8 remedii naturale pentru gingiile inflamate - Doza de Sănătate
 

8 remedii naturale pentru gingiile inflamate

Infecțiile bucale, o igienă orală inadecvată și anumite tratamente pot cauza inflamația gingiilor. Citește în continuare pentru a descoperi 8 remedii naturiste care pot combate această problemă de sănătate.
8 remedii naturale pentru gingiile inflamate
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Gingiile inflamate reprezintă o problemă răspândită cauzată de infecțiile bucale, o igienă orală inadecvată sau anumite tratamente. În general, inflamația gingiilor este însoțită de simptome ca sensibilitate la atingere, halitoză, sângerări și modificări ale texturii gingiilor. Prin urmare, multe persoane caută remedii naturale pentru gingiile inflamate.

Persoanele care au gingiile inflamate vor simți disconfort, în special atunci când mănâncă și se spală pe dinți. Deși această problemă de sănătate dispare de obicei pe cont propriu, persoanele afectate ar trebui să aplice diverse tratamente pentru a preveni complicațiile.

Vestea bună este că există numeroase trucuri care ne pot ajuta să ameliorăm inflamația gingiilor și durerea asociată. În articolul de azi vrem să îți prezentăm 8 dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru gingiile inflamate. Nu ezita să le încerci!

Remedii naturale pentru gingiile inflamate

1. Uleiul de cuișoare

Remedii naturale pentru gingiile inflamate precum uleiul de cuișoare

Uleiul de cuișoare prezintă compuși activi ce acționează asemenea unor agenți analgezici și antiinflamatori potenți, putând ameliora gingiile inflamate. Efectul său antibacterian reduce prezența microbilor ce cauzează infecții și combate respirația urât mirositoare.

Instrucțiuni

 • Umezește puțină vată cu ulei de cuișoare și tamponează regiunea afectată timp de 2-3 minute.
 • Aplică acest remediu de 2 ori pe zi.
 • O altă variantă este să combini 5 picături de ulei de cuișoare cu apă caldă și să folosești amestecul rezultat ca apă de gură.

2. Ceapa

Ceapa conține compuși antiseptici și antimicrobieni utili pentru a trata problemele orale precum gingiile inflamate. Pe lângă antioxidanți, acest aliment conține și compuși sulfuroși care ameliorează durerea și celelalte simptome cauzate de proliferarea microbilor la nivelul cavității bucale.

Instrucțiuni

 • Taie o bucată de ceapă crudă și mestec-o timp de câteva minute pentru a ameliora durerea.
 • Poți, de asemenea, să prepari suc de ceapă și să îl aplici direct pe gingie cu puțină vată.
 • Aplică acest tratament până ce inflamația dispare.

3. Extractul de vanilie

Remedii naturale pentru gingiile inflamate precum extractul de vanilie

Extractul de vanilie are proprietăți antiinflamatoare și calmante, fiind unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru gingiile inflamate și durerile dentare. Aplicarea acestui remediu inhibă dezvoltarea bacteriilor și ține în frâu mirosurile neplăcute.

Instrucțiuni

 • Înmoaie un bețișor cu vată în extract de vanilie și aplică lichidul direct pe gingiile inflamate.
 • Ca să ameliorezi rapid durerea, poți aplica acest remediu de până la 4 ori pe zi.

4. Cuburile de gheață

Aplicarea de cuburi de gheață pe gingii amorțește terminațiile nervoase care produc durere când se inflamează. Totodată, acest ingredient îmbunătățește circulația sanguină și accelerează vindecarea.

Instrucțiuni

 • Înfășoară mai multe cuburi de gheață într-o cârpă subțire și pune-le pe obraz, aproape de regiunea în care simți durere.
 • Masează-ți obrazul timp de 3 minute. Aplică acest tratament de 2 ori pe zi.

5. Lămâia

Lămâia pe lista de remedii naturale pentru gingiile inflamate

Zeama proaspătă de lămâie este printre cele mai eficiente și convenabile remedii naturale pentru gingiile inflamate. Compușii săi antibiotici combat infecțiile și creează o barieră protectoare împotriva bacteriilor care provoacă halitoză.

Instrucțiuni

 • Combină 3 linguri de zeamă proaspătă de lămâie cu apă călduță și utilizează amestecul pe post de apă de gură.
 • Aplică acest remediu de 3 ori în fiecare zi.

6. Sucul de afine

Sucul natural de afine conține o combinație puternică de ingrediente active antioxidante și antiinflamatoare, care pot îmbunătăți sănătatea orală. Nutrienții din componența acestuia reglează pH-ul salivei și inhibă dezvoltarea ciupercilor și a bacteriilor.

Instrucțiuni

 • Consumă o jumătate de pahar de suc de afine de 2 ori pe zi.

7. Merele

Merele sunt remedii naturale pentru gingiile inflamate

Merele sunt bogate în apă și substanțe antioxidante care, după ce sunt ingerate, îndepărtează reziduurile alimentare și bacteriile din cavitatea bucală. Aceste proprietăți sunt utile pentru a trata gingiile inflamate și a neutraliza respirația urât mirositoare.

Instrucțiuni

 • Taie un măr în mai multe felii și mestecă una după fiecare masă principală.
 • Dacă suferi de gingivită, aplică acest remediu de 4-5 ori pe zi.

8. Apa oxigenată

O apă de gură preparată cu apă oxigenată poate ține sub control gingivita și alte infecții care afectează sănătatea gingiilor. Acest produs are proprietăți antimicrobiene puternice care te ajută să faci față mai ușor infecțiilor.

Ingrediente

 • 2 linguri (20 ml) de apă oxigenată
 • ½ cană de apă

Instrucțiuni

 • Combină câteva linguri de apă oxigenată cu o jumătate de cană de apă obișnuită. Amestecă bine și apoi clătește-ți gura cu amestecul obținut timp de 2 minute, după ce te-ai spălat pe dinți.
 • Aplică acest remediu de 2-3 ori pe zi.

Folosește oricare dintre aceste remedii naturiste pentru gingiile inflamate, iar neplăcerile resimțite vor deveni de domeniul trecutului. Dacă simptomele persistă chiar și după câteva zile de la începerea tratamentului, consultă un medic dentist pentru a descoperi care este cauza problemei.

Sursa imaginii principale: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Diomedi Alexis, Chacón Eiiana, Delpiano Luis, Hervé Beatrice, Jemenao M. Irene, Medel Myriam et al . Antisépticos y desinfectantes: apuntando al uso racional. Recomendaciones del Comité Consultivo de Infecciones Asociadas a la Atención de Salud, Sociedad Chilena de Infectología. Rev. chil. infectol.  [Internet]. 2017  Abr [citado  2018  Oct  07] ;  34( 2 ): 156-174. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0716-10182017000200010&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182017000200010.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.