Rețetă de migas ciobănesc: ușor și delicios
 

Rețetă de migas ciobănesc: ușor și delicios

Ați încercat vreodată o rețetă de migas ciobănesc? Are o aromă puternică datorită prezenței cârnaților ca ingredient principal.
Rețetă de migas ciobănesc: ușor și delicios
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Migasul ciobănesc este un fel de mâncare tradițional tipic regiunilor Aragon și Extremadura. Este preparat cu ingrediente simple și ieftine, deoarece acest aliment a fost inventat de țărani. Este unul dintre cele mai gustoase feluri de mâncare din gastronomia spaniolă. Vă prezentăm o rețetă de migas ciobănesc delicios!

Înainte de a începe, trebuie avut în vedere faptul că multe dintre ingredientele incluse în rețetă nu sunt optime pentru consumul regulat. Sunt produse cu un conținut ridicat de grăsimi trans și aditivi, așa că ar trebui consumate cu moderație.

Rețetă de migas ciobănesc: ușor și delicios

Ingrediente

Pentru a pregăti această rețetă de migas ciobănesc, veți avea nevoie de următoarele:

 • Sare
 • 4 ouă
 • 5 căței de usturoi
 • 100 de mililitri de apă
 • 150 de grame de slănină
 • 300 de grame de pâine rustică
 • 150 de grame de chorizo proaspăt
 • 1/2 linguriță de boia dulce

Instrucțiuni

Sfărâmați pâinea în bucăți mici. Puneți-o într-un castron și lăsați-o 24 de ore să se usuce. A doua zi, umeziți-o cu apă și un praf de sare. Acoperiți bucățile de pâine cu o cârpă umedă și lăsați-le să stea 10 minute.

În paralel, tăiați slănina și chorizo în bucăți medii. Puneți puțin ulei de măsline virgin într-o tigaie și adăugați slănina și chorizo. Rumeniți-le ușor și scoateți carnea pe o farfurie. În aceeași tigaie, puneți usturoiul întreg și pâinea umedă. Gătiți cel puțin 20 de minute la foc mediu-mic, amestecând din când în când pentru a evita lipirea. Scopul este ca pâinea să se înmoaie în grăsimea rămasă în tigaie.

Adăugați chorizo și slănina. Presărați boiaua și amestecați energic pentru a evita arderea. Apoi, luați tigaia de pe foc și puneți conținutul într-un castron. Prăjiți ouăle și serviți-le alături de preparat.

Ingrediente pentru o rețetă de migas ciobănesc

Sfaturi pentru pregătirea rețetei

La pregătirea rețetei, trebuie luate în considerare o serie de sfaturi. Primul are legătură cu tipul de ulei de utilizat. Optați pentru ulei de măsline extravirgin. Este mai rezistent la temperaturi ridicate și are o proporție mai mare de acizi grași omega 3, care s-au dovedit a fi benefici pentru sănătatea cardiovasculară.

Este esențial să folosiți o pâine rustică. Variantele preparate din aluat congelat nu vor fi la fel de bune. Acestea tind să fie excesiv de dure de la o zi la alta și nu sunt capabile să se înmoaie.

Folosiți chorizo și slănină proaspete, afumate și puternic aromate. Amintiți-vă că aceste produse nu ar trebui să facă parte din dieta obișnuită. Conțin aditivi, precum nitriții, capabili să dăuneze sănătății. Acest lucru este demonstrat de un studiu publicat în Nutrients.

Contraindicații

În ciuda faptului că este un fel de mâncare gustos, există anumite persoane care ar trebui să evite consumul de migas ciobănesc. Vorbim despre acei pacienți cu boli de inimă. Aceștia trebuie să reducă la minim aportul de elemente care pot modifica stările inflamatorii ale corpului, cum ar fi acizii grași trans.

În caz contrar, ar putea apărea probleme în buna funcționare a inimii sau interacțiuni la nivel farmacologic ce reduc efectul medicamentelor. Alegeți o dietă cât mai sănătoasă, cu multe alimente de origine vegetală.

Trebuie avut în vedere faptul că aportul regulat de acizi grași trans crește riscul de a dezvolta patologii complexe, potrivit cercetărilor publicate în Diabet și sindrom metabolic. Nu se întâmplă nimic dacă o astfel de mâncare este consumată ocazional, dar în niciun caz nu ar trebui să predomine în dietă.

Pâine cu ulei de măsline
Utilizarea uleiului de măsline extravirgin adaugă valoare nutrițională felului de mâncare.

Pregătiți această rețetă de migas ciobănesc

Migasul ciobănesc este un fel de mâncare gustos. Bucurați-vă de aromele tradiționale ale gastronomiei spaniole. Este o rețetă foarte simplă și rapidă. Trebuie doar să alegeți bine ingredientele.

Amintiți-vă că varietatea este unul dintre principiile unei diete sănătoase. Nu există niciun motiv pentru a restricționa alimentele, dar trebuie să fie consumate în proporții optime. Cele proaspete și cele de origine vegetală trebuie întotdeauna prioritizate, deoarece densitatea lor la nivel nutrițional este mai mare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362
 • Crowe, W., Elliott, C. T., & Green, B. D. (2019). A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients11(11), 2673. https://doi.org/10.3390/nu11112673
 • Islam, M. A., Amin, M. N., Siddiqui, S. A., Hossain, M. P., Sultana, F., & Kabir, M. R. (2019). Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes & metabolic syndrome13(2), 1643–1647. https://doi.org/10.1016/j.dsx.2019.03.033

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.