Logo image
Logo image

Rețetă de friptură de vită cu ceapă

4 minute
Friptura de vită cu ceapă este o rețetă ideală ce poată fi savurată împreună cu familia. Mineralele și proteinele pe care le oferă sunt ideale într-o dietă de calitate. Cu toate acestea, consumul său ar trebui să fie moderat. Descoperă această rețetă delicioasă!
Rețetă de friptură de vită cu ceapă
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Rețeta de friptură de vită cu ceapă este un fel de mâncare specific mai multor țări din America Latină. Este ușor de făcut și este excelentă alături de fasole verde, orez, cartofi, yucca și diverse salate. Deși rețeta este preparată tradițional cu carne de vită, poți folosi și alte tipuri de carne.

Potrivit datelor din publicația Venezuelan Annals of Nutrition, o friptură făcută din 200 g de carne proaspătă oferă 40% din fierul și mai mult de 60% din fosforul necesar zilnic. De asemenea, atunci când animalele sunt hrănite cu iarbă, carnea lor conține un număr mic de lipide și reprezintă o sursă de proteine cu valoare biologică ridicată.

Așadar, citește mai departe și descoperă această delicioasă rețetă de friptură de vită cu ceapă!

Rețetă de friptură de vită cu ceapă

Friptura de vită cu ceapă este un fel de mâncare pe care nu îl poți rata. Pe lângă aroma sa delicioasă, este ușor de preparat, iar ingredientele sunt ușor de găsit. Iată cum se prepară!

Ingrediente (Pentru a prepara 4 porții)

  • 2 kilograme de carne de vită pentru friptură (tăiată în fileuri de orice grosime vrei)
  • 3 căței de usturoi tocați
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • Sare și piper după gust
  • 2 cepe de dimensiuni medii
  • 2 linguri de unt
  • 1 roșie
  • 3 linguri de sos Worcestershire
  • 3 linguri de vin roșu
  • 1 linguriță de muștar (5 g)
  • 1 lingură de chimen (10 g)
Some figure
Friptura de vită cu ceapă este o rețetă nutritivă și ușor de preparat. Acest fel de mâncare se remarcă prin faptul că oferă o cantitate semnificativă de proteine.

Instrucțiuni pas cu pas

  • Pentru început, spală friptura și pune-o într-o pungă de plastic. Apoi, bate-o cu un dispozitiv special, până se subțiază.
  • Scoate carnea și aruncă punga pentru a evita orice contaminare încrucișată. Apoi, pune carnea într-un recipient cu capac și adaugă muștarul, chimenul, usturoiul, 1 lingură de ulei de măsline, sare și piper. Întinde bine ingredientele pe toată carnea pentru a obține o aromă uniformă.
  • Pune capacul recipientului. Poți folosi, de asemenea, folie de plastic sau o pungă. Pune vasul în frigider.
  • În mod ideal, ar trebui să aștepți cel puțin 2 ore pentru marinarea cărnii. Prin urmare, ar trebui să o pregătești din timp. Dacă te grăbești, poți să pui carnea la marinat cu o seară înainte.
  • Încălzește untul la foc potrivit într-o tigaie de dimensiuni medii. Între timp, taie ceapa în inele sau benzi și roșia în cuburi.
  • Pune ceapa în tigaie și las-o la sotat 10 minute (verifică dacă este aurie). Adaugă roșia, sosul Worcestershire și vinul roșu.
  • Lasă totul pe foc încă 10 minute, fără a uita să amesteci din când în când.
  • În același timp, încălzește o tigaie mare la foc mediu. Pune carnea în ea și gătește-o timp de 5 minute pe fiecare parte.
  • În cele din urmă, adaugă sosul pe care tocmai l-ai pregătit, amestecă, gătește până când carnea este pătrunsă și oprește focul.
  • Se servește fierbinte. Poftă bună!

Încearcă și:

Rețetă de friptură de vită napoletană

Rețetă de friptură de vită cu ceapă cu puține ingrediente

Pe lângă această opțiune, poți pregăti și alte variante cu mai puține ingrediente. În orice caz, vei crea o friptură rafinată cu ceapă. Notează-ți ingredientele și instrucțiunile!

Ingrediente

  • 8 fileuri de vită
  • 3 cepe feliate subțire
  • Sare și piper după gust
  • 1 1/2 lingură de ulei de măsline virgin
  • 3 linguri de sos Worcestershire
Some figure
Friptura este ideală alături de cartofi, orez, salate, etc.

Instrucțiuni pas cu pas

  • Mai întâi, condimentează carnea cu sare și piper și las-o să stea într-un recipient aproximativ 2 ore. Nu uita să pui acest preparat în frigider.
  • Apoi, încălzește o tigaie la foc mediu, pune în ea o lingură de ulei și lasă carnea să se rumenească foarte puțin pe ambele părți. Procesul va dura între 5 și 7 minute. Ia fileurile de pe foc și pune-le într-un alt recipient.
  • Apoi, adaugă restul de ulei în tigaie și sotează ceapa. Când este aurie, pune din nou carnea pe foc, adaugă sosul Worcestershire și gătește totul la foc mic până când friptura este gata.

Dacă ești iubitor de carne, ai grijă să nu exagerezi

Deși nu putem nega că friptura este delicioasă, este important să o pregătim doar din când în când. Consumul excesiv de carne roșie poate avea efecte negative asupra sănătății. Grăsimile saturate și colesterolul prezente în carnea roșie pot declanșa o creștere a colesterolului rău (LDL) și a trigliceridelor, conform studiilor. Acest lucru, la rândul său, poate crește riscul de boli cardiovasculare. Deci, pentru a evita aceste probleme, pune în practică următoarele sfaturi:

  • Alege bucăți slabe.
  • Înainte de a găti carnea, îndepărtează grăsimea externă vizibilă.
  • Limitează utilizarea uleiurilor la preparare.
  • Gătețte carnea complet pentru a evita orice fel de boală cauzată de bacterii.

Îți recomandăm și:

Friptură de miel Rioja: o rețetă delicioasă

Pregătește o friptură de vită delicioasă cu ceapă

Acum că ai descoperit aceste rețete, le poți prepara pe cont propriu acasă. Poți adăuga orice condiment sau sos care îți place. În același timp, nu uita să alegi bucăți slabe și gătește complet carnea.

Atât friptura cu ceapă, cât și alte rețete cu carne roșie pot fi introduse într-o dietă sănătoasă, atât timp cât consumul lor este moderat. Nu uita acest lucru!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Giuffrida-Mendoza, M., de Moreno, L. A., & Huerta Leidenz, N. (2014, January). Composición nutritiva de la carne de ganado tropical venezolano. In Anales Venezolanos de Nutrición (Vol. 27, No. 1).
  • MANUAL DE CARNES Y HUEVO USOS Y PREPARACIONES CULINARIAS PARA EL APROVECHAMIENTO DE LA PROTEÍNA ANIMAL. MINISTERIO DE AGRICULTURA, GANADERÍA Y PESCA ARGENTINA.
  • Nutrición y Educación Alimentaia: Incluí CARNE VACUNA en tu alimentación.
  • Petermann, F., Leiva, A., Martínez, M. A., Durán, E., Labraña, A. M., Garrido-Méndez, A., & Celis-Morales, C. (2018). Consumo de carnes rojas y su asociación con mortalidad. Revista chilena de nutrición45(3), 293-295.
  • Flamil, V. G. (2017). Evidencia de la asociación entre cáncer colorrectal y la ingesta de carnes procesadas. Nutrición clínica y dietética hospitalaria37(2), 69-74.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.