6 accesorii utile ca să mergi cu bicicleta în siguranță
 

6 accesorii utile ca să mergi cu bicicleta în siguranță

Mersul cu bicicleta este o opțiune excelentă pentru transport, pentru a ne distra și pentru a face mișcare. Îți prezentăm 6 accesorii ideale pentru a merge în siguranță cu bicicleta!
6 accesorii utile ca să mergi cu bicicleta în siguranță
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Aproape toată lumea merge sau a învățat să meargă cu bicicleta. Unii o fac ca sport, alții pentru recreere. Adesea, este un mijloc de a merge de acasă la serviciu, de a vizita o persoană dragă, etc. Cu toate acestea, una dintre marile probleme din multe orașe este că nu toată lumea se preocupă de integritatea celorlalți. De aceea, îți prezentăm accesorii utile ca să mergi cu bicicleta în siguranță.

Deși în multe țări există preocupare pentru siguranța rutieră, în altele bicicliștii nu sunt deloc protejați de lege. Există chiar și oameni care refuză să folosească accesoriile de protecție din motive estetice.

6 accesorii utile ca să mergi cu bicicleta în siguranță

Mersul cu bicicleta ne aduce multe beneficii, deoarece este sănătos, distractiv și util. Putem profita de toate aceste avantaje în siguranță.

1. Casca

Casca este unul dintre accesoriile esențiale pentru siguranța pe bicicletă. Este important să alegem una care să fie confortabilă și care să ni se potrivească bine.

O cască nepotrivită se poate desprinde în cazul unui accident. S-a dovedit că folosirea căștii reduce șansa de accidentare, minimizează severitatea acesteia și poate preveni decesul.

Persoane care știu cum să mergi cu bicicleta în siguranță

2. Vesta reflectorizantă

Una dintre cele mai importante măsuri de securitate atunci când mergem pe bicicletă este să ne facem vizibili. De aici și importanța vestei reflectorizante, mai ales când afară se întunecă.

În acest fel, nu vom trece neobservați de șoferi . Pentru șoferii de autovehicule, bicicliștii sunt un pericol când vizibilitatea este slabă.

Alte accesorii de care putem lua în considerare sunt următoarele:

  • Îmbrăcăminte fluorescentă
  • Benzi reflectorizante
  • Ochi de pisică pentru pedale

3. Luminile

Adăugarea de lumini bicicletei este ideală. Se recomandă folosirea luminilor LED, care rezista mai mult decât cele convenționale și care se reîncarcă cu un cablu USB.

Luminozitatea îi va face pe șoferi și pietoni să conștientizeze prezența bicicliștilor. Cele mai multe accidente au loc noaptea, când bicicliștii nu au lumini.

Trebuie să le așezăm atât în față, cât și în spate, după cum urmează:

  • Fața: luminile trebuie sa fie albe sau galbene, ceea ce ne va permite să iluminam drumul în întuneric.
  • Spate: stopurile trebuie să fie roșii, pentru a-i avertiza pe cei care vin din urmă și a nu-i orbi. Lumina poate fi intermitentă.

4. Claxonul

Pentru unii oameni poate părea o jucărie pentru copii, dar este un element vital pentru prevenirea accidentelor. Folosirea claxonului cu ceva timp în avans îi poate avertiza pe alții cu privire la apropierea bicicletei.

Se aplică atât celorlalte vehicule, cât și trecătorilor care sunt adesea distrași. Auzind soneria, vor putea hotărî dacă să frâneze, să se întoarcă sau să se îndepărteze și să evite coliziunile.

5. Oglinzile

Oglinzile sunt foarte utile și îndeplinesc aceeași funcție ca la motocicletă sau mașină. Ne oferă o panoramă mai mare, în principal a ceea ce se întâmplă în spate.

Evităm să întoarcem corpul și putem privi drept înainte. Exista diferite tipuri de oglinzi, de la cele care se pun pe ghidon sau ghidon, până la cele care pot fi atașate de cască.

6. Mănușile

Mănușile sunt grozave pentru vremea rece, dar nu este vorba doar de temperatură, ci sunt special concepute pentru îngrijirea mâinilor. Ne protejează în caz de cădere sau ciocniri și conțin țesături antiderapante care permit o mai bună aderență la ghidon.

Copii cu biciclete
Pentru copii, se aplică aceeași măsură de siguranță în privința căștilor. Deși se mișcă în medii controlate, acest obiect îi poate proteja în caz de căzătură.

Și tu trebuie să faci ceva!

Când mergem cu bicicleta, trebuie să avem în vedere că suntem vulnerabili. Prima măsură de siguranță care trebuie luată este respectarea regulilor de circulație.

De exemplu, trebuie să conducem în direcția corectă, să semnalizăm, să păstrăm o distanță de siguranță față de alte vehicule și să respectăm semafoarele. De asemenea, este important să avem bicicleta în stare bună pentru a evita neajunsurile.

Trebuie să evităm utilizarea anumitor dispozitive precum telefoanele mobile sau căștile. Un studiu realizat în China a concluzionat că utilizarea unui telefon mobil în timpul mersului pe jos sau cu bicicleta este asociată cu un risc crescut de accident rutier. Cât despre ascultarea muzicii, a știrilor sau a unui meci de fotbal în timp ce pedalăm, aceasta nu ne permite să fim suficient de atenți la drum.

Mersul pe bicicletă este o opțiune excelentă pentru a te deplasa și a face mișcare. În plus, multe orașe sunt din ce în ce mai bine adaptate și încurajează folosirea bicicletei.

Dar urcarea pe bicicletă necesită și un angajament față de ceilalți și față de noi înșine în ceea ce privește siguranța. Bucură-te de bicicletă în siguranță, folosind accesoriile necesare pentru a evita accidentele!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Olivier J, Creighton P. Bicycle injuries and helmet use: a systematic review and meta-analysis. Int J Epidemiol. 2017 Feb 1;46(1):278-292. doi: 10.1093/ije/dyw153. Erratum in: Int J Epidemiol. 2017 Feb 1;46(1):372. PMID: 27450862. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27450862/
  • Ren J, Chen Y, Li F, Xue C, Yin X, Peng J, Liang J, Feng Q, Wang S. Road Injuries Associated With Cellular Phone Use While Walking or Riding a Bicycle or an Electric Bicycle: A Case-Crossover Study. Am J Epidemiol. 2021 Jan 4;190(1):37-43. doi: 10.1093/aje/kwaa164. PMID: 32735014. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32735014/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.