7 alimente care cresc acidul uric
Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila
Când acidul uric crește în sânge, provoacă apariția artritei sau gutei, potrivit acestui raport al Clinicii Mayo. Acumulându-se în lichidul prezent în articulații, provoacă inflamație și durere, afectând în principal degetele de la picioare și gleznele. Există alimente care cresc acidul uric?
Unele alimente conțin cantități mari de purine care cresc nivelul de acid uric din sânge. Prin urmare, efectuarea analizelor de sânge și adoptarea unei alimentații echilibrate previne această problemă.
Alimente care cresc acidul uric
1 – Fructe de mare
Sunt alimente bogate în purine, așa că ar trebui să fie incluse mai rar în dietă dacă aveți acidul uric ridicat. În acest grup se încadrează: crabii, creveții, stridiile și scoicile. Acest lucru este precizat în acest studiu realizat de Spitalul Universitar din Burgos (Spania).
Aceste produse nu trebuie consumate nici proaspete, nici conservate. În plus, alimentele afumate cresc și mai mult acidul uric în sânge.
2 – Carne roșie
Este unul dintre alimentele care contribuie cel mai mult la creșterea acidului uric, așa cum sugerează studiul din paragraful anterior. Dacă aveți niveluri ridicate, ar trebui să o evitați complet. Carnea de porc și vită au un procent mare de purine.
Recomandăm: Ceaiuri pentru scăderea acidului uric
3 – Leguminoase
Lintea, năutul și fasolea se remarcă prin concentrația mare de purine. Prin urmare, persoanele cu acidul uric ridicat ar trebui să-și limiteze aportul la una sau două porții pe săptămână.
4 – Unele legume
Unele legume ar trebui consumate cu moderație. Printre acestea se numără sparanghelul, ciupercile, conopida, spanacul, ridichile și prazul.
5 – Băuturi alcoolice
Berea este mai dăunătoare decât fructele de mare și carnea pentru persoanele cu acid uric ridicat. Crește producția nivelurilor sale în organism și îl face dificil de eliminat. Experții în domeniu recomandă evitarea berii dacă suferiți de gută. Acest lucru este afirmat în acest studiu realizat de Spitalul Clinic din Valladolid (Spania).
6 – Băuturi dulci și produse de patiserie dulci
Sucurile de fructe și sucurile comerciale care conțin sirop de porumb vor stimula producția de acid uric. De asemenea, fursecurile dulci, dulciurile și produsele de patiserie industriale înrăutățesc problema.
7 – Cafea
Cafeaua consumată în exces poate fi dăunătoare, așa cum se arată în acest raport al Societății Spaniole de Reumatologie.
Simptome ale acidului uric ridicat
Conform informațiilor oferite de Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite, atunci când nivelul de acid uric este foarte ridicat, cele mai frecvente simptome sunt, printre altele:
- Durere la degetul mare
- Durere severă și umflare la nivelul articulațiilor
- Dificultate la urinare
- Tahicardie
- Durere de genunchi
- Oboseală
- Noduli tari la nivelul articulațiilor
Medicul vă va prescrie un tratament care ar trebui să includă modificări în alimentație.
Tratamente
- Durerea este enervantă, dar există măsuri care pot atenua problema. De exemplu, aplicarea de comprese reci pe articulațiile dureroase este o recomandare făcută în acest studiu realizat de Universitatea din Las Américas (Chile).
- De asemenea, medicul poate prescrie antiinflamatoare nesteroidiene.
- Medicul poate recomanda medicamente la în doze mici, care pot fi crescute în timp.
- Durata tratamentului poate fi între 6 și 12 luni.
- În această perioadă, ar trebui să aveți grijă de alimentație și să faceți exerciții fizice de intensitate ușoară până la moderată, dar cu regularitate.
Citiți mai mult: Dieta în hiperuricemie: aspecte esențiale
Un exemplu de dietă pentru scăderea acidului uric
Dieta trebuie sa conțină proteine din ouă și lactate. Acestea din urmă sunt foarte recomandate, conform acestui studiu realizat de Colegiul de Medicină din Hyogo (Japonia). Poate fi inclusă carnea de iepure, deoarece este carnea cu cel mai mic conținut de grăsimi. Are o concentrație scăzută de purine.
Mic dejun
- 1 pahar de lapte degresat
- 2 felii de pâine integrală
Mijlocul dimineții
- 1 banană
Masa de prânz
- Gnocchi cu sos natural de roșii
- Biban la grătar
- Cremă de zahăr ars
Gustare de după-amiază
- Pepene verde
Masa de seară
- Șnițel de vinete la cuptor
- Salată de roșii, morcovi și busuioc
Proteinele, legumele, fructele și cerealele trebuie să fie echilibrate. Astfel, va exista un conținut scăzut și proporțional de grăsimi. Amintiți-vă: articolul are scop informativ, în niciun caz nu ține locul consultării unui medic.
Aveți grijă de sănătate. Este cea mai importantă comoară pe care o avem!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Álvarez-Lario, B., & Alonso-Valdivielso, J. L. (2014). Hiperuricemia y gota: el papel de la dieta. Nutricion Hospitalaria. 29 (4), 760-770. https://scielo.isciii.es/scielo.php?
- Ayoub-Charette, S., Liu, Q., Khan, T. A., Au-Yeung, F., Blanco Mejia, S., de Souza, R. J, Wolever, T., Leiter, L. A., Kendall, C., & Sievenpiper, J. (2019). Important food sources of fructose-containing sugars and incident gout: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. 9 (5): e024171. https://bmjopen.bmj.com/content/9/5/e024171.info
- George, C. & Minter, D. A. Hyperuricemia.[Updated 2023 Feb 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatePearls Publishing. 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459218/
- Jakše, B., Jakše, B., Pajek, M. & Pajek, J. (2019). Uric acid and plant-based nutrition. Nutrients, 11(8), 1-15. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/8/1736/htm
- Kakutani-Hatayama, M., Kadoya, M., Okazaki, H., et al. (2017). Nonpharmacological management of gout and hyperuricemia: hints for better lifestyle. American Journal of Lifestyle Medicine, 11 (4), 321-329. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1559827615601973
- Keller, S. (s.f.). Gota. Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-de-los-huesos,-articulaciones-y-m%C3%BAsculos/artritis-por-pirofosfato-c%C3%A1lcico-y-gota/gota
- Mayo Clinic. (25 de junio de 2022). Dieta para la gota: qué cosas están permitidas y cuáles no. https://www.mayoclinic.org/es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gout-diet/art-20048524
- Medline Plus. (30 de abril de 2023). Ácido úrico en la sangre. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000422.htm
- My Health Alberta. (8 de setiembre de 2022). Diet and gout. https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=ty2036&lang=en-ca
- Nieradko-Iwanicka, B. (2021). The role of alcohol consumption in pathogenesis of gout. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1-9. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2021.1911928
-
Pontón, R. A. (2010). Enfermedades relacionadas con la nutrición. Errores congénitos. Invenio: Revista de investigación académica, (24), 147-166. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3394350
- Rho, Y. H., Zhu, Y., & Choi, H. K. (2011). The epidemiology of uric acid and fructose. Seminars in Nephrology. 31 (5): 410-419. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3197219/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.