Acasă » Rețete » Supa: cum să o faci cât mai sănătoasă
Supa: cum să o faci cât mai sănătoasă
· 8 iulie 2016
Pe lângă faptul că este o mâncare reconfortantă și versatilă, supa poate fi foarte utilă atunci când ești bolnav, deoarece este hrănitoare și hidratantă.
Pe lângă faptul că este reconfortantă, supa este o mâncare hrănitoare care poate avea numeroase beneficii dacă știi cum să o faci cât mai sănătoasă.
Ajungi acasă după o zi lungă… primul lucru pe care vrei să-l faci este o baie fierbinte, iar al doilea să mănânci ceva bun care să te revigoreze. Care este alegerea ideală? Supa!
În articolul de azi îți prezentăm beneficiile pe care le oferă supa și te învățăm cum să o faci cât mai sănătoasă.
Beneficiile supei pentru organism
Fie că ești bolnav, vrei să te încălzești sau să îți reunești familia la o masă delicioasă, supa este o opțiune excelentă. Iată câteva dintre avantajele sale:
Reprezintă o tradiție
Supa a fost întotdeauna unul dintre cele mai consumate preparate din întreaga lume. Știai că prima mențiune a acestui aliment datează încă din paleolitic? Gravurile din peșterile din Les Eyzies de Tayac din Franța par să ilustreze un grup de oameni care gătesc supă.
Dar nu este nevoie să te întorci atât de departe în timp. Îți amintești cu siguranță de propria copilărie când mama, bunica sau mătușa ta gătea o masă delicioasă pentru întreaga familie.
Este benefică pentru toată lumea
Bebeluși, copii, adulți, bătrâni… oricine are de câștigat de pe urma unei porții sănătoase de supă de legume! Acesta este un preparat reconfortant și o modalitate excelentă de te apăra de vremea rece.
Tocmai de aceea supa reprezintă primul fel de mâncare la cină. Ai putea spune chiar că acest preparat reunește părinți, copii și frați la masă.
Este hrănitoare
Din punct de vedere nutrițional, supa poate avea un conținut bogat de vitamine și proteine, trebuie doar să ști cum să o faci cât mai sănătoasă. În general include legume, dar poate conține și carne de vită, de pui, pește, tăiței și orez. Aceasta este o modalitate excelentă de a combina toate grupele alimentare principale într-un singur preparat.
Dacă ai febră, de exemplu, medicii îți recomandă să mănânci supă. Datorită conținutului său ridicat de lichid și minerale, acest aliment îți menține corpul hidratat.
Are puține calorii
Desigur, pentru a te bucura de acest beneficiu, trebuie să ști cum să faci o supă sănătoasă din apă și legume. Nu adăuga ingrediente bogate în grăsimi sau carbohidrați, cum ar fi pastele făinoase. Supele de legume au puține calorii în raport cu cantitatea consumată.
Supa este o alegere ideală pentru orice dietă săracă în calorii, deoarece aceasta potolește foamea și previne mâncatul între mese.
Este ușor de digerat
Întrucât ingredientele sale sunt în mare parte tăiate mărunt sau pasate, această mâncare este ușor de digerat. Aceasta este o opțiune minunată mai ales pentru copiii mici și oamenii în vârstă.
Este medicinală
O supă bună poate preveni răceala și gripa pe timp de iarnă. Cel mai recomandat sortiment în acest sens este supa de pui. Aceasta conține ingrediente antibacteriene și antiinflamatorii, fiind un remediu foarte puternic.
Este convenabilă ca preț
Supa este foarte ușor de preparat, iar ingredientele necesare sunt de cele mai multe ori deja în cămară sau bucătărie. Uneori nu este nevoie decât să faci un mic inventar al alimentelor din frigider și de pe rafturi, să adaugi puțină apă și gata. La masă!
Există mii de rețete de supă, iar unele dintre ele au o tradiție îndelungată, fiind concepute cu decenii în urmă de una dintre bunicile noastre. În cele ce urmează îți prezentăm o rețetă „de bază”, care îți va arăta cum să faci supa sănătoasă.
Există mai multe modalități de a prepara această mâncare:
Julienne
Numele rețetei vine de la modul în care tai legumele. Acesta este un preparat colorat, plin de vitamine, fibre și calciu.
Fierbe legumele în apă sau fiertură de carne până se înmoaie. Poți să adaugi orez și tăiței.
Supă cremă
Supa cremăconstă în pasarea ingredientelor în blender înainte de a le adăuga în oală. Poți să adaugi și puțin lapte. Unele persoane preferă să adauge griș.
Soté
Acest tip de supă poate fi combinat cu prima rețetă, deoarece după ce tai legumele poți să le călești în puțin ulei de măsline. Adaugă apoi apă sau zeamă de carne până fierb bine toate ingredientele.
Un singur ingredient
Această supă este preparată dintr-un singur ingredient tăiat julienne în bucăți mici sau pasat în blender. Poți folosi dovleac, roșii sau cartofi.
Supă rece
Aceasta este o rețetă perfectă pentru perioada verii și o soluție excelentă pentru iubitorii de supă care nu vor să aștepte să vină iarna pentru a savura mâncarea preferată. Ea poate fi preparată cu sfeclă sau castraveți pasați în blender. Fierbe ingredientele ca de obicei, dar lasă mâncarea să se răcească înainte de a o servi.
Să folosim sau nu cuburi concentrate?
Există mai multe opinii cu privire la folosirea cuburilor concentrate de legume sau carne în supă. Acestea conțin foarte multă sare, dar oferă un gust mai bun mâncărurilor (nu numai supei).
Unele persoane preferă să lase deoparte cuburile concentrate și să înlocuiască acea aromă deosebită cu legume procesate sau deshidratate. Poți să întrebi medicul ce este recomandat pentru tine în cazul în care suferi de hipertensiune sau probleme renale.
Liem, D. G., Toraman Aydin, N., & Zandstra, E. H. (2012). Effects of health labels on expected and actual taste perception of soup. Food Quality and Preference. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2012.02.015
Galloway, A. T., Fiorito, L. M., Francis, L. A., & Birch, L. L. (2006). “Finish your soup”: Counterproductive effects of pressuring children to eat on intake and affect. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2006.01.019
p>Aniversări, sărbători, cumetrii sau simple reuniuni familiale… Toate au loc de obicei în jurul mesei. Meniul este cu siguranță eroul acestor întruniri, iar unul dintre cele mai așteptate preparate pentru copii și adulți deopotrivă este desertul. Iată trei rețete de…
p>Dacă te confrunți cu probleme legate de menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate, încearcă aceste salate de ananas preparate cu diferite ingrediente, numai bune de consumate la cină. O alimentație echilibrată nu trebuie să însemne doar sacrificii, deoarece există o…
p>O cremă pentru prăjituri este foarte ușor de preparat, deoarece nu conține foarte multe ingrediente și nu implică etape lungi și complicate. Dimpotrivă, poți obține un rezultat foarte bun cu ușurință. Din acest motiv, multe persoane folosesc crema pentru a-și…
p>Secretul din spatele rețetelor de chipsuri din legume constă în alegerea legumei și a condimentelor. Cu toate că sunt foarte ușor de preparat, este important să știi ce opțiuni ai în materie de legume și condimente. Chipsurile pot fi mai…
p>În general, leguminoasele sunt asociate cu feluri de mâncare consumate în anotimpul rece, fiindcă acestea sunt utilizate, de exemplu, la prepararea supelor, a tocanelor, a zacuscăi, etc. Cu toate acestea, delicioasele salate de leguminoase constituie o variantă excelentă și revigorantă…
p>Ovăzul este un tip de cereale recomandat datorită conținutului său ridicat și variat de substanțe nutritive. Prin urmare, te invităm să descoperi 3 rețete delicioase cu ovăz ușor de preparat. Află în cele ce urmează cum să prepari brioșe, clătite…