Sfârșitul pandemiei a sosit, dar COVID-19 rămâne un risc pentru sănătate
 

Sfârșitul pandemiei a sosit, dar COVID-19 rămâne un risc pentru sănătate

Tedros Ghebreyesus, directorul OMS, a anunțat sfârșitul pandemiei de coronavirus.
Sfârșitul pandemiei a sosit, dar COVID-19 rămâne un risc pentru sănătate
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 10 mai, 2023

Pe 5 mai 2023, Comitetul de Urgență COVID-19 a emis o declarație în care afirmă că, potrivit experților, boala nu mai este o urgență de sănătate publică. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a anunțat sfârșitul pandemiei de COVID-19.

Totuși, acest „sfârșit” al pandemiei nu înseamnă dispariția magică a COVID-19. Dimpotrivă, este o confirmare a faptului că virusul continuă să circule și că se va comporta similar gripei.

Ce înseamnă sfârșitul pandemiei de COVID-19?

Această afirmație pare a fi departe de realitate. Există oameni care se întreabă cum li se va schimba viața în acest moment. Majoritatea granițelor sunt deschise, turismul a revenit la normal, masca nu mai este necesară aproape nicăieri… Pandemia nu se terminase deja?

OMS încadrează patologiile în anumite categorii și în funcție de acestea face anumite recomandări. Măsurile care trebuie luate înainte de sosirea iernii nu sunt aceleași cu cele necesare pentru a limita focarul de mpox, de exemplu.

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, OMS a stabilit că boala COVID-19 este o urgență de sănătate publică de interes internațional. La începutul lui 2023, instituția și-a menținut decizia și a continuat cu această catalogare, deși au existat controverse, potrivit unui articol din revista de specialitate British Medical Journal.

Directorul OMS spunea la acea vreme că virusul este în continuare o urgență globală. Ratele de contaminare erau ridicate, exista certitudinea transmiterii între mamifere (altele decât oamenii), iar virusul putea suferi mutații.

Bărbat bolnav de Covid
Utilizarea măștii nu mai este obligatorie în aproape nicio țară din lume.

Sfârșitului pandemiei de COVID-19

Atunci când țările stabilesc că nu mai există o urgență, ele încetează să facă anumite lucruri:

  • Reduc numărul de teste și închid centre destinate acestui scop.
  • Reduc intensitatea campaniilor de vaccinare.
  • Nu mai solicită declararea tuturor cazurilor suspecte.
  • Elimină anumite măsuri preventive, cum ar fi folosirea măștilor în locuri publice.

Este foarte probabil ca pentru majoritatea oamenilor de pe planetă declarația OMS să nu însemne nimic. Cu toate acestea, pot exista mai puține cerințe pentru a desfășura anumite activități. Din păcate, este posibil ca statele cu putere de cumpărare mai mică să primească mai puține vaccinuri.

Alte boli care au fost declarate urgențe

Potrivit unui rezumat întocmit la Universitatea din Umea (Suedia), alte boli care au fost declarate urgențe globale de către OMS sunt următoarele:

  • H1N1 în 2009. Starea de urgență a fost anulată în august 2010.
  • Poliomielita în 2014. Sfârșitul urgenței nu a fost încă nedeclarat.
  • Ebola în Africa de Vest între 2014 și 2016, apoi în Congo din 2019 până în 2020.
  • Zika între 1 februarie și 18 noiembrie 2016.

Durata stării de urgență este variabilă deoarece fiecare boală se comportă într-un mod diferit. Poliovirusul este în continuare o urgență, deși nu se comportă precum COVID-19 în ceea ce privește răspândirea.

Fetiță care primește un vaccin pentru sfârșitul pandemiei
Protocoalele de vaccinare se vor schimba odată cu noile prevederi ale OMS.

COVID-19 nu mai este o urgență?

În decembrie 2022, numărul total de cazuri raportate în lume era de 642 de milioane. OMS a mai raportat că decesele imputabile coronavirusului au fost de 6,62 milioane.

În regiunea Americilor, Organizația Panamericană a Sănătății (PAHO) înregistra peste 192 de milioane de cazuri confirmate la 29 aprilie 2023. Dintre acestea, 2.948.903 erau decese.

COVID-19 nu mai este o urgență așa cum a fost între 2020 și 2022, dar nu înseamnă că nu mai există. Adulții în vârstă ar trebui să acorde o atenție deosebită acestei boli, deoarece sunt un grup vulnerabil. Ar trebui să ne alarmăm? Desigur că nu. Măsurile preventive mai sunt necesare? Bineînțeles.

OMS a publicat un raport pentru managementul pe termen lung al COVID-19. Spălarea mâinilor, izolarea atunci când avem simptome respiratorii, folosirea măștii la bolnavi și vaccinarea sunt instrumente utile pe care le avem cu toții la dispoziție. Renunțarea la măsurile de prevenție nu este soluția pentru sfârșitul pandemiei.

Imaginea principală este oferită de REUTERS

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.