Tratament vitiligo: 8 opțiuni naturale - Doza de Sănătate
 

Tratament vitiligo: 8 opțiuni naturale

Deși medicii nu au descoperit încă un leac pentru vitiligo, avem la dispoziție mai multe rețete naturiste care pot reduce aspectul petelor și preveni pierderea pigmentului. Citește în continuare pentru a descoperi 8 asemenea remedii.
Tratament vitiligo: 8 opțiuni naturale

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Vitiligo este o boală cutanată cauzată de un dezechilibru al sistemului imunitar, împotriva căruia specialiștii recomandă un tratament cu produse naturiste.

Din cauza acestei boli, celulele responsabile de pigmentarea pielii sunt distruse, asemenea unor agenți patogeni.

Drept consecință, apar niște pete albe în regiunile lipsite de pigmenți. În articolul de azi îți prezentăm câteva remedii naturiste utile pentru un tratament vitiligo la tine acasă.

Câteva informații esențiale cu privire la vitiligo

Vitiligo poate fi cauzat de moștenirea genetică a pacientului

Această boală cutanată se poate declanșa oricând. Însă majoritatea pacienților care prezintă o predispoziție genetică pentru vitiligo experimentează primele simptome înaintea vârstei de 20 de ani.

Vitiligo este caracterizat de apariția unor urme și pete albe sau palide pe diferite porțiuni de piele. Acestea se pot întinde, dar își pot și menține mărimea constantă. De obicei, petele vor apărea pe ambele părți ale corpului.

Textura pielii nu este modificată, iar vitiligo nu este o boală contagioasă. Principalele consecințe negative ale acesteia sunt de natură estetică și psihică.

În aproape jumătate din cazurile de vitiligo, pacientul prezintă o predispoziție genetică de a dezvolta boala. Cu toate acestea, factori precum schimbările hormonale, stresul și anumite probleme de sănătate foarte grave pot declanșa vitiligo.

Există două tipuri de vitiligo

Vitiligo simetric

Aceasta este forma cea mai frecventă, fiind caracterizată de apariția unor leziuni fără pigmenți pe ambele părți ale corpului, în regiuni aproximativ identice. Acest tip de vitiligo afectează în principal:

 • Fața
 • Degetele
 • Axilele
 • Genunchii
 • Pelvisul

Leziunile apar frecvent în regiunile enumerate anterior deoarece ele prezintă „granițe” între două tipuri de piele (pleoape, marginile buzelor, urechile, etc.).

Vitiligo segmentat

Vitiligo poate fi clasificat în 2 tipuri

Această formă de vitiligo este mai puțin răspândită și apare doar pe o parte a corpului. După apariția leziunilor, boala progresează câteva luni (cel mult șase), apoi se stabilizează. Doar un număr mic de pacienți experimentează o recidivare sau expansiune a bolii mai târziu.

Produse naturale pentru un tratament vitiligo

Deși nu există încă un leac medicamentos pentru vitiligo, avem la dispoziție anumite rețete naturiste care pot ameliora aspectul petelor și chiar preveni pierderea pigmenților. Printre alimentele utile care pot face parte dintr-un tratament pentru combaterea vitiligo se numără:

Castravetele

Castravetele este bogat în vitaminele B și C și este celebru datorită proprietăților sale care hidratează pielea. Acesta este motivul pentru care castravetele este deseori inclus în tratamentele cosmetice din comerț.

Printre altele, castravetele facilitează albirea dermei, reduce prezența ridurilor, înmoaie pielea sensibilă și echilibrează tenul uleios. Acest aliment îți este util și dacă suferi de psoriazis sau vitiligo.

Te-ar putea interesa și

Remedii naturiste pentru vitiligo

Busuiocul

Poți ameliora simptomele produse de vitiligo cu diverse plante

Busuiocul poate fi folosit într-un tratament împotriva vitiligo deoarece elimină treptat petele de pe piele. Frunzele acestei plante stimulează producția de melanină și promovează echilibrarea pigmentării naturale.

Pentru a profita la maxim de beneficiile oferite de busuioc, este indicat să îl combini cu puțină zeamă de lămâie. Însă este posibil ca rezultatele dorite să apară abia la câteva luni de la încorporarea busuiocului în dietă.

Kiwi

Datorită proprietăților sale și a nutrienților din componența sa, kiwi reprezintă un aliment excelent pentru un tratament vitiligo. Pentru a profita de beneficiile sale, încorporează-l în dieta ta zilnică.

Poți servi kiwi la micul dejun, ca gustare la mijlocul dimineții sau ca desert după prânz sau cină. Fiind foarte delicios, poți include kiwi în diverse smoothie-uri împreună cu alte fructe.

Kiwi amplifică mijloacele naturale de apărare ale organismului și fortifică sistemul imunitar. Cu alte cuvinte, acest fruct împiedică sistemul imunitar să atace celulele care produc pigmenți.

Căpșunile

Poți combate vitiligo cu o mână de căpșuni

Deoarece vitiligo este cauzat de un sistem imunitar slăbit, este important să consumi alimente care fortifică mijloacele naturale de apărare ale organismului. Căpșunile sunt foarte utile în acest scop.

Acest fruct mic și delicios este bogat în vitamine, inclusiv vitamina C, care este cunoscută datorită proprietăților sale antivirale și antibacteriene. Din acest motiv, te sfătuim să mănânci căpșuni de mai multe ori pe săptămână.

Năutul

Această leguminoasă este bogată în aminoacizi și vitamine care stopează distrugerea celulelor responsabile de pigmentare. De asemenea, năutul stimulează producția de melanină. Poți să îl incluzi în diverse preparate, inclusiv în humus, supe sau tocane.

Piperul negru

Și piperul negru este util pentru a combate vitiligo

Piperul negru este benefic atât pentru sănătatea internă, cât și pentru cea externă. Pe lângă utilizarea acestuia pentru a asezona diverse preparate, te sfătuim să aplici piperul negru pe porțiunile de piele afectate de vitiligo. Iată o rețetă utilă:

Ingrediente

 • 1 vârf de cuțit de piper negru măcinat
 • 1 linguriță (5 g) de ulei de măsline extravirgin

Instrucțiuni

 • Pune piperul negru într-un castron și toarnă uleiul de măsline peste acesta.
 • Amestecă până obții o pastă. Aplică pasta pe porțiunile de piele acoperite cu pete albe.
 • Lasă remediul să acționeze o oră și jumătate, apoi clătește-te cu apă caldă.
 • Aplică acest remediu de cel puțin două ori pe zi, timp de o lună.

Papaya

Acest fruct tropical delicios este excelent pentru a trata diverse probleme cutanate, inclusiv psoriazisul și vitiligo. Pentru a profita de beneficiile sale, taie o bucată de papaya și freacă regiunile afectate cu interiorul fructului.

Aplică acest remediu în fiecare noapte înainte de culcare, fără a te clăti cu apă. Poți, de asemenea, să bei suc de papaya sau să incluzi acest fruct în smoothie-uri pentru a accelera procesul de vindecare.

Argila roșie

Poți achiziționa argilă roșie din orice plafar sau o poți procura direct de pe albiile anumitor râuri. Acest ingredient este bogat în cupru, care reface pigmentarea porțiunilor de piele acoperite cu pete albe.

Ingrediente

 • 1 lingură (15 g) de argilă roșie
 • 1 lingură (10 g) de ghimbir ras

Instrucțiuni

 • Pune argila roșie într-un castron și amestec-o cu ghimbirul ras.
 • Aplică remediul obținut pe regiunea vizată cel puțin o dată pe zi.
 • Lasă remediul să acționeze două ore, apoi clătește-te cu apă.
 • Aplică remediul în fiecare zi, timp de o lună.

Nu ezita să încerci remediile naturiste prezentate în acest articol!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Fitzpatrick TB. (2014). Vitiligo treatments.
  avrf.org/treatments-products/vitiligo-treatments.html
 • Mahesh S, et al. (2017). Homeopathic treatment of vitiligo: A report of fourteen cases. DOI:
  10.12659/AJCR.905340
 • Mayo Clinic Staff. (2017). Vitiligo.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/vitiligo/diagnosis-treatment/drc-20355916
 • Parsad D, et al. (2003). Effectiveness of oral Ginkgo biloba in treating limited, slowly spreading vitiligo.
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12780716

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.