Simptomele, cauzele și tratamentul hepatitei alcoolice
 

Simptomele, cauzele și tratamentul hepatitei alcoolice

Hepatita alcoolică este legată de dezvoltarea steatozei hepatice și a cirozei. Cum se tratează?
Simptomele, cauzele și tratamentul hepatitei alcoolice
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 30 septembrie, 2022

Alcoolul este un drog legal și, de asemenea, cel mai consumat drog din lume. Adesea, avem tendința să subestimăm impactul negativ pe care îl are asupra organismului sau chiar să-l ignorăm. De exemplu, puțini știu în ce constă hepatita alcoolică. Descoperiți simptomele, cauzele și tratamentul hepatitei alcoolice!

Hepatita alcoolică este o patologie caracterizată prin inflamarea ficatului ca urmare a consumului de alcool. Este o leziune asimptomatică care, pe termen lung, poate provoca leziuni ireversibile la nivelul ficatului și poate fi asociată cu cancerul hepatic.

Faptul că este asimptomatică face aproape imposibilă calcularea prevalenței acestei boli. Cu toate acestea, aproape 35% dintre persoanele cu dependență de alcool suferă de hepatită. Mai jos, vă vom explica tot ce trebuie să știți despre hepatita alcoolică!

Ce este hepatita alcoolică?

Hepatita alcoolică, așa cum am menționat, constă în inflamația ficatului. De obicei, este cauzată de consumul zilnic de alcool. Această inflamație provoacă leziuni ale organului care pot deveni ireversibile dacă obiceiul de a ingera această substanță nu este abandonat.

Oamenii de știință estimează că, pentru ca aceste leziuni să apară, trebuie consumată zilnic o cantitate de alcool care variază în funcție de sex. La bărbați, este vorba de 30 – 60 grame de alcool pe zi timp de 10 ani. În cazul femeilor, sunt suficiente 20 – 40 grame pe zi. Această diferență apare din cauza faptului că femeile au o toleranță mai mică la alcool decât bărbații, deoarece au o capacitate mai scăzută de a-l metaboliza în organism.

Totuși, riscul este variabil. Dacă sunt ingerate mai multe grame de alcool, chiar și într-o perioadă mai scurtă de timp, riscul crește semnificativ. Între 15 și 40% dintre persoanele cu hepatită alcoolică ajung să dezvolte o boală hepatică avansată.

Bărbat care are nevoie de tratamentul hepatitei alcoolice

 

Care sunt simptomele hepatitei alcoolice?

Hepatita alcoolică poate fi sau nu simptomatică, în funcție de gradul de afectare a ficatului. Mulți oameni sunt asimptomatici și această leziune poate fi detectată doar prin analize de sânge.

Cu toate acestea, atunci când boala este simptomatică, apare frecvent icterul. Acesta constă în decolorarea gălbuie a pielii din cauza acumulării de bilirubină în sânge. Alte simptome comune sunt greața și vărsăturile sau pierderea poftei de mâncare.

Aceasta înseamnă că persoanele cu această tulburare sunt adesea subnutrite. De asemenea, alcoolul în sine scade pofta de mâncare, așadar acești factori se întăresc reciproc. Un alt semn comun este senzația de slăbiciune și oboseală.

Problema este că atunci când hepatita alcoolică progresează, poate apărea insuficiența hepatică. De asemenea, hepatica alcoolică este asociată cu steatoza hepatică, ciroza și chiar riscul crescut de a dezvolta cancer hepatic.

Cum este diagnosticată și care este tratamentul hepatitei alcoolice?

Pentru a diagnostica hepatita alcoolică, medicul trebuie să știe exact cât alcool consumă pacientul în fiecare zi. În plus, solicită teste precum analizele de sânge, ecografiile hepatice sau alte teste imagistice.

Tratamentul constă în principal în renunțarea la alcool. Dacă acest lucru nu este suficient, corticosteroizii pot fi utilizați pentru a reduce inflamația. Poate fi necesar transplantul de ficat.

Ficat inflamat

Alcoolul este un drog foarte dăunător

Ceea ce trebuie să avem în vedere este că alcoolul este un drog foarte dăunător pentru organism. În plus, deoarece este un drog acceptat social, avem tendința de a-i minimiza efectul. Cu toate acestea, trebuie să încercăm să prevenim patologii precum hepatita alcoolică.

Pentru a face acest lucru, dacă beți alcool, încercați să faceți acest lucru cu moderație. De asemenea, dacă aveți hepatita C, amintiți-vă că alcoolul crește riscul unei boli hepatice mai grave. Există multe terapii și modalități de a elimina dependența de alcool.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.