Aflați cum să utilizați orzul prăjit ca înlocuitor de cafea
Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Cafeaua este bună sau rea pentru sănătate? Nimeni nu știe cu exactitate. Unele studii indică faptul că poate fi consumată fără probleme, iar altele o includ pe lista de alimente „dăunătoare”. Așadar, azi vom descoperi cum putem utiliza orzul prăjit ca înlocuitor de cafea!
Mai multe studii, precum cele realizate de Universitatea din Sydney, Australia, au arătat că băutura clasică stimulează energia și ajută la combaterea bolilor precum diabetul.
În schimb, un studiu publicat de New England Journal of Medicine leagă cafeaua de riscul de boli mortale. Deși totul depinde de corpul fiecărei persoane și de cantitățile ingerate, adevărul este că există și alte opțiuni la fel de gustoase și poate mai sănătoase.
Orzul prăjit ca înlocuitor de cafea
Cafeaua este o infuzie făcută din boabe prăjite și măcinate. Orzul prăjit este consumat ca înlocuitor de cafea în mai multe țări occidentale și este foarte popular în unele zone din Spania (Valencia și Murcia), Regatul Unit și Mexic.
- În Orient, infuzia de orz este servită pe tot parcursul anului, fie caldă, fie rece. În antichitate, semințele de orz erau prăjite și apoi fierte în apă clocotită.
Această metodă este încă folosită în anumite zone din Coreea și Japonia.
- În anii ’80, au fost puse în vânzare pliculețele și chiar și aparatele de cafea de birou includ această băutură printre opțiunile lor.
- Orzul prăjit este combinat cu porumb prăjit, astfel încât dulceața celui din urmă să compenseze gustul amar al celui dintâi.
- Cafeaua din orz prăjit se vinde măcinată și amestecată cu cicoare (printre alte ingrediente) ca înlocuitor pentru cafeaua convențională.
Descoperiți: Cum se consumă orzul și ce beneficii are?
Malțul, un produs secundar al orzului prăjit
Malțul este unul dintre derivații orzului (una dintre cele mai complete și sănătoase cereale). Cafeaua obținută după prăjirea și măcinarea boabelor nu conține cofeină. Din acest motiv, este recomandată copiilor, femeilor însărcinate sau vârstnicilor.
Malțul are aceleași proprietăți ca și orzul pur, fiind un ingredient potrivit pentru o dietă sănătoasă. Unul dintre numeroasele beneficii ale consumului de cafea cu malț este eliminarea efectelor nocive ale cafelei normale, cum ar fi anxietatea, insomnia și nervozitatea.
Deoarece aroma orzului prăjit este asemănătoare cu cea a unei cafele tradiționale, diferența este aproape imperceptibilă, mai ales dacă folosim îndulcitor și lapte.
În ceea ce privește proprietățile sale nutritive, malțul oferă magneziu, potasiu, fosfor și fibre solubile.
Fibrele de orz sunt foarte benefice pentru persoanele cu diabet, deoarece întârzie absorbția glucozei și favorizează scăderea glicemiei. De asemenea, absorb colesterolul din alte alimente și oferă o doză mare de antioxidanți.
Descoperiți: Cafeaua zilnică și vasele de sânge: cât de bună este?
Orzul prăjit și malțul – folosite din cele mai vechi timpuri
Orzul este cea mai veche cereală folosită la prepararea pâinii și a băuturilor precum berea. Din cele mai vechi timpuri se vorbește despre beneficiile orzului și ale hameiului obținut prin procesul de maturare. Hipocrate, Platon și Pitagora recomandau această cereală studenților lor deoarece credeau că sporește concentrarea și gândirea rațională.
Sumerienii foloseau orzul pentru a face o băutură asemănătoare berii (tehnica este folosită și astăzi), iar scoțienii îl folosesc pentru băutura lor tradițională: whisky-ul.
Celții considerau orzul un dar de la zei pentru că le permitea să-și crească temperatura corpului iarna și credeau că poate învia morții.
Nutrienții din orzul prăjit au multiple beneficii:
- Formarea dinților și a oaselor
- Reglarea hormonală
- Metabolizarea grăsimilor și a proteinelor
- Descompunerea carbohidraților în glucoză
- Calmarea sistemului nervos
- Stimularea digestiei
Orz prăjit și alți înlocuitori de cafea
Alte variante interesante sunt ceaiul de mentă și chiar ceaiul de cicoare deoarece, fiind amare, ne fac să credem că avem în față o cafea clasică. Cicoarea are beneficii precum:
- Favorizarea procesului digestiv
- Ameliorarea constipației
- Îmbunătățirea circulației sângelui
- Accelerarea metabolismului (este ideală pentru cei supraponderali)
După cum ați văzut, există multiple alternative pentru a înlocui cafeaua, iar unele sunt foarte benefice pentru sănătate. Amintiți-vă că toți avem un organism unic cu nevoi diferite. Dacă aveți nevoie de un sfat mai precis, vă invităm să consultați medicul specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Understanding caffeine: A biobehavioral analysis. James, Jack E. American Phycological Association
http://psycnet.apa.org/record/1997-08837-000 - The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks. C. H. S. Ruxton. Nutrition Bulletin. (2008). https://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.