Logo image
Logo image

Încearcă o rețetă delicioasă de supă cu șuncă afumată

3 minute
În acest articol îți prezentăm modul de preparare a unei supe delicioase cu șuncă afumată, inclusiv cum trebuie să amesteci corect ingredientele. 
Încearcă o rețetă delicioasă de supă cu șuncă afumată
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

A pregăti un fel de mâncare care să îți încânte papilele gustative fără să fie extrem de complicat nu este neapărat o provocare. Un exemplu ar fi această rețetă delicioasă de supă cu șuncă afumată.

Deși majoritatea supelor necesită o grijă atentă în alegerea, prepararea și combinarea ingredientelor, în cazul supei cu șuncă afumată, acești pași sunt mult mai ușori. În plus, această rețetă are un conținut nutrițional excelent, oferind doza de calorii, proteine și minerale necesară organismului.

Care este secretul supei cu șuncă afumată? Această rețetă este un amestec de mai multe tipuri de proteine. Supa pe care ți-o prezentăm mai jos conține carne de porc (în șuncă) și legume, cum ar fi usturoi, ceapă și pătrunjel care potolesc foamea și hrănesc organismul.

Această supă cu șuncă afumată conține legume în proporție de 60%, astfel încât se creează un echilibru perfect. De altfel, acest preparat este recomandat persoanelor care suferă de carențe nutriționale, cum ar fi anemia.

Totodată, supa cu șuncă afumată este alegerea ideală pentru cei care vor să obțină o doză de energie care să îi mențină activi fără să le cadă greu la stomac, la fel ca alte supe și ciorbe.

Cum să prepari supă cu șuncă afumată

Some figure

Delicioasa supă cu șuncă afumată simplă și gustoasă conține grăsimi sănătoase care hrănesc organismul și scad nivelul de colesterol. În plus, această rețetă conține un ingredient de bază din bucătăria mediteraneană: usturoiul.

Ingrediente

  • 3 ouă
  • 1 ceapă mare (50 g)
  • 7 căței de usturoi (25 g)
  • 2 fire de pătrunjel proaspăt
  • Ulei de măsline extravirgin
  • 3 linguri de sare (75 g)
  • 5 roșii mijlocii (750 g)
  • 1 cană de migdale (100 g)
  • 2 căni mari de șuncă afumată (200 g)
  • 4 felii de pâine de grâu (300 g)

Mod de preparare

  • În primul rând, spală bine toate ingredientele. 
  • Pune o cratiță de apă pe aragaz, la foc mic.
  • Las-o să se încălzească treptat, timp de 20 de minute.
  • După ce apa ajunge aproape de punctul de fierbere, adaugă ouăle și lasă-le să fiarbă timp de 10 minute.
  • După ce au fiert, pune ouăle pe o farfurie separată, curăță-le de coajă și taie-le în bucăți mai mici.
Some figure
  • Curăță apoi cățeii de usturoi, fără să lași niciun rest de coajă și pisează-i.
  • Pune migdalele și usturoiul pisat într-o tigaie cu puțin ulei de măsline.
  • Lasă migdalele și usturoiul să se călească puțin, pentru ca gusturile să se combine armonios.
  • Scoate-le apoi din tigaie și pune-le deoparte.
  • Procesează amestecul în blender până obții o pastă groasă. Poți adăuga și apă, dacă dorești. 
  • Curăță și aruncă codițele roșiilor, apoi taie o cruciuliță pe fundul fiecăreia dintre ele.
  • Opărește roșiile într-o crăticioară cu apă clocotită timp de aproximativ 2 minute, apoi scurge apa, curăță coaja și taie roșiile cubulețe.

Ultima parte a rețetei

  • Mai ții minte tigaia în care ai călit usturoiul și migdalele? Nu o spăla încă! Taie ceapa cubulețe și prăjește-o în aceeași tigaie. Nu uita că ingredientele au nevoie de un anumit interval de timp pentru a dobândi aroma dorită. 
  • După ce ceapa a căpătat o nuanță maronie, adaugă roșiile și lasă-le să se coacă la foc mic timp de 20 de minute.
  • Taie cubulețe șunca afumată (sau orice alt tip de șuncă). Ideea este să valorifici cât poți de mult cantitatea de șuncă  pe care o ai la dispoziție.
  • Adaugă șunca peste pasta de usturoi și migdale și amestecă bine. 
  • Adaugă cele cinci pahare de apă și oul fiert, amestecă bine ingredientele și lasă preparatul să fiarbă 15 minute.
  • Taie pâinea în bucățele și prăjește-o în tigaie în ulei vegetal.

După ce s-a răcit puțin, pune supa în farfurie și savurează o masă gustoasă și sănătoasă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ávila Torres, J. M., Beltrán, B., Cuadrado Vives, C., del Pozo de la Calle, S., del Valle Rodríguez Castilla, M., & Ruiz Moreno, E. (2007). Tomate. In La alimentación española, características nutricionales de los principales alimentos de nuestra dieta. https://doi.org/10.1002/biot.201100021
  • López Luengo, M. T. (2007). El ajo. Offarm.
  • NESTLÉ ECUADOR. (2010). Recetario.
  • Losantos Viñolas, M. (2011). Fuentes de información: tipos y características. Materiales Para Docentes Del COBDC.
  • Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012;3(4):506–516. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002154

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.