Volumul corpuscular mediu: ce înseamnă?
 

Volumul corpuscular mediu: ce înseamnă?

Volumul corpuscular mediu este legat de mărimea globulelor roșii. Citiți mai departe și aflați de ce această valoare este importantă și ce se întâmplă atunci când este modificată.
Volumul corpuscular mediu: ce înseamnă?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Volumul corpuscular mediu (MCV) este o valoare sau un parametru al sângelui legat de volumul mediu al globulelor roșii. Se estimează printr-un examen care poate face parte dintr-o analiză sau un studiu mai complex.

Acest test este simplu și nu necesită nicio pregătire specială, deși uneori este necesar ca pacientul să nu fi mâncat nimic înainte. Rezultatele analizei pot indica dacă volumul corpuscular mediu este mare sau scăzut.

A ști dacă valoarea este alterată este esențial în diagnosticul unor afecțiuni ale sângelui, cum ar fi anemia. Totuși, acest lucru nu poate fi luat în considerare izolat.

Ce este volumul corpuscular mediu și la ce folosește?

În sânge, există trei tipuri de corpusculi:

 • Globule roșii: numite și eritrocite sau celule roșii
 • Globule albe: sau leucocite
 • Trombocite

Celulele roșii sunt responsabile de transportul oxigenului de la plămâni către diferitele țesuturi ale corpului și transportul dioxidului de carbon în direcția opusă. Dacă celulele roșii din sânge sunt prea mici sau prea mari, poate exista o tulburare.

Din acest motiv, sunt efectuate analize, cum ar fi volumul corpuscular mediu (MCV). În cadrul acestei analize, se estimează dimensiunea medie a eritrocitelor, al căror diametru normal ar trebui să fie între 6 și 8 microni (µm). Aceasta este o măsură a lungimii egală cu o milionime dintr-un metru.

Volumul corpuscular mediu permite confirmarea sau excluderea diagnosticului de anemie sau alte probleme de sănătate. La solicitarea medicului, pacientul poate face această analiză dacă prezintă anumite simptome, precum paloare, vânătăi, oboseală fără cauza aparentă, extremități reci sau sângerări neobișnuite.

Globule roșii în sânge
Celulele roșii din sânge trebuie să fie modelate și dimensionate corespunzător pentru a-și face treaba. Dacă acești parametri sunt modificați, poate exista un anumit tip de anemie.

Pregătire, procedură și riscuri

Testul de sânge pentru măsurarea volumului corpuscular mediu nu necesită nicio pregătire specială. Vi se poate cere să nu mâncați cu câteva ore înainte, deoarece puteți face simultan și alte analize, cum ar fi trigliceridele sau nivelul colesterolului.

În ceea ce privește procedura, aceasta este următoarea:

 1. Un profesionist în domeniul sănătății ia o probă de sânge dintr-o venă, de obicei din braț.
 2. Sângele este pus într-o eprubetă. Cantitatea va depinde de analizele efectuate.

Unii oameni pot experimenta o oarecare nervozitate în acest moment. De asemenea, pot simți disconfort. Procedura este rapidă și cu risc scăzut.

Odată extrasă proba, aceasta este dusă la laborator, unde volumul corpuscular mediu poate fi măsurat cu diferite aparate care analizează modificările unui curent electric sau ale unei emisii de lumină.

Ce înseamnă rezultatele?

VCM este un volum, prin urmare este exprimat în unități de capacitate. Dar, deoarece corpusculii sunt atât de mici, măsurarea se face în fentolitri (fL), adică 10 -15 litri.

Valoarea normală a volumului corpuscular mediu ar trebui să fie între 80 și 100 fL. Un VAW normal poate însemna că nu există nicio tulburare. Totuși, este posibil să existe două populații de globule roșii: unele mari și altele mici.

Nivelurile modificate ale volumului corpuscular mediu pot indica o problemă de sănătate, dar nu întotdeauna. VAW se modifică odată cu vârsta sau este influențat de activitatea fizică, dietă, medicamente și menstruație.

Conform cercetărilor, media variază ușor în diferite zone geografice, motiv pentru care laboratoarele trebuie să ajusteze valorile în funcție de populația cu care lucrează.

Volum corpuscular mediu scăzut

Dacă rezultatele arată celule roșii mai mici decât normal, este vorba despre un semn al diferitelor patologii:

Volum corpuscular mediu mare

Dacă rezultatele arată că celulele roșii sunt mai mari decât în mod normal, pot exista următoarele:

 • Anemie pernicioasă sau megaloblastică
 • Lipsa vitaminei B12
 • Acid folic scăzut
 • Tulburări hepatice
 • Probleme ale măduvei osoase
 • Hipotiroidism
 • Sindroame mielodisplazice
Volumul corpuscular mediu

Ce se întâmplă dacă există modificări ale volumului corpuscular mediu?

Testul de volum corpuscular mediu poate face parte dintr-o hemoleucogramă completă. Cu toate acestea, VAW singur nu este suficient pentru diagnostic.

De fapt, pentru a confirma că este vorba de anemie sau altă patologie, medicul trebuie să observe numărul total de globule roșii și valorile concentrației hemoglobinei. El va revizui, de asemenea, istoricul medical al pacientului.

Alte teste, cum ar fi hemoglobina corpusculară medie sau HCM, pot fi și ele necesare. Prin urmare, fără un diagnostic complet și precis, tratamentul nu ar trebui să continue.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Aixalá M. Anemia microcítica-hipocrómica: anemia ferropénica versus b talasemia menor Acta Bioquímica Clínica Latinoamericana. 2017; 51(3) 291-305.
 • Aranda Torrelio E. El hemograma como instrumento diagnóstico básico en pediatría. Rev. bol. ped. 2011;  50 (2): 139-146.
 • Comité Nacional de Hematología, Oncología y Medicina Transfusional y Comité Nacional de Nutrición. Deficiencia de hierro y anemia ferropénica. Guía para su prevención, diagnóstico y tratamiento. Arch Argent Pediatr. 2017; 115 (Supl 4): s68-s82.
 • Conde Royo D, Valenciano Martínez S. Protocolo diagnóstico de las anemias microcíticas, normocíticas y macrocíticas. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. 2020; 13(21): 1216-1219.
 • Montealegre A, Lozano A. Esferocitosis congénita de presentación neonatal, reporte de un caso. 2014; 17(1): 35-39.
 • Vásquez-Velásquez C, Fano D, Aguilar-Cruces L, et al. El volumen corpuscular medio alto se asocia con un aumento de los glóbulos blancos en el embarazo. Revista Peruana de Investigación Materno Perinatal. 2019; 8 (3): DOI https://doi.org/10.33421/inmp.2019159.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.