11 utilizări pentru silicagel ce te vor surprinde - Doza de Sănătate
 

11 utilizări pentru silicagel ce te vor surprinde

Deși silicagelul nu este un produs toxic, diverși compuși adăugați pentru a-i amplifica efectele pot fi nocivi pentru organism.
11 utilizări pentru silicagel ce te vor surprinde
Raquel Aldana

Scris și verificat de psihologul Raquel Aldana.

Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2023

Poate nu ai mai auzit până acum de acest produs, dar află că silicagelul este prezent aproape pretutindeni. De pildă, îl putem găsi în majoritatea pungilor de cumpărături de hârtie sau în cutiile de pantofi. Descoperă în cele ce urmează principalele utilizări pentru silicagel.

Dacă nu cunoști rolul silicagelului, cu siguranță îl ignori sau pur și simplu îl arunci la gunoi. Acest produs este o formă granulară și poroasă a dioxidului de siliciu, fabricată din silicat de sodiu, apă și un compus de sticlă.

Rolul pliculețelor cu silicagel este să prevină acumularea de umezeală excesivă atunci când un produs este depozitat și neutilizat pentru o perioadă lungă de timp.

Deoarece pliculețele de silicagel sunt poroase, ele mențin în stare perfectă diverse produse care pot fi distruse dacă rămân înmagazinate prea mult timp. Însă fabricanții ne recomandă să îndepărtăm silicagelul de îndată ce începem să utilizăm un produs achiziționat, pliculețele fiind fragile și putându-se rupe ușor.

Silicagelul – un scurt istoric

Silicagelul a apărut în jurul anului 1640 și este celebru în comunitatea științifică. Însă, deși a fost utilizat în diverse scopuri încă de la inventarea sa, silicagelul a fost brevetat abia în 1919 de către Prof. Walter A. Patrick.

Acest produs a fost utilizat în camere de gazare în timpul Holocaustului pentru a absorbi gazele și vaporii din acele încăperi cumplite. De asemenea, silicagelul a fost utilizat în Al Doilea Război Mondial pentru a menține rezervele de penicilină în stare optimă, ajutând la salvarea a milioane de vieți.

11 utilizări pentru silicagel

Silicagelul este un agent de uscare ce poate fi utilizat în diverse scopuri în gospodărie. Gelul propriu-zis nu este toxic, dar uneori anumiți compuși nocivi (cum ar fi, de pildă, clorura de cobalt) sunt adăugați în pliculețele de silicagel pentru a amplifica efectele produsului.

Granulele de silicagel din pliculețe sunt de obicei transparente sau albicioase și devin albastre sau roz când sunt udate. Informațiile referitoare la toxicitatea produsului sunt înscrise pe pliculețe. În cele ce urmează îți vom prezenta câteva utilizări pentru silicagel ce te vor surprinde.

Utilizări pentru silicagel în gospodărie

Uscarea florilor

Închipuie-ți că există o anumită floare pe care vrei s-o păstrezi mai mult timp din motive sentimentale sau pur și simplu pentru că ți se pare frumoasă. În acest scop, ai la dispoziție varianta acoperirii florii cu silicagel. Asigură-te că este complet acoperită și așteaptă două-trei zile (cel mult cinci) până se usucă complet.

Lustruirea obiectelor de argint

După cum bine știi, umiditatea distruge luciul argintului. Poți evita această problemă introducând un pliculeț de silicagel în cutia în care păstrezi obiectul respectiv.

Protejarea fotografiilor vechi

Pe măsură ce trec anii, hârtia veche de fotografie se poate deteriora. Ca să-ți protejezi fotografiile, depozitează-le împreună cu un pliculeț cu silicagel.

Prevenirea mirosului neplăcut al hainelor ude

Atunci când mergi la piscină, plajă sau la sala de fitness, este posibil să fii nevoit să depozitezi haine ude în rucsacul sau geanta ta. Pentru ca acestea să nu miroasă urât, introdu câteva pliculețe de silicagel în geanta sau rucsacul în care le depozitezi.

Conservarea pieselor metalice

Umezeala produce oxidarea și ruginirea fierului, putând distruge uneltele și instrumentele fabricate din acest metal. Introdu un pliculeț de silicagel în trusa ta de scule ca să eviți această problemă.

Depozitarea semințelor

Semințele pot putrezi dacă sunt expuse la umezeală pentru perioade îndelungate de timp. Poți să eviți asta dacă le depozitezi împreună cu pliculețe de silicagel.

Uscarea telefoanelor mobile

Uneori se poate întâmpla ca dispozitivele noastre electronice să se ude. În asemenea cazuri, poate obișnuiești să introduci dispozitivul respectiv într-un sac cu orez până se usucă.

Însă acest obicei poate fi contraproductiv, dispozitivul fiind astfel expus prafului de orez. Silicagelul poate îndeplini aceeași funcție, absorbind umiditatea la care dispozitivul electronic a fost expus.

Alte utilizări pentru silicagel

  • Ca să previi formarea condensului în interiorul mașinii tale, pune un pliculeț de silicagel sub scaun.
  • Nisipurile pentru litierele pisicilor sunt fabricate din silicagel, motiv pentru care absorb atât de bine urina acestor animale.
  • Poți utiliza silicagelul pentru a-ți menține alimentele în stare perfectă. Ai grijă însă să nu conțină aditivi toxici și nu îl consuma niciodată.
  • Silicagelul poate proteja aparatele de fotografiat și lentilele acestora împotriva distrugerii provocate de apă.

Există numeroase utilizări pentru silicagel, așadar nu trebuie niciodată să arunci pliculețele la gunoi. Din când în când, acest produs poate fi un aliat de nădejde.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.