Care sunt beneficiile ciupercilor porcini (hribi) și cum se prepară?
 

Care sunt beneficiile ciupercilor porcini (hribi) și cum se prepară?

Dacă vă plac ciupercile, nu puteți rata soiul pe care vi-l vom prezenta mai jos. Ciupercile porcini sau hribii au o aromă excelentă și oferă suficiente proteine ​​pentru a acoperi nevoia zilnică.
Care sunt beneficiile ciupercilor porcini (hribi) și cum se prepară?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 12 iunie, 2023

Ciupercile porcini (hribi) se vând proaspete și uscate și sunt foarte apreciate din punct de vedere gastronomic. Sunt alimente de bună calitate care pot fi incluse în mod regulat în dietă. Care sunt beneficiile ciupercilor porcini și cum se prepară?

Ciupercile porcini sunt cultivate în principal în Europa, deși se găsesc și în anumite regiuni din America de Nord și Asia. Se culeg în principal toamna și pot fi sotate și consumate pe post de garnitură alături de multe feluri de mâncare.

Înainte de a începe, este esențial să rețineți faptul că aportul de ciuperci este recomandat de majoritatea experților în nutriție. Ciupercile sunt alimente care conțin antioxidanți și care servesc la completarea necesarului zilnic de fibre. Datorită acestor elemente, funcționarea fiziologiei interne este îmbunătățită, prevenindu-se dezvoltarea multor patologii cronice și complexe.

Caracteristicile ciupercilor porcini

Ciuperci în grădină
Ciupercile porcini sunt aromate și au o textură plăcută.

În general, ciupercile porcini au o pălărie maro și tulpini groase albe. Pălăriile variază ca mărime, dar când vine vorba de exemplarele de pe piață, acestea nu depășesc câțiva centimetri. Forma lor este convexă. Sunt ciuperci ușor de curățat cu o cârpă umedă curată.

Când le folosiți în bucătărie, este esențial să rețineți că nu trebuie să fie înmuiate în apă sau umezite prea mult înainte de a le include în preparate. În caz contrar, caracteristicile lor organoleptice se vor deteriora.

Ciupercile porcini pot fi sotate sau incluse în diferite tipuri de omletă pentru a le valorifica pe deplin aroma. Textura lor cărnoasă le face să fie perfecte în diferite tipuri de preparate.

Valoarea nutrițională a hribilor

Ciupercile porcini se remarcă prin conținutul de proteine, putând furniza peste 33 grame la fiecare 100 grame de produs. Cu toate acestea, proteinele din ciuperci au o valoare biologică scăzută, deoarece nu conțin toți aminoacizii esențiali și nici nu au un scor bun în ceea ce privește digestibilitatea. În orice caz, ele servesc la acoperirea cerințelor zilnice.

Din punct de vedere al micronutrienților, trebuie să menționăm prezența vitaminei A, element care s-a dovedit a fi de mare importanță în menținerea sănătății vizuale pe termen lung.

Ciupercile porcini sunt și o sursă de vitamina C, putând acoperi 185% din cantitatea zilnică recomandată. În ceea ce privește mineralele, acestea ne oferă fier.

Beneficiile ciupercilor porcini pentru sănătate

Beneficiile ciupercilor porcini
Ciupercile porcini poate ajuta la satisfacerea nevoilor zilnice de proteine și fibre.

Primul dintre beneficiile ciupercilor porcini are de-a face cu prezența proteinelor. Proteinele fac diferența atunci când vine vorba de prevenirea dezvoltării patologiilor care afectează masa slabă, cum ar fi sarcopenia. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în revista Nutrients.

Sarcopenia este o boală care determină o reducere progresivă a masei musculare și a forței și care poate ajunge să crească incidența altor probleme de sănătate.

Ciupercile porcini au fibre. Acest element mărește volumul fecal, determinând astfel o mai mare stimulare a mecanoreceptorilor tractului digestiv. Fecalele coboară într-un mod mult mai eficient, reducând astfel riscul de constipație. Un studiu publicat în revista BMJ demonstrează clar acest lucru.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că o bună parte din fibre fermentează în interiorul tractului digestiv. Aceste fibre nu sunt digerabile, ci servesc drept substrat energetic pentru microorganismele care trăiesc în intestine. Acest efect contribuie la evitarea proceselor de disbioză care pot provoca modificări ale digestiei și ale utilizării nutrienților.

Desigur, este bine ca în dietă să apară și produsele lactate fermentate, care furnizează probiotice utile pentru microbiotă.

Ciuperci porcini sau hribi, un aliment cu beneficii și proprietăți organoleptice excelente

După cum ați văzut, ciupercile porcini sunt apreciate în contextul gastronomiei haute cuisine. Acasă, le puteți consuma în multe moduri, chiar și alături de cartofi prăjiți și omletă.

Ciupercile porcini sunt alimente de înaltă calitate care conțin nutrienții esențiali. Acești compuși vor ajuta la dezvoltarea eficientă a fiziologiei mediului intern, ceea ce va preveni apariția patologiilor cronice și complexe pe termen lung.

În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că unele ciuperci pot fi și o sursă de vitamina D. Nu este cea mai activă și mai utilizabilă formă, dar poate ajuta la acoperirea cerințelor și la creșterea nivelului în organism. Nu uitați că lipsa acestui nutrient afectează starea de sănătate, crescând riscul de îmbolnăvire.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Saari JC. Vitamin A and Vision. Subcell Biochem. 2016;81:231-259. doi:10.1007/978-94-024-0945-1_9
  • Prokopidis K, Cervo MM, Gandham A, Scott D. Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients. 2020;12(8):2285. Published 2020 Jul 30. doi:10.3390/nu12082285
  • Tabbers MM, Benninga MA. Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0303. Published 2015 Mar 10.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.