2 rețete de cârnați vegetarieni
 

2 rețete de cârnați vegetarieni

Vă vom arăta cum se pot prepara cârnații vegetarieni de casă în două moduri diferite, obținând un preparat foarte sănătos.
2 rețete de cârnați vegetarieni
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pregătirea cârnaților vegetarieni acasă este mult mai simplă decât credeți. Veți obține un preparat care nu are nicio legătură cu variantele industriale de calitate scăzută și cu un număr mare de aditivi artificiali. Acești compuși sunt nocivi pentru sănătate pe termen mediu și este indicat să se reducă prezența lor în alimentație. Așadar, descoperiți 2 rețete de cârnați vegetarieni!

Înainte de a începe, este important de reținut că este de preferat să pregătiți acest tip de mâncare acasă decât să apelați la produse ultraprocesate. Nu este nimic rău în a consuma ocazional asemenea produse din comerț, dar, dacă devine rutină, starea voastră de sănătate ar putea fi afectată.

În continuare, vă vom arăta principalele rețete de cârnați vegetarieni pentru a vă bucura de acest preparat acasă.

2 rețete de cârnați vegetarieni

Cârnați vegetarieni cu ardei gras

Cârnații vegetarieni cu ardei se caracterizează prin conținutul de vitamina C. Acest nutrient îmbunătățește funcția imunitară, așa că se recomandă să fie prezent în dietă în mod regulat. Reușește să reducă incidenta patologiilor infecțioase și să îmbunătățească managementul simptomelor acestora, reducând severitatea și durata bolilor.

Continuați să citiți pentru a descoperi ingredientele de care veți avea nevoie și pașii necesari pentru prepararea cârnaților vegetarieni!

Rețete de cârnați vegetarieni

Ingrediente

Produsele de care veți avea nevoie pentru a pregăti cârnații vegetarieni cu ardei sunt următoarele:

  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapa tocată mărunt
  • 1/4 cană de ciuperci mici
  • Jumătate de ardei gras, fără semințe și tocat
  • 400 grame de fasole
  • 100 grame de pesmet
  • 100 grame de brânză rasă
  • 1/2 lingură de ierburi tocate
  • 1 gălbenuș de ou
  • Făină

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Spălați, curățați și tăiați toate ingredientele.
  2. Încingeți ulei de măsline într-o tigaie și căliți ceapa împreună cu ciupercile și ardeii până se înmoaie.
  3. Zdrobiți leguminoasele fierte și amestecați rezultatul cu sosul de legume.
  4. Adăugați pesmetul, brânza și ierburile.
  5. Pentru a termina, încorporați gălbenușul și frământați bine.
  6. Formați cârnații.
  7. Treceți cârnații prin făină și puneți-i pe o farfurie unsă.
  8. Puneți-i în frigider pentru 30 de minute.
  9. Gătiți cârnații pe grătar 15 minute până se rumenesc pe toate părțile.

Rețetă de cârnați vegetarieni cu nucșoară

Cârnați vegetarieni

Descoperiți o alternativă cu mai multe proteine! Acești nutrienți sunt cruciali pentru a menține masa musculară într-o stare bună de funcționare. Dacă cerințele zilnice nu sunt îndeplinite, sarcopenia se poate manifesta pe termen mediu, după cum confirmă cercetările publicate în revista Nutrition Research.

Este esențial să rețineți că acești cârnați conțin și o cantitate mare de fitochimicale din legume și condimente. Aceste elemente reușesc să neutralizeze formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. Acest efect reduce incidența patologiilor cronice și complexe, potrivit unui studiu publicat în European Journal of Medicinal Chemistry.

Ingrediente

Pentru a pregăti rețeta de cârnați vegetarieni cu nucșoară, vor fi necesare următoarele ingrediente:

  • 2 căni și jumătate de gluten de grâu
  • 1 lingură de făină de năut
  • 1 linguriță de nucșoară
  • 2 linguri de supă de legume
  • 2 linguri de praf de ceapă
  • O linguriță de piper măcinat
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1 linguriță de boia afumată
  • O lingură de oregano tocat
  • 1 linguriță de sare
  • 2 căni și un sfert de apă foarte rece
  • 4 caței de usturoi tocați mărunt
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 3 linguri de sos de soia

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Combinați toate ingredientele uscate într-un bol.
  2. Amestecați apa, usturoiul, uleiul de maline și sosul de soia.
  3. Încorporați treptat ingredientele uscate până când ajungeți la o textură gestionabilă.
  4. Apoi, formați cilindri și așezați-i pe o bucată de folie de aluminiu, rulându-i.
  5. Puneți cârnați-i pe o hârtie de copt și coaceți-i la 190 de grade Celsius timp de 20 de minute.
  6. Terminați de gătit cârnații la abur, prăjiți, la grătar… oricum vă place!

Preparați mai des rețete de cârnați vegetarieni acasă!

După cum ați văzut, este ușor să pregătiți cârnați vegetarieni acasă, fără aditivi sau compuși nesănătoși. Conțin doar ingrediente proaspete și naturale, obținându-se astfel un rezultat ce poate fi inclus în contextul unei alimentații echilibrate și variate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
  • Naseeb MA, Volpe SL. Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res. 2017 Apr;40:1-20. doi: 10.1016/j.nutres.2017.01.001. Epub 2017 Jan 16. PMID: 28473056.
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019 Sep 15;178:687-704. doi: 10.1016/j.ejmech.2019.06.010. Epub 2019 Jun 13. PMID: 31228811.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.