Rețetă de smoothie sățios cu banane și ovăz
Băuturile cu cereale și fructe preparate acasă limitează consumul de produse ultraprelucrate, care conțin mult zahăr. Prin urmare, te ajută să urmezi o dietă mai echilibrată și mai sănătoasă. Știi cum să faci un smoothie sănătos și sățios cu ovăz și banane?
Mai jos, îți vom explica pe scurt principalele beneficii ale ovăzului și ale bananelor și îți vom prezenta o rețetă de smoothie pe care o poți adapta după bunul plac.
Beneficii nutriționale
Ovăzul: o cereală pentru o inimă sănătoasă
Ovăzul este o cereală foarte nutritivă, deoarece conține fibre, vitamina B și minerale esențiale (fier și potasiu). Iată câteva dintre beneficiile consumului de ovăz:
- Previne bolile digestive. Este un regulator excelent al tranzitului intestinal, datorită conținutului său ridicat de fibre solubile și insolubile. Medicii îl recomandă pacienților cu gastrită, arsuri la stomac și hemoroizi, deoarece protejează mucoasa digestivă. În plus, fibrele solubile au o acțiune prebiotică ce protejează flora intestinală.
- Purifică vezica biliară. Aportul de ovăz poate ajuta la eliminarea sărurilor biliare din digestie, favorizând astfel excreția acestora prin fecale și purificarea vezicii biliare. Astfel, ovăzul previne formarea calculilor biliari și a colicilor.
- Previne și ameliorează bolile cardiovasculare. Fibrele reduc absorbția colesterolului datorită acțiunii lor. Prin urmare, reglează nivelul colesterolului și tensiunea arterială. În plus, conținutul scăzut de grăsime al ovăzului îl face un aliment sănătos pentru inimă.
În acest sezon, îți recomandăm:
Banana: esențială într-un smoothie sățios cu ovăz
Banana este un fruct foarte hrănitor și oferă energie. Consumul acesteia aduce beneficii organismului în multe feluri, datorită faptului că banana conține carbohidrați cu absorbție lentă, vitaminele A, E și B (B2, B3), potasiu și magneziu, printre alte minerale esențiale. Unele dintre cele mai importante proprietăți ale bananei sunt:
- Reglează tulburările de dispoziție. Consumul de banane previne scăderea nivelului de serotonină (hormon direct legat de reglarea dispoziției), datorită faptului că acest fruct este bogat în triptofan și potasiu.
- Reduce hipercolesterolemia și reglează nivelul glicemiei. Conținutul său ridicat de fibre reduce nivelul colesterolului și îmbunătățește sensibilitatea la insulină.
- Reglează tensiune arterială deoarece conține o cantitate semnificativă de potasiu, un mineral care intervine în excreția urinară de sodiu, favorizând scăderea nivelului sanguin al acestui mineral.
- Este un aliment foarte sățios și ajută la controlul ciclului foame-anxietate.
Îți recomandăm și:
Rețetă de smoothie sățios cu banane, cacao și ovăz
Ingrediente
- 300 ml de lapte
- 1 banană coaptă
- 30 g de ovăz
- Extract de vanilie
- Scorţişoară
- Sirop de agave
- 15 gr de cacao fără zahăr sau prea multe grăsimi
Mod de preparare
- În primul rând, adună ingredientele necesare și cântărește-le.
- Apoi, curăță, spală și taie banana pentru a facilita procesul de amestecare.
- Clătește ovăzul pentru a îndepărta orice impurități și pune-l, împreună cu restul ingredientelor, într-un blender sau robot de bucătărie.
- Amestecă totul la viteză medie și asigură-te că nu depășești capacitatea dispozitivului. Dacă crezi că acesta nu este suficient de puternic, poți înmuia mai întâi ovăzul.
- Pune băutura în frigider pentru a o răci și savureaz-o mai târziu!
Ingrediente înlocuitoare pentru smoothie-ul sățios cu ovăz și banane
Pentru a adapta rețeta la diferite tipuri de nevoi și diete, poți face următoarele schimbări:
- Lapte vegetal (migdale, ovăz, soia) în loc de lapte animal.
- Iaurt în loc de lapte, combinându-l cu 50 ml de apă.
- Curmale în loc de cacao. În acest caz, va trebui să scoți sâmburii înainte de a pune curmalele în blender.
- Poți folosi orice tip de îndulcitor, cum ar fi zaharina, stevia, îndulcitorul lichid, zahărul, zahăr brut din trestie, etc.
Poți pune alături de smoothie-ul sățios cu banane o salată de fructe sau pâine prăjită pentru a obține un mic dejun complet sau îl poți bea cu scorțișoară deasupra. Savurează-l!