Tratamente pentru infecții vaginale - Doza de Sănătate
 

Tratamente pentru infecții vaginale

În afară de o igienă personală corespunzătoare, ar fi bine să țineți cont și de alimentație, astfel încât aceasta să nu întrețină dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor. Vă sfătuim să nu consumați zahăr sau făină rafinată.
Tratamente pentru infecții vaginale
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Multe femei suferă frecvent de infecții vaginale și de toate manifestările neplăcute ale acestora, printre care mâncărime, usturime, iritații, frecvență urinară crescută și altele. Aceste probleme nu afectează doar calitatea vieții de zi cu zi, ci și relația cu partenerul. În acest articol veți descoperi cele mai bune tratamente pentru infecții vaginale.

Tratamente pentru infecții vaginale cu bicarbonat de sodiu

În cazul unei infecții, pH-ul vaginului se va schimba, devenind mai acid. O modalitate de a aduce această valoare la normal este aplicarea unui praf subțire de bicarbonat de sodiu direct pe labii. Astfel, veți împiedica răspândirea bacteriilor și a ciupercilor.

Nu uitați că, în general, nu este recomandat să folosiți geluri sau săpunuri obișnuite pentru zona intimă, mai ales în caz de infecții vaginale, deoarece acestea pot altera pH-ul normal. Puteți alege săpunuri organice, naturale, pe bază de glicerină sau ulei de cocos – sau și mai simplu, puteți amesteca puțin bicarbonat de sodiu cu apă fierbinte.

Tratamente pentru infecții vaginale cu bicarbonat de sodiu

Tratamente pentru infecții vaginale cu usturoi

Usturoiul este printre cele mai bune tratamente pentru infecții vaginale. Prin consumul de usturoi vă puteți crește rezistența organismului împotriva bolilor. Pentru combaterea infecțiilor vaginale, există și o modalitate mai directă.

Luați un cățel de usturoi, decojiți-l și înțepați-l cu o furculiță pentru a scoate nutrienții. Apoi introduceți usturoiul direct în vagin. Puteți înfășura usturoiul într-un tifon steril, care vă va ajuta să-l extrageți mai ușor la final.

Este recomandat să utilizați acest tratament înainte de a merge la culcare, timp de trei nopți la rând.

Tratamente pentru infecții vaginale cu usturoi

Spălături vaginale

Spălăturile vaginale se realizează cu ajutorul unei pompe sau al unui irigator din silicon. Se introduce lichidul în pompă, iar celălalt capăt, prevăzut cu o canulă din cauciuc, se introduce în vagin. Prin apăsarea pompei, lichidul va fi direcționat în corp.

Țineți așa câteva minute, apoi lăsați lichidul să curgă în vasul de toaletă. Aceste spălături trebuie să fie mereu călduțe, la temperatura corpului.

Ce se folosește pentru spălături?

  • Cimbru: Cimbrul este o plantă medicinală utilă pentru toate tipurile de infecții, deoarece are proprietăți antiseptice și ajută la dezinfectarea oricărei părți a corpului, fără a-i altera pH-ul. Folosiți o infuzie nu foarte concentrată.
  • Iaurt și sare marină: Din combinația celor două ingrediente rezultă un medicament foarte bun. Iaurtul ajută la menținerea florei vaginale sănătoase, iar sarea marină redă pH-ul normal și oferă minerale. Folosiți un amestec din 50% iaurt și 50% sare, foarte bine amestecat.
  • Oțet de mere nepasteurizat: Oțetul a fost folosit ca remediu pentru problemele feminine încă din antichitate datorită eficacității sale și a costului scăzut. Acesta luptă împotriva agenților patogeni. Nu uitați să alegeți întotdeauna un oțet fermentat, pe care îl găsiți mai greu în zilele noastre. Folosiți două linguri de oțet la un litru de apă.
  • Suplimente pentru flora bacteriană (Lactobacillus) administrate pe cale orală sau aplicate topic, amestecate cu puțină apă pentru a forma o pastă.

Alte tratamente pentru infecții vaginale

Trebuie să aveți grijă la alimentație, să renunțați la obiceiurile care nu vă fac bine și să urmați un tratament strict – dacă este nevoie, sub supraveghere medicală.

Este extrem de important să renunțați la consumul de zahăr și făină procesată. În plus, efectele pozitive vor apărea mai rapid dacă luați ulei de primula (Evening Primrose Oil) și Borago sub formă de capsule, care oferă un aport crescut de acizi grași omega-6.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.