Băuturi pentru combaterea respirației urât mirositoare
 

Băuturi pentru combaterea respirației urât mirositoare

Amintiți-vă să vă curățați limba de fiecare dată când vă spălați dinții, deoarece poate acumula resturi alimentare care pot fi sursa halitozei sau respirației urât mirositoare.
Băuturi pentru combaterea respirației urât mirositoare
Vanesa Evangelina Buffa

Verificat și aprobat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știați că, așa cum există băuturi care vă pot lăsa un gust (și miros) urât în gură, există și băuturi pentru combaterea respirației urât mirositoare? Puteți profita de ele în orice moment!

Aceste băuturi sunt făcute din ingrediente naturale care, pe lângă faptul că potolesc setea, împrospătează respirația și atenuează acel miros neplăcut. Deși sunt utile în cazurile ușoare, rețineți că ar trebui să însoțească întotdeauna o igienă adecvată. Indiferent câte remedii folosiți, dacă nu vă îngrijiți corespunzător, respirația urât mirositoare va fi mereu prezentă.

Câteva considerații despre halitoză

Respirația urât mirositoare este o neplăcere foarte frecventă care este cauzată în principal de igiena orală deficitară, consumul excesiv de cafea, dulciuri, alimente foarte condimentate, carii dentare, proteze dentare, boli ale gingiilor, sinuzită, infecții la nivelul gâtului sau plămânilor, fumat, afecțiuni hepatice, afecțiuni gastrice, etc.

În funcție de cauza problemei, tratamentul diferă. Dacă suferiți adesea de respirație urât mirositoare, încercați să consultați cât mai curând cu medicul sau dentistul. Acest disconfort ar putea fi un avertisment al unei probleme de sănătate.

Împreună cu tratamentul medical, puteți folosi câteva trucuri, cum ar fi:

  • Pregătiți și consumați infuzii de mentă, deoarece sunt un excelent aliat împotriva respirației urât mirositoare. Puteți mesteca frunzele proaspete ale plantei, dacă preferați.
  • De asemenea, puteți profita de pătrunjel pentru a face infuzii și a condimenta preparatele.
  • O altă măsură foarte simplă este să vă spălați pe dinți și să folosiți apă de gură după fiecare masă și gustare. Amintiți-vă că bacteriile din alimentele pe care le consumați sunt responsabile pentru mirosul neplăcut.
  • Mestecatul gumei fără zahăr poate fi, de asemenea, benefic. Acest lucru va crește cantitatea de salivă din gură, ceea ce ajută la curățarea acesteia, eliminând eventualele resturi alimentare acumulate.

Băuturi pentru combaterea respirației urât mirositoare

Băutură cu mere, portocale și spanac

Persoană ce pregătește băuturi pentru combaterea respirației urât mirositoare

 

Una dintre băuturile pentru combaterea respirației urât mirositoare este amestecul delicios de măr verde, portocală și spanac. Portocala, mai ales dacă nu este pe deplin coaptă, este cea care ajută la neutralizarea respirației urât mirositoare.

Ingrediente

  • 1 portocală
  • 1/2 măr
  • Spanac (o mână)
  • Opțional: suc de lămâie sau lime

Pregătire

  • În primul rând, trebuie să spălați, curățați și tăiați mărul în bucăți. Stoarceți sucul din portocală și tocați spanacul.
  • Amestecați toate ingredientele până când se omogenizează corespunzător.
  • Puteți bea acest suc de trei ori pe săptămână.

Băutură cu sfeclă roșie și castravete

Amestecul de castraveți și sfeclă roșie este o opțiune mai mult decât răcoritoare și revigorantă.

Ingrediente

  • 1 castravete
  • 1/2 sfeclă
  • 1 pahar cu apă

Pregătire

  • Spălați, curățați și tăiați legumele.
  • Trebuie să le puneți în blender, să le amestecați câteva minute și să le strecurați.
  • Consumați remediul imediat pentru a scăpa de respirația urât mirositoare.

Băutură cu morcov, spanac și castravete

Suc proaspăt de morcovi
Morcovul este un aliment versatil și hrănitor. Este o sursă semnificativă de vitamina A, fibre și antioxidanți.

Ingrediente

  • 3 morcovi
  • Menta proaspătă (după gust)
  • Sucul unei jumătăți de lămâie
  • Opțional: 125 g de castraveți

Pregătire

  • Trebuie să amestecați toate ingredientele și să beți o jumătate de pahar după masă.

Alte recomandări

Pentru a profita la maxim de aceste băuturi pentru a combate respirația urât mirositoare, nu adăugați zahăr sau orice alt tip de îndulcitor. Acest lucru va ajuta la prevenirea dezvoltării bacteriilor în cavitatea bucală.

Rețineți că aceste băuturi sunt doar o opțiune pe care o puteți include într-o strategie de igienă adecvată. Sub nicio formă nu pot înlocui periajul sau tratamentul prescris de medicul stomatolog.

Când vă spălați pe dinți, acordați atenție limbii, deoarece pe ea se pot acumula resturi de mâncare, care, dacă nu sunt îndepărtate printr-o curățare adecvată, vor provoca respirație urât mirositoare. Potrivit studiilor, în 90% din cazurile de halitoză, bacteriile se acumulează pe partea din spate a limbii.

Curățarea limbii poate fi efectuată cu periuța de dinți sau cu un agent de curățare a limbii, care este conceput tocmai pentru a igieniza această zonă.

Spălați-vă pe dinți după fiecare masă, apoi folosiți ața dentară. De multe ori, perii nu pot ajunge în locurile ascunse dintre dinți, permițând acumularea bacteriilor și a plăcii dentare.

Dacă respirația urât mirositoare persistă, consultați medicul, care va putea să găsească rapid cauza problemei și să o trateze corect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cevallos Andrade, A. L. (2017). Efecto inhibitorio del aceite esencial de cáscara de naranja (Citrus Sinensis) al 25, 50 y 100% en cepas de Porphyromonas Gingivalis (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
  • Fernández Amézaga, J., & Rosanes González, R. (2002). Halitosis: diagnóstico y tratamiento en Atención Primaria. Medifam12(1), 46-57.
  • López, P. M. Menta (Vol. 8). Pedro Moreiro López.
  • Valera, J. (2010). Alimentación Medicinal. Jorge Valera.
  • Scully, C., & Greenman, J. (2008). Halitosis (breath odor). Periodontology 2000. https://doi.org/10.1111/j.1600-0757.2008.00266.x
  • Porter, S. R., & Scully, C. (2006). Oral malodour (halitosis). British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.38954.631968.AE
  • Messadi, D. V., & Younai, F. S. (2003). Halitosis. Dermatologic Clinics. https://doi.org/10.1016/S0733-8635(02)00060-8
  • Aylikci, B., & Çolak, H. (2013). Halitosis: From diagnosis to management. Journal of Natural Science, Biology and Medicine. https://doi.org/10.4103/0976-9668.107255
  • Haraszthy, V. I., Zambon, J. J., Sreenivasan, P. K., Zambon, M. M., Gerber, D., Rego, R., & Parker, C. (2007). Identification of oral bacterial species associated with halitosis. Journal of the American Dental Association. https://doi.org/10.14219/jada.archive.2007.0325

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.