De fiecare când cazi, trebuie să te ridici - Doza de Sănătate
 

De fiecare când cazi, trebuie să te ridici

După o experiență dureroasă, trebuie să-ți acorzi un timp pentru a suferi și trebuie să înțelegi că este normal să te simți rău. Cu toate acestea, trebuie să te ridici de jos și să mergi mai departe. 
De fiecare când cazi, trebuie să te ridici
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

De fiecare dată când cazi, trebuie să te ridici. Cu toții știm acest lucru, dar este greu să ni-l amintim atunci când trecem printr-o situație extrem de dureroasă.

De-a lungul vieții vei cădea de multe ori, dar trebuie să te ridici de fiecare dată, pentru că drumul este lung.

Anxietate, depresie, frustrări, stres… Viața este plină de lucruri care ne aduc din cel mai înalt punct în cel mai jos. Ce putem face? Trebuie să renunțăm pur și simplu?

Deși totul pare pierdut, trebuie să continui. Viața merge mai departe, cu sau fără tine. 

Întodeauna există speranță

Atunci când treci printr-o perioadă grea, ești cuprins de deznădejde, dar nu trebuie să uiți că până la urmă lucrurile se vor îndrepta. 

După ce depășești acest obstacol, îți vei reveni foarte ușor. Este normal ca totul să pară întunecat acum. Nu ai starea cea mai bună.

Trebuie să te ridici atunci când depresia te doboară

Una dintre cele mai comune probleme în ziua de azi este depresia, o boală care ne acaparează complet și ne provoacă o nefericire profundă. Spre deosebire de tristețea obișnuită, depresia se întinde pe o perioadă lungă de timp. Speranța dispare complet.

În această situație, trebuie să facem orice pentru a împiedica această stare să ne stăpânească întreaga viață. Depresia poate apărea în urma unei pierderi, a unei probleme grave, a schimbării locului de muncă, etc.

Deși momentan nu vezi nicio cale de scăpare, crede-ne, o vei găsi. Poate crezi că te-ai împotmolit pe drum, dar trebuie să te ridici, pentru că există încă speranță. 

Deocamdată nu poți zări această speranță,  deoarece avem tendința de a amplifica emoțiile negative pe care le simțim. Dacă avem o stare de rău, vom face tot posibilul să o înrăutățim. Dar și cei care cad cel mai jos pot să se ridice și să învingă orice obstacol.

Nu îți vine să faci nimic

Este normal să nu ai chef să faci nimic atunci când treci printr-o perioadă dificilă. Uneori ajungi chiar să nu mai ieși din casă și să-ți neglijezi prietenii, preferând să te afunzi în propria ta suferință.

În viață trebuie să te ridici de multe ori de la pământ

A asculta și a învăța ceva din durerea ta te ajută să te cunoști mai bine pe tine însuți. Suferința nu este un lucru negativ.

Tocmai de aceea ne ridicăm mereu de la pământ. Nu îți vine să faci nimic, nici să trăiești sau să ai grijă de tine, dar nu uita că ești un om puternic. Da, ești puternic, iar în  adâncul sufletului tău știi că vei trece și peste asta. 

Durerea va trece. Accept-o, suferă, simte-o, pentru ca mai apoi să renaști din propria cenușă ca pasărea Phoenix. Învață ceva chiar și din cele mai dureroase experiențe, pentru că numai așa vei putea cunoaște mai bine lumea și pe tine însuți.

A venit timpul să te ridici!

După ce durerea a trecut, reflectează puțin asupra acțiunilor tale. Ai căzut, este normal. Cu toții ne împiedicăm uneori în viață, pentru că lumea este plină de obstacole!

Trebuie să te ridici pentru a-ți recâștiga libertatea emoțională

Întrebarea este… când cazi, te și ridici? Poate te simți jenat, dar trebuie să te forțezi să te ridici iar în picioare. Amintește-ți asta data viitoare când treci printr-un moment greu.

Dacă ai căzut de șapte ori, ridică-te de opt ori. Nu contează cât de tare ai căzut, poți să te ridici.

Cele mai întunecate momente din viață ne îngăduie să ne cunoaștem mai bine și ne învață că, oricât de dureroase ar fi, trebuie să le depășim.

Desigur, a fi trist într-o zi nu e același lucru cu a fi deprimat. Însă rezultatul este același: îți revii.

Nu renunța niciodată, pentru că te vei mai confrunta și cu alte probleme. Suferința și căderile fac parte din viețile noastre, dar cel mai important lucru este să reușim să ne ridicăm iar în picioare. Numai așa vom deveni mai puternici și mai curajoși.

De fiecare când cazi, ridică-te!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.