamnă „muncă”. Fuziunea termenilor face aluzie la lucrul cu bucăți de pânză.

Conform unei definiții din dicționarul Cambridge, presupune coaserea multor bucăți de materiale textile. Se folosesc diferite modele și culori.

Stilul nu este unul nou. Rădăcinile sale se află în Egiptul antic, unde oamenii creau haine prin îmbinarea pieselor vechi. De-a lungul timpului, fiecare civilizație a contribuit cu ceva nou.

Pentru execuție, aveți nevoie de uneltele esențiale în orice activitate de cusut:

 • Ață
 • Foarfecă
 • Ace
 • Fier de călcat

În ceea ce privește materialul textil, alegerea depindă de rezistență, dimensiune și tip. Puteți folosi și mașina de cusut. Se recomandă următoarele tipuri de țesătură:

 • Lână
 • In
 • Mătase
 • Pânză
 • Bumbac
 • Pânză topită
 • Denim
 • Flanel de bumbac
Croitoreasă pasionată de patchwork
Aveți nevoie de puține consumabile pentru a începe. Apoi, puteți adăuga câteva instrumente utile, în funcție de design.

Tehnici patchwork

Există mai multe metode de lucru. Elementul comun este creativitatea:

 • Potrivirea bucăților: potriviți piesele folosind un model desenat pe hârtie. Încercați forme geometrice de diferite culori.
 • Tablă de șah: folosiți pătrate mici. Unele croitorese folosesc acest stil pentru a face flori.
 • Dresden: formați un cert. Piesele trebuie să aibă aceeași dimensiune.
 • Hexagon: sunt desene concepute cu piese în formă de hexagon. Suprapuneți fiecare decupaj pe o altă țesătură, jucându-vă cu textura și culorile. Este un stil util pentru genți.
 • Aplicații: desenați ceea ce doriți pe o bucată de hârtie, decupați țesăturile și lipiți-le pe imagine cu adeziv patchwork. Puteți folosi tehnica pentru cămăși sau pulovere. Pentru cele mai bune rezultate, coaseți modelul de îmbrăcăminte.

Cum să folosiți tehnica patchwork?

Este indicat ca, înainte de a începe lucrul cu decupajele, să le călcați. De asemenea, țineți o riglă la îndemână pentru a verifica lungimile și pentru ca piesele să fie la fel. Dacă faceți forme rotunde, folosiți un cuțit utilitar de tip compas în loc de foarfece.

Ținând cont de aceste recomandări, creați piese din țesături vechi sau noi. Vă puteți inspira din ideile de mai jos:

Carpetă

Înlocuiți tapetul cu carpete din pânză. După ce coaseți toate decupajele, lipiți rezultatul pe perete. Acest element decorativ arată bine în încăperile casei.

Perdea

Alegeți țesături translucide. Astfel, lumina va trece prin ele. Puteți coase bucățile manual sau la mașină sau puteți folosi lipici pentru țesături.

Tapițerie pentru mobilier

Pentru acest proiect, trebuie să știți câte ceva despre tapițerie. O altă variantă este să profitați de piese pentru a acoperi pernele.

Față de masă

Creați fețe de masă din piese mici, medii sau mari din țesături simple. Puteți uni pătrate, dreptunghiuri, romburi sau formele pe care le preferați. Este esențial ca textura să fie plată, deoarece fața de masă trebuie să fie stabilă.

Cort pentru copii

Corturile pentru copii sunt la modă. Patchwork-ul este un mod inteligent de a face corturi. Creați o pătură mare care să servească drept acoperiș la petrecerile în pijama.

Cort creat prin tehnica patchwork
Corturile sunt iubite de copii și ideale pentru terase. Le puteți crea acasă folosind această tehnică.

Întreținerea țesăturilor patchwork

Există două moduri adecvate de a spăla obiectele patchwork. Manual veți avea mai multă grijă de obiecte. Puteți pune lucrurile și în mașina de spălat in interiorul unei pungi speciale din plasă. Adăugați câteva picături de oțet pentru protejarea culorilor și a altor haine.

Dacă folosiți resturi de bumbac 100%, cel mai bine este să le spălați înainte de a începe să le coaseți. Materialul tinde să se micșoreze la prima spălare.

Patchwork și quilting sunt același lucru?

Patchwork-ul este adesea confundat cu quilting-ul. Diferența este că acesta din urmă este folosit pentru matlasare. Stratul superior este mozaic, stratul mijlociu corespunde umpluturii pufoase, iar ultimul strat este căptușeala. Se folosește adesea pentru pilote.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.