Fortifică-ți părul cu un balsam de păr natural - Doza de Sănătate
 

Fortifică-ți părul cu un balsam de păr natural

Oțetul de mere oferă numeroase beneficii pentru păr și frumusețe. Pe lângă abilitatea sa de a restaura luciul natural al părului, acest produs luptă împotriva infecțiilor bacteriene și fungice, motiv pentru care este un remediu excelent împotriva mătreței.
Fortifică-ți părul cu un balsam de păr natural

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Produsele de îngrijire a părului pe care le numim balsamuri sunt disponibile pe piață de mult timp și au fost incluse în rutinele de înfrumusețe a milioane de femei din toată lumea. Șamponul curăță și reîmprospătează podoaba capilară, dar acest produs trebuie completat cu un balsam de păr natural.

Atunci când te speli pe cap, îndepărtezi excesul de sebum, celulele moarte și impuritățile acumulate în păr. Însă acest proces lasă foliculii ușor inflamați, părul fiind astfel vulnerabil degradării cauzate de radicali liberi sau căldură.

Rolul balsamului pe care îl aplici ulterior este să ofere părului nutrienți esențiali și să reducă deteriorarea. Din fericire, acest produs este ușor de achiziționat și există diverse sortimente pentru care poți opta în funcție de nevoile tale.

Însă dacă vrei să economisești bani și preferi produse 100% naturale, ai la dispoziție numeroase balsamuri de păr foarte eficiente, care îți oferă aceleași beneficii ca produsele din comerț. Vrei să afli care sunt acestea?

Un balsam de păr natural pe bază de oțet de mere

Oțet de mere folosit ca balsam de păr natural

Următorul balsam de păr natural are la bază oțet de mere. Am vorbit despre proprietățile uimitoare ale oțetului de mere în multe alte articole, acest produs având numeroase utilizări casnice.

Ceea ce poate nu știai este faptul că oțetul de mere poate fi aplicat pe păr în locul balsamurilor comerciale, ce deseori conțin chimicale periculoase. Mai mult, pe lângă faptul că poate face părul moale și să-l descâlcească, oțetul de mere oferă anumite beneficii care, fără îndoială, îi dovedesc utilitatea în detrimentul altor produse.

Luptă împotriva mătreții

Grație proprietăților sale antifungice și antibacteriene, oțetul de mere este o modalitate excelentă de a reduce prezența ciupercii care produce mătreața. În plus, acest produs ameliorează senzația mâncărime și iritația scalpului.

Redă pH-ul natural al părului

Păr încâlcit

Dereglările pH-ului părului pot cauza probleme, cum ar fi un scalp prea uleios sau prea uscat. Din păcate, există numeroși factori care pot cauza acest dezechilibru, conferind părului un aspect fragil. Oțetul de mere reface imediat nivelul normal de pH, care trebuie să fie între 4 și 5,5.

Conservă uleiurile naturale ale părului

Foliculii de păr joacă un rol esențial în conservarea uleiurilor naturale ce mențin părul sănătos și strălucitor. Elementele din compoziția oțetului de mere susțin regenerarea foliculilor, ajutându-i să rețină uleiurile naturale fără a cauza alte schimbări.

Stimulează creșterea părului

Tânără care folosește balsam de păr natural

Aplicat direct pe scalp, oțetul de mere îmbunătățește fluxul sanguin către rădăcinile firelor de păr, stimulând creșterea naturală a acestora. Mai mult, acest produs elimină microorganismele care pot afecta negativ foliculii.

Tratează vârfurile despicate

Dacă este aplicat pe cap în mod consecvent, oțetul de mere va îmbunătăți calitatea părului și va reduce apariția vârfurilor despicate, care sunt foarte inestetice.

Cum se poate prepara un balsam de păr natural cu oțet de mere?

Păr spălat cu balsam de păr natural

Ai nevoie de oțet de mere 100% natural, acest sortiment oferind cele mai multe beneficii posibile. Oțetul de mere 100% natural este supus unor procese de rafinare diferite față de celelalte sortimente, vitaminele, fibrele și oligoelementele din compoziția acestui produs fiind perfect conservate.

Deși acest balsam de păr natural are un miros slab, el va dispărea pe măsură ce părul se usucă.

Ingrediente

 • 4 linguri de oțet de mere
 • 1 cană de apă
 • 1 sticlă cu pulverizator

Indicații

 • Diluează oțetul de mere în apă și fierbe amestecul la foc mic timp de 20 de minute.
 • Când este gata, ia amestecul de pe foc și lasă-l să se răcească timp de 30 de minute.
 • Toarnă lichidul într-o sticlă cu pulverizator pentru a-l putea aplica.

Mod de aplicare

 • Spală-te pe cap cu șamponul tău obișnuit, iar apoi pulverizează pe păr balsamul natural preparat.
 • Masează ușor balsamul pe scalp cu mișcări circulare.
 • Lasă balsamul să acționeze pentru câteva minute, apoi clătește-te.
 • Poți utiliza acest balsam de păr natural în fiecare zi. Pentru cele mai bune rezultate posibile, aplică-l de cel puțin trei ori pe săptămână.

Dacă părul tău este prea uleios, prepară-ți un balsam mai concentrat, mărind cantitatea de oțet de mere utilizată. Însă ai grijă să nu aplici niciodată oțet de mere direct pe păr fără a-l dilua în prealabil, acest produs fiind foarte agresiv în stare pură.

Include acest balsam de păr natural pe bază de oțet de mere în rutina ta de înfrumusețare, iar podoaba ta capilară va fi mai strălucitoare și mai sănătoasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Bunick CG, et al. (2012). Chemical burn from topical apple cider vinegar DOI:
  dx.doi.org/10.1016/j.jaad.2011.11.934
 • Dias MFRG, et al. (2014). The shampoo pH can affect the hair: Myth or reality? DOI:
  10.4103/0974-7753.139078
 • Liu F-Z, et al. (2011). Analysis of nutritional components of fruit vinegar.
  en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-ZGTW201106024.htm
 • Nilgün HB, et al. (2014). Functional properties of vinegar. DOI:
  10.1111/1750-3841.12434

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.