Care sunt beneficiile lintiței și cum se folosește?
 

Care sunt beneficiile lintiței și cum se folosește?

Lintița conține multe proteine ​​de înaltă calitate. Poate înlocui carnea într-o dietă vegană?
Care sunt beneficiile lintiței și cum se folosește?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 14 iunie, 2023

Lintița cuprinde un grup de plante acvatice cu anumite beneficii pentru sănătate. Aceste plante au un conținut ridicat de proteine, de aceea sunt foarte apreciate. Care sunt beneficiile lintiței și cum se folosește?

Consumul de plante marine și alge a crescut foarte mult în ultimii ani. Multe persoane le consumă ca atare sau le încorporează în preparate culinare. Este un obicei oriental care, încetul cu încetul, se răspândește și în țările occidentale. Lintița este originară din Israel.

Proprietățile nutriționale ale lintiței

Din punct de vedere nutrițional, lintița se remarcă prin conținutul de proteine. În ciuda faptului că acestea nu se digeră la fel de bine ca proteinele animale, au toți aminoacizii esențiali, ceea ce le diferențiază de alte proteine vegetale. De fapt, unele studii științifice susțin că sunt un posibil înlocuitor al cărnii, deoarece oferă și vitamina B12.

De asemenea, lintița este o sursă de micronutrienți precum fierul, iodul și zincul. Adăugarea ei în dietă îmbunătățește parametrii celulelor roșii din sânge, ceea ce poate ajuta la combaterea anemiei.

Trebuie să menționăm și conținutul de fibre. Acestea nu sunt digerabile, deși fermentează în intestine. Fibrele stimulează peristaltismul și asigură buna funcționare a tractului digestiv.

Fibrele sunt foarte utile pentru microbiota intestinală. Un studiu in vitro din 2021 a constatat că lintița modulează bacteriile prezente în colon, care valorifică fibrele pentru a produce compuși benefici pentru metabolism.

Beneficiile lintiței pentru sănătate

În continuare, vom discuta despre beneficiile consumului regulat de lintiță. Ce ne spune știința?

Beneficiile lintiței în diabet
La persoanele cu probleme metabolice, cum ar fi diabetul zaharat, consumul de lintiță are mai multe beneficii.

1. Îmbunătățește controlul glicemic

Potrivit cercetărilor publicate în jurnalul Diabetes Care , lintița este un aliment util pentru scăderea glicemiei după masă. Acesta este un ajutor important atunci când scopul este îmbunătățirea controlului diabetului.

2. Crește sațietatea

Oamenii care au folosit preparatul din lintiță în cercetările menționate mai sus au obținut mai devreme sațietatea postprandială. Acest lucru înseamnă un aport alimentar mai mic, ceea ce reduce aportul caloric ulterior și contribuie la scăderea greutății corporale.

Lintița are o concentrație semnificativă de fibre, așa cum am menționat deja. Fibrele cresc senzația de sațietate, așa cum a confirmat un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică.

3. Ajută la prevenirea problemelor tiroidiene

La fel ca multe alte alimente de origine marină, lintița conține o cantitate mare de iod. Acest nutrient s-a dovedit a fi esențial atunci când vine vorba de reglarea funcționării glandei tiroide, prevenind dezvoltarea patologiilor asociate.

În ciuda acestui fapt, cantitatea ingerată trebuie să fie medie. Excesul duce la efectul opus. Conform rapoartelor clinice, persoanele care abuzează de plantele marine pot dezvolta hipertiroidism.

4. Reduce riscul de anemie

Lintița este un aliment ideal în contextul dietei vegane, deoarece este o sursă de vitamina B12 și fier. Aceasta suplimentează dieta pentru a evita anemia. La persoanele care au deja boala, lintița s-a dovedit a fi un adjuvant al tratamentului medicamentos.

Prezentări comerciale și rețete cu linte

Acest aliment poate fi cumpărat din magazine specializate, în general sub formă de pudră. Lintița poate fi adăugată în shake-uri, batoane energizante sau pâine. De asemenea, puteți pregăti infuzii și o puteți adăuga în salate.

Lintiță plutind pe apă
Există multe preparate din lintiță care facilitează utilizarea acesteia în numeroase rețete.

Smoothie

Pentru prepararea unui smoothie cu lintiță, combinați mai multe legume verzi cu apă. Puteți folosi spirulină, spanac, morcov și mangold. Bateți totul până obțineți o textură semi-lichidă.

Salată

Există două moduri de a folosi lintița în salată: proaspătă sau sub formă de pastă (din comerț). Cu toate acestea, există puține magazine de unde puteți obține pasta.

Beneficiile lintiței sunt importante

Lintița este potrivită pentru o alimentație sănătoasă; este perfectă în contextul unei diete echilibrate. Din păcate, consumul său în țările occidentale este rar, deoarece poate fi achiziționată doar din magazine specializate sau online.

Chiar și așa, este o opțiune bună pentru cei care urmează o dietă vegană. Lintița permite creșterea aportului zilnic de vitamina B12. Grație consumul de lintiță, riscul de anemie este redus semnificativ.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.