Logo image
Logo image

3 modalități de a prepara orez acasă

4 minute
3 modalități de a prepara orez acasă
Ultima actualizare: 07 ianuarie, 2023

Orezul este unul dintre cele mai vechi ingrediente de bază din întreaga lume. Acest aliment este ieftin și foarte util în bucătărie. Orezul poate fi consumat ca garnitură pentru carne sau pește, dar și ca fel principal. În articolul de astăzi îți prezentăm trei modalități de a prepara orez care sigur vor fi pe placul tuturor invitaților la masă.

1. Una dintre cele mai simple modalități de a prepara orez

Prepararea unui pilaf simplu poate fi mai complicată decât pare. Orezul nu trebuie să se lipească de cratiță și trebuie să aibă o textură perfectă. Rezultatele și modul de gătire depind de tipul de orez folosit (există peste 2000 de feluri).

Ingrediente

  • 4 lingurițe de sare (20 g)
  • 2 căni de orez (400 g)
  • 4 căni de apă clocotită (1 l)
  • 2 linguri de ulei de măsline (20 g)

Îți recomandăm și: 

Care este cel mai bun mod de a consuma orez?

Mod de preparare

Some figure
  1. Încinge uleiul în cratiță și adaugă orezul.
  2. Amestecă până când orezul devine transparent. 
  3. Adaugă apa clocotită și sarea, apoi amestecă.
  4. Acoperă vasul și lasă orezul să fiarbă la foc mic timp de 17 – 20 de minute. 
  5. Lasă-l să stea 5 minute deoparte înainte de a-l servi în farfurii.

Orezul alb merge bine cu carne, pește, legume și este un ingredient excelent în salate. Pentru un plus de savoare, poți adăuga usturoi pisat sau ceapă sau poți înlocui apa cu supă de legume sau de pui.

2. Orez cu lămâie

Iată una dintre cele mai interesante modalități de a prepara orez la tine acasă. Pilaful cu lămâie se potrivește cu tot felul de preparate.

Ingrediente

  • Sare (după gust)
  • Zeama a două lămâi (20 ml)
  • ½ cană de coriandru tocat (50 g)
  • 2 linguri de ulei de măsline (20 g)
  • ½ linguriță de pudră de curry (3 g)
  • 1 linguriță de ghimbir ras (5 g)
  • 2 căni de orez alb fiert (400 g)
  • 1 linguriță de semințe de muștar (10 g)
  • ½ cană de fructe oleaginoase (nuci, migdale etc.) (100 g)

Mod de preparare

  1. Pune uleiul în tigaie. După ce s-a încins, adaugă semințele de muștar, nucile, ghimbirul și curry. Amestecă încontinuu preț de două minute.
  2. Adaugă orezul fiert și zeama de lămâie și amestecă bine. Lasă amestecul să fiarbă 3 – 4 minute sau până când se încinge orezul.
  3. Adaugă puțin coriandru și servește.

3. Risotto cu ciuperci

Some figure

Risotto este o mâncare de orez originară din Italia care a devenit cunoscută și apreciată în întreaga lume. Pentru această rețetă, este recomandat să folosești orez cu bob rotund, deoarece conține o cantitate mare de amidon, ceea ce înseamnă că se combină excelent cu multe alimente.

Așa cum bine știm, risotto are o consistență foarte cremoasă. Spre deosebire de pilaful uscat, care absoarbe apa,  risotto permite adăugarea sau eliminarea treptată a lichidelor.

Ingrediente

  • 1 ceapă (40 g)
  • 2 căni de orez (400 g)
  • Ulei de măsline (după gust)
  • Sare și piper (după gust)
  • ½ pachet de unt (50 g)
  • ½ cană de vin alb (50 ml)
  • Parmezan ras (după gust)
  • 1½ litru de supă de legume (țelină, morcov, ceapă și usturoi)
  • 2 căni de ciuperci. Poți folosi orice tip de ciuperci dorești. (400 g)

Te-ar putea interesa și:

Rețete de supe gustoase de legume

Mod de preparare

  1. Prepară supa de legume. Adaugă doi litri de apă într-o cratiță. Adaugă țelina, ceapa, morcovul și usturoiul tăiate în bucăți mari. Presară sare și lasă ingredientele să fiarbă la foc mic timp de 35 – 40 de minute. Pune amestecul deoparte.
  2. Curăță și taie ciupercile. Rumenește-le puțin în tigaie cu ulei de măsline și puțin usturoi. Dă deoparte.
  3. Taie ceapa cubulețe. 
  4. Într-o tigaie mare, adaugă puțin ulei de măsline și ceapa. După ce aceasta devine transparentă, adaugă unt și amestecă bine.
  5. Adaugă orezul și lasă-l să se călească ușor timp de 2 -3 minute.
  6. Toarnă vin alb și lasă-l să se evapore, amestecând constant.
  7. Adaugă ciupercile, un polonic de supă și amestecă continuu cu mișcări circulare.
  8. După ce supa s-a absorbit complet, adaugă un alt polonic plin și continuă să amesteci. Repetă procedeul de câteva ori.
  9. După ce orezul este gata (fierbe-l bine, pentru aproximativ 17 minute), ia-l de pe foc și adaugă o porție generoasă de unt și de parmezan.
  10. Amestecă bine și servește.

Tu ce zici? Pentru care dintre cele trei modalități de a prepara orez vei opta?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.